Mette-Madonna

Bildet av Mette-Marit med sløret på hodet og barnet på armen gikk verden rundt. Kronprinsessen fikk Madonna-status som mysteriøs morsskikkelse, og ga monarkiet drahjelp, hevder forsker.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

På tross av sin status som alenemor ble Mette-Marit gift «Like a virgin».»

Det er litteraturviteren og førsteamanuensis Tore Rem på Institutt for britiske og amerikanske studier som trekker sammenligningen mellom Mette-Marit, Maria Magdalena og for så vidt popstjernen Madonna, som også profilerte seg som alenemor.

Vakte oppsikt

Interessen for Mette-Marits status som alenemor og bildene av henne sammen med barnehagegutten Marius var kraftfulle og vakte stor interesse før bryllupet.

Livet som alenemor ble ytterligere vektlagt av biskop Gunnar Stålsett da han sa at bruden har «gitt morskjærlighet et ømt og sterkt ansikt. Som alenemor har du vist vei for andre, slik du har vernet om ditt barn».

Men kulten rundt Kronprinsessens tidligere liv som alenemor fikk sitt høydepunkt da Mette-Marit løftet Marius opp på slottsbalkongen foran de fremmøtte og mottok folkets hyllest.

Bildet vakte oppsikt verden rundt. I flere versjoner ble kronprins Haakon skåret vekk.

«Madonna-kultusen assosieres med viljen til å bære frem barnet. Fordi hun sto alene, er Maria historiens mest enestående kvinne. Mette-Madonna følges opp av disse konnotasjonene (sidebetydningene, red. anm.), og slik er også Madonnas status som mysteriøs morsskikkelse med på å gi monarkiet drahjelp,» skriver Rem.

«Tok vare på barnet»

Han mener at slik Madonna-skikkelsen kan ha et radikalt potensial i søramerikansk frigjøringsteologi, kan Mette-Madonna gjøre det samme her hjemme.

For de konservative og deler av kristenfolket kan hun holdes frem fordi hun tok vare på barnet.

Tore Rem minner om at når KrF-politikeren Anita Apelthun Sæle hevdet at det å ha et barn fra før kunne «være tegn på høy moral», sier det mye om ikonets kraft.

Han mener at for de liberale og progressive kan Mette-Marit fremstå som en syndefri Madonna-skikkelse, en representant for en ny og friere kvinnelighet.

Rem går så langt at han antyder at Mette-Marits bryllupsdag i august kanskje kunne bli en ny kvinnedag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder