Samlet overskudd på 67,7 millioner i eget holdingselskap siden 2008

10 ÅR MED SUKSESS: Komikerne Johan Golden og Lisa Tønne omkranser humordronningen Elina Krantz da Stand up-scenen Latter på Aker Brygge feiret 10 år i fjor. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

Humordronningen Elina Krantz brøt nok en barriere: Rundet 20 millioner for første gang

Humordronningen Elina Krantz (41) brøt nok en barriere da selskapet hennes rundet 20 millioner i inntekter for første gang.

 • Espen Arnold Hansen

Artikkelen er over fem år gammel

Om noen lurer på hvem som er den mektigste personen innen norsk humor, er det bare å ta en titt på det helt ferske 2014-regnskapet til Krantz Holding AS.

Holdingselskapet, som er heleid av Elina Krantz, har ingen ansatte, gjeld, ordinære driftsinntekter og driftsutgifter.

Formålet er kun å fordele utbytte til eieren, samt motta og forvalte konsernbidrag fra datterselskapet Stand Up Norge AS, som igjen eier Sun Kultur AS og Sun Restaurant AS.

2014 ble også året da Krantz tok et logisk steg videre og etablerte en egen TV-produksjonsavdeling. Resultatet var «Latter live» på NRK1.

– Å bringe folk til komikerne på Latter og komikerne til folket på TV mener vi er en god kombinasjon, erklærte Krantz i en pressemelding da konserntallene ble lagt frem i midten av mai.

De siste årene er kommersielt fjernsyn blitt proppfullt av komikere og humor.

– Å produsere for TV var ett av flere skritt vi kunne ta. Det var det vi hadde mest lyst til å gjøre. Og NRK var dessuten meget positive. Nå er vi i gang med en ny sesong, bekrefter humordronningen overfor VG.

Les også om Elina Krantz: Fikk null i matte

170 000 billetter

I fjor kunne stand up-scenen Latter feire 10 årsjubileum i trygg visshet om at det aldri har gått så bra rent økonomisk.

ALLTID PÅ FARTEN: Elina Krantz, her sammen med ektemannen Ola Bøe-Hansen, sitter aldri stille lenge. Her ankommer paret Komiprisen 2011 på Chat Noir. Foto: Krister Sørbø Foto: ,

Stand Up Norge, det eneste selskapet i Norge som utelukkende driver med humor, hadde driftsinntekter på 95 millioner og et resultat etter skatt på 13,7 millioner.

Det ble solgt 170.000 billetter for til sammen 85 millioner.

Formidling av komikere innbrakte 6,7 millioner.

Alt i alt omsatte hele konsernet for 127 millioner.

Krantz har ikke monopol på norsk humor, men hun har tatt en stor jafs av kaka med å produsere show og turneer.

I stallen har Krantz flere av Norges mest kjente komikere, blant andre Anne-Kat Hærland, Are Kalvø, Dagfinn Lyngbø, Pernille Sørensen, Runde Andersen, Bye & Rønning, Atle Antonsen, Espen Beranek Holm, Johan Golden, Marit Voldsæter, Terje Sporsem og Åsleik Engmark.

Utbytte på 18 millioner

Da status for driften var gjort opp, ble det overført nesten 20 millioner til Krantz Holding i konsernbidrag, en oppgang på fire millioner fra 2013. I tillegg kom renteinntekter på 522.000.

Overskuddet på 14,7 millioner ble avsatt til å styrke egenkapitalen som nå er på drøyt 38 millioner kroner.

Ble refset: – Ville ikke ansatt gravid kvinne

Krantz troner på toppen år etter år.

Siden hun opprettet holdingselskapet i 2008, har hun mottatt nesten 93 millioner i konsernbidrag og hatt et samlet overskudd etter skatt på 67,7 millioner, hvorav 18 millioner er disponert som utbytte av Krantz.

DRISTIG: Elina Krantz satset dristig med etablering av showscenen og restauranten Latter på Aker Brygge. Her sammen med Atle Antonsen, en av komikerne i hennes stall. Foto: Marte Vike Arnesen Foto: ,

Humordronningen fikk for øvrig i fjor tilslaget på en eksklusiv sveitservilla på Malmøya i Oslo. Elina Krantz bladde opp 14,5 millioner under tvangssalget av villaen til den konkursrammede valutahandleren Nils-Johan Pedersen.

– Litt trist

Til VG sier Krantz at hun har snakket nok om penger og henviser til konsernets pressemelding, som ble sendt ut tre-fire uker før tallene i humorgründerens eget selskap var offisielle.

I et intervju med Aftenposten i forbindelse med fjorårets jubileum, fikk Krantz et spørsmål om hva hun synes om medienes fokus på millionomsetning og millionoverskudd.

– Det er litt trist, fordi det ikke er min motivasjon. Samtidig er det hyggelig å kunne gjøre noe på egne ben. Vi har fått til noe uten å få statlig tilskudd til teateret eller forestillingene. Det er jeg stolt av, men alt pratet om penger kunne jeg klart meg uten, erklærte Elina Krantz.

Flere artikler

 1. Latterdronningen kan le hele veien til banken

 2. Krantz kroner humorimperiet

 3. Pluss content

  Gikk ned 40 kilo med lydbøker

 4. Pluss content

  Komisk rike!

 5. Pluss content

  Elina Krantz (45) hadde gjort humor til millionbutikk

Fra andre aviser

 1. Elina sendte «frierbrev» til Marit. Det ble kastet i bosset.

  Bergens Tidende
 2. Komikerselskap dro inn over 111 millioner i fjor

  Aftenposten
 3. Humorfest er avlyst

  Bergens Tidende
 4. «Humor-Norge er i ferd med å gå lenger enn blogg, selvsensur og uforberedte vitser. Det er bare å glede seg.»

  Aftenposten
 5. Fødselsdrama før premiere

  Bergens Tidende
 6. Alan Walker-manager Gunnar Greve tredoblet inntekten i 2018

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder