SOLID FAMILIEBEDRIFT: Arne Hjeltnes og kona Cathrine Gehrken hadde et hyggelig år i fjor med selskapet Nan Madol AS. Foto: Henning Carr Ekroll Foto: ,

Rekordomsetning for Arne Hjeltnes

Men ville tapt 640.000 på investering i Voss-drikkevann om han solgte seg ut

TV2-profilen, forfatteren og underholderen Arne Hjeltnes (50) mer enn doblet omsetningen i familieselskapet til 3,3 millioner kroner i 2013.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Årsregnskapet til Nan Madol AS, hvor Arne Hjeltnes eier samtlige aksjer selv, viser at den folkekjære programlederen har bygget opp en bunnsolid liten bedrift med en egenkapital på 5,8 millioner kroner, hvorav bankbeholdningen utgjør 3,9 millioner.

Og minst like viktig; Gjelden er ubetydelig.

2013 ble faktisk det beste året siden 2000 da selskapet ble opprettet.

Ikke bare hadde Nan Madol en rekordhøy omsetning; Selskapet hadde også et rekordhøyt driftsoverskudd på 1,7 millioner og et årsresultat på drøyt 1,3 millioner etter skatt, som ble pløyd tilbake i selskapet.

- Det har vært et godt år, bekrefter Hjeltnes.

- Jeg har solgt en god del bøker, holdt en del foredrag og hatt en liten produksjon for TV, forklarer han.

Hjeltnes omtaler bedriften som et klassisk gammeldags familiedrevet flerbruksselskap. Kona, Cathrine Gehrken, er kunstner og eneste ansatte.

- Hun har eget atelier og har solgt en del kunst, så det går rundt, legger Hjeltnes til.

I årsberetningen understreker Hjeltnes at egenkapitalen utgjør hele 87 prosent av selskapets totale verdier, som blant annet omfatter en aksjepost verdt 471.000 kroner i reklameselskapet Creuna AS hvor han også er konsernsjef.

Det hører med til historien at TV2-storsatsingen «Fly med oss» er et samarbeid mellom TV2, Avinor og nettopp Creuna, som også solgte inn programideen med konsernsjef Hjeltnes som programleder.

Hjeltnes er forøvrig også styreleder i Norsk Rype- og Tytinglag AS, et selskap han opprettet sammen med «Gutta på tur»-gjengen fra TV2 som omfatter kokken Arne Brimi og de tidligere skiløperne Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie. I dette selskapet har Nan Madol en eierandel på 25 prosent som har en bokført verdi på 53.000.

Men ikke alt Hjeltnes har drevet med blitt til gull.

Nan Mandol investerte 680.000 kroner i 40.000 aksjer i Voss of Norway ASA, som eier Voss Produksjon AS og drikkevann-merkevaren Voss.

Om Hjeltnes solgte aksjene sine i dag, ville han tapt 640.000 på investeringen, etter årevis med grusomme underskudd, blytung gjeld og en negativ egenkapital som ikke ligner grisen.

- Har foretatt en del investeringer via venner og bekjente. Noen ganger går det bra, andre ganger ikke, slår han fast.

For et par år siden solgte Hjeltnes seg ut av Kagge Forlag hvor han hadde en eierandel på 10 prosent.

- Det ble en hyggelig fortjeneste, medgir Hjeltnes, som forøvrig hadde en skattbar inntekt på nesten 2,2 millioner kroner i 2012.

- Men navnet på selskapet, Nan Madol, hvor kommer det fra?

- Dette var egentlig et produksjonsselskap som ble opprettet da jeg i 2001 lagde en TV-serie om arkeologi sammen med Erling Kagge. Vi reiste sammen med Arne Næss til Nan Madol som er en tapt sivilisasjon i Mikronesia, et slags Stillehavets svar på Venezia med kunstige øyer og kanaler.

- Etterpå overtok jeg selskapet og beholdt navnet. Det var først og fremst for å ha et navn som ikke bare var knyttet til mitt navn, siden det foregår andre ting der også. Og fordi jeg ikke er den eneste som er i sving, forklarer Arne Hjeltnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder