TAR SATS: Til neste år skal Karpe Diem, bestående av Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, forhåpentligvis kunne fylle Oslo Spektrum hele tre dager på rad. Selv mener duoen at det er noe av det største de har gjort så langt i karrieren. Foto: Klaudia Lech VG

Karpe Diem om millionprosjektet: – Uten tvil noe av det største vi har gjort

Med låten «Gunerius» setter Karpe Diem siste spiker i kisten for låtutgivelser i «Heisann Montebello»-prosjektet. Nå står noe større for tur.

Linn-Christin Marthinussen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette blir uten tvil noe av det største vi har gjort i vår karriere så langt, sier Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid til VG.

I april til neste år skal rapduoen gjøre noe svært få norske artister har gjort før dem.

Karpe Diem sikter nemlig høyere enn noensinne da de samtidig med låtslipp og musikkvideo av «Gunerius» inviterer til intet mindre enn tre konserter på rappen i Oslo Spektrum - bare to minutt unna kjøpesenteret tittelen er hentet fra.

Den verdenskjente popgruppen A-ha har blant tråkket opp sporene for dem, og tidligere gjort det samme.

– Noen vil kanskje kalle dette et ambisiøst prosjekt?

– Når vi ser superstjerner opptre i Oslo, tenker jeg at vi skal klarer å levere bedre. Jeg så nettopp Chris Brown, og tenkte for meg selv at jeg ikke kommer til å synge bedre, eller danse bedre, men jeg kommer til å gjøre en mye fetere gig enn ham, forteller Chirag Rashmikant Patel.

– Oppklare vår intensjon

Siden de tre første låtene i «Montebello»-rekken ble sluppet eksklusivt hos VGTV i november i fjor, har rapduoen stadig lansert nye låter som har skapt kontroverser.

Med «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», der de kritiserte justisminister Anders Anundsen og hele nettroll-kulturen, fulgte en storm av både støtte og kritikk.

Også da «Attitudeproblem» ble lansert måtte Karpe Diem tåle protester, hvor de ble beskyldt for jødehets.

Hvorvidt den ferskeste og siste låten «Gunerius» vil bli mottatt på liknende vis, gjenstår imidlertid å se.

– Kvelden før utgivelsen av «Den islamske elefanten» stilte vi oss spørsmålet om hvorvidt det var noe vi ikke hadde tenkt på. Man må være forberedt på noe en ikke egentlig kan forberede seg på, tror jeg. Det vil alltid finnes ulike tolkninger av våre låter.

– Dere har måttet gå ut og forsvare flere av låtene i dette prosjektet?

– Vi forutså ikke kritikken, men når misforståelsene blir for drøye så har vi gått ut og oppklart hva vår intensjon er. Noen har nesten et krav om tydelighet i kunst, men hvis man skriver låter etter en slik regel, føler jeg at vi snyter lytteren for et ærlig eller ufiltrert utløp av følelser, sier Chirag, før Magdi skyter inn:
– Vi gir ikke ut en mattebok med fasit på slutten. Det er noe med å ikke ødelegge for mye for lytternes egen opplevelse eller tolkning av musikken.

Husker du? Karpe Diem hudfletter artistkolleger

«Montebello»-prosjektet ender med totalt sju låter, med like mange tilhørende musikkvideoer.

Saken fortsetter under videoen:

– Dette er vår Ferrari

Selv forklarer duoen at prosessen har vært givende, men også energikrevende.

Mens «Den islamske elefanten» har vært den største i rekken produksjonsmessig, er «Gunerius» den minste, hvor innholdet kun består av råmateriale fra tidligere av.

Les også: Karpe Diem-Magdi forsvarer cannabis

– Har dere et anslag om hvor mye penger som er gått til dette prosjektet?

– Ingen i dette landet har brukt så mye penger på musikkvideoer som det vi har gjort i «Heisann Montebello». Det er jeg helt sikker på, sier Chirag.

Duoen påstår at de ikke har oversikt på en nøyaktig sum, men bekrefter at det dreier seg om millionbeløp. Pengene har imidlertid gått fra deres egen lomme, uten noen form for økonomisk støtte utenfra.

$$$: Millionene renner inn for Karpe Diem

– Det er det som er så deilig med å være et eget plateselskap. Ingen av de store selskapene ønsker å gå inn med mye penger til musikkvideoer, da det er vanskelig å måle verdien.

– For vår del handler det om prioriteringer. Mens andre velger å kjøpe biler og båter, velger vi å legge pengene våre i dette prosjektet. Jeg sier ikke at vi blir mer nobel av den grunn, men vår Ferrari er disse tre showene, sier Chirag.

– Jeg er glad jeg har en kone som forstår at mesteparten av det vi tjener går inn igjen i Karpe, legger Magdi lattermildt til.

Artistene runder til helgen av sine siste live-show, før alt fokus rettes mot Oslo Spektrum til neste år. I mellomtiden blir det mye planlegging, forklarer de.

– Vi spiller kanskje noen konserter før Spektrum for å bli varme i trøyen, men vi er i utgangspunktet ferdig for denne gang. Nå er det de tre konsertene som gjelder, og for et ekstremt rush det blir, dersom det går.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder