RØRT: Mette-Marit klarte ikke å holde tårene tilbake under gudstjenesten for Kongen i formiddagen. Foto: Scanpix

Mette-Marit rørt til tårer av barnekor

(VG Nett) Da over 100 festkledde små barn sang bursdagssangen for Kong Harald måtte Mette-Marit tørke en tåre fra øyekroken.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Barnesangen under festgudstjenesten i Trefoldighetskirken var en overraskelse til Kongen på 70 års dagen.

SE FLERE BILDER FRA FESTGUDSTJENESTEN HER!

Et stykke ut i den høytidelige seremonien kom barna fra Abildsø skole og Gamlebyen skole løpende opp kirkegulvet i bunader og andre festdrakter. Deretter stilte de seg opp foran ved alteret og stemte i et rungende «Hurra for deg som fyller ditt år».

Det var helt tydelig at både Kongen og resten av kongefamilien satt stor pris på det sjarmerende innslaget.

Se lesernes egne bilder av Kongen.

Sånn sender du inn ditt kongebilde.

Kronprinsesse Mette-Marit fant fram lommetørkleet og tørket smilende vekk tårene, mens kong Harald smilte takknemlig til de over hundre festkledde barna.

Tre språk

- Kjære kongen vår. Gratulerer med dagen. Jeg ønsker at du skal passe på oss barna, og så skal vi barna passe på deg, sa vesle Theo Nærland Viljugrein da bursdagssangen var over.

Deretter ble bursdagshilsenen gjentatt, først av en liten jente på tamilsk og deretter av en liten gutt på eritreisk.

Festgudstjenesten i Trefoldighetskirken i Oslo onsdag formiddag innledet den offisielle delen av kongens fødselsdagsfeiring. 260 gjester var tilstede i kirken, inkludert hele den nærmeste familien til kong Harald.

Kronprins Haakon deltok selv aktivt under gudstjenesten. Han leste fra en tekst fra Matteusevangeliet, mens skuespiller Hildegunn Riise leste et dikt fra Olav H. Hauge.

- Tre generasjoner

VINKET: En svært bli 70 års jubilant kom ut av kirken og vinket til de som hadde møtt opp for å hylle han. Foto: SCANPIX

- Når barn fyller år, får de gjerne en krone på hodet. De får være prinsesse eller prins for en dag, sa biskop Ole Christian Kvarme i sin preken til kongen.

I den personlige prekenen la biskopen vekt på at ingen er «bare et menneske» - men at Gud har kronet hvert menneske med verdighet.

-70 år, tre generasjoner. Vår konge er omgitt av dronningen, av barn og svigerbarn og deres barn, av sine søstre og deres familier. Vi takker Gud for kongens hus, i livets mange faser og med fellesskap over generasjoner, sa Kvarme.

Med seg i kirken hadde kong Harald den nærmeste familie, med unntak av de aller yngste familiemedlemmene. Også Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby var til stede.

Feiring i tre dager

BURSDAGHILSEN: De små barna sang bursdagssangen og sa en bursdagshilsen til Kongen. Foto: SCANPIX

Feiringen av Kongens 70 års dag vil foregå over flere dager. Onsdag ettermiddag skal det være et stort arrangement i slottsparken, der Kongen får overrakt en statue av kronprinsesse Märtha i gave fra Stortinget.

I kveld arrangerer Regjeringen festmiddag på Akershus festning.
Fredag er det festforestilling i Oslo rådhus, og lørdag blir det ball på Slottet med kongelige gjester fra hele Europa.

Se hele programmet her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder