EKS-FILMSTJERNE: Franske Brigitte Bardot (75). Foto: AFP

Bardot (73) tiltalt for rasisme

(VG Nett) Filmikonet og dyrevernaktivisten Brigitte Bardot må svare for muslim-tiraden hun serverte i 2004.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Brigitte Bardot

Brigitte Bardot er nå tiltalt i hjemlandet Frankrike på bakgrunn av et protestbrev hun sendte til Nicolas Sarkozy - daværende innenriksminister - for fire år siden.

I brevet uttrykte det tidligere sex-symbolet sin sterke misnøye med muslim-feiringen Eid-al-Kabir, hvor tradisjonen er å slakte en sau.

Publiserte brevet

Brevet, hvor filmstjernen forklarte at hun «engster seg for økningen av den muslimske befolkningen i landet», ble senere publisert for offentligheten i regi av Bardots eget dyrvevern-fond.

Organisasjonen Movement Against Racism and for Friendship between People saksøkte i fjor Bardot for rasisme, og i en høring i går ble det besluttet å tiltale 73-åringen.

«Jeg er lei av å være under presset fra en befolkningsgruppe som ødelegger oss, ødelegger landet vårt og fremmer sine handlinger», skrev Bardot i det omstridte brevet ifølge E! Online.

Uteble i retten

Bardot var selv ikke til stede i rettssalen i går - med begrunnelse i dårlig helse. Filmstjernens advokater forsvarte henne med at brevet er tatt ut av den rette sammenhengen, nemlig hennes mangeårige engasjement for dyrenes rettigheter.

Hollywood-ikonet og Bond-babe-legenden har de siste 10 årene blitt ilagt bøter fire ganger på grunn av landets strenge lover rundt rasisme.

- Jeg er litt trøtt av å rettsforfølge Bardot, skal aktor Anne de Fontette ha uttalt i retten i går.

Dom i saken er ventet 3. juni.

Frankrike er det landet i Europa som har størst muslimsk befolkning. Omlag åtte prosent av innbyggerne er muslimer.

Hardt ut mot Norge

Den franske skuespilleren har tidligere gått hardt ut mot blant annet Norge for å få slutt på hvalfangst og seljakt. Sverige, derimot, har hun stor sans for. I 2006 sendte Bardot et brev til statsminister Göran Person, hvor hun skrev at hun kan tenke seg å forlate Frankrike for å bo i Sverige.

«Mitt image, min internasjonale identitet, er fortsatt sterkt knyttet til Frankrike. Men i motsetning til Greta Garbo som forlot Sverige for å dø i USA, så kanskje jeg forlater Frankrike for å tilbringe mine siste dager i Sverige,» skrev Bardot i brevet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder