Krisemøter om Alexandras fremtid

KØBENHAVN (VG) Dronning Margrethe har de siste dagene hatt en rekke krisemøter med hoffet for å drøfte hva som skal skje med prinsessen.

Stig Tore Laugen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

STRIDENS EPLE: Om Alexandra må levere tilbake bryllupsgaven fra dronning Margrethe - et svært fornemt diadem - eller om det er hennes personlige eie volder det danske hoffet hodebry. Foto: AFP

Foreløpig skal dronningen ikke ha konkludert. Det er særlig følgende problemstillinger som volder henne og hoffet hodebry:

** Skal prinsesse Alexandra beholde sin kongelige tittel og privilegier som apanasje, hoffdame med mer?

** Skal hun ha plikter som kongelig?

** Skal hun stå på slottsbalkongen sammen med de øvrige kongelige og vinke?

** Skal hun inviteres på offisielle middager? For eksempel i forbindelse med statsbesøk? Hvor skal hun i så tilfelle sitte?

** Må hun levere tilbake smykker hun har fått? For eksempel bryllupsgaven fra dronning Margrethe - et svært fornemt diadem fra dronning Alexandrine som har gått i arv blant kongefamiliens kvinner?

** Hvor skal hun bo? På et kongelig slott?

** Må hun betale skatt?

Og ikke minst:

** Hva med småprinsene Nikolai og Felix om deres Hongkong-fødte mor flytter utenlands?

Den danske avisen B.T. har prøvd å lage noen svar på de mange ubesvarte spørsmålene. Det eneste de har endt med å slå fast, er at prinsesse Alexandra har sin kongelige tittel på lånt tid - mens hun er separert.

Den dagen paret eventuelt tar skrittet helt ut og skiller seg, mister 40-åringen tittelen som kongelig høyhet, og blir Hennes høyhet, prinsesse Alexandra.

Skjer det, havner hun i selskap med prinsesse Märtha Louise.

I motsetning til sin danske prinsessekollega har prinsesse Märtha Louise selv valgt å gi avkall på tittelen - for å kunne drive med forretningsvirksomhet.

Kronjuvelene

Et detaljspørsmål som danskene synes å være veldig opptatt av, er hva som skjer med dronning Alexandrines gamle diadem - som de bortimot synes å betrakte som en del av kronjuvelene.

- Hvem som har rett til smykket, er et interessant juridisk spørsmål. Er det Alexandras personlige, eller har hun bare bruksretten til det? spør historiker og museumsbestyrer Steffen Heiberg ved Frederiksborg slott. Så lenge hun er enslig og medlem av kongehuset og utfører offisielle plikter, er svaret trolig ikke vanskelig. Da er nok diademet hennes.

Når hun en gang dør, skal det være nedfelt i testamentet at diademet igjen tilfaller kongehuset.

Hva som skjer med den staselige hodepryden om prinsessen gifter seg igjen, står det visstnok ingenting om noe sted.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder