MER PRIVATLIV: Lena Dunham gjør det private og intime til big business. Bildet er tatt i desember i fjor. Foto: Mike Windle Afp

Girls-skaperen gir ut dagboken sin

Lena Dunham (30), hjernen bak HBO-suksessen «Girls», byr på ti år gamle dagboknotater.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Is it evil not to be sure?» heter boken, som multikunstneren slapp uten forvarsel i dag. Dunham, som er både skuespiller, forfatter, produsent og regissør, ga ut den selvbiografien «Not that kind of girl» i 2014, som ble en internasjonal suksess. Hun er mest kjent som hjernen bak HBO-serien Girls, og lager dessuten podkasten «Women of the Hour» og nyhetsbrevet LennyLetter.com.

Naken

NY BOK: Slik ser omslaget på Dunhams nye bok ut. Foto: Skjermdump: Amazon

Selvutleverende er et stikkord for Dunhams karriere. Ved å vise seg naken – både uten klær, og uten fasade – har hun truffet en nerve hos unge voksne verden over. Dunham er blitt en av vår tids store feministikoner.

Les også: Forlot Twitter etter kroppshets

I den nye boken publiserer hun utdrag fra det hun skrev i dagboken sin høsten 2005 og våren 2006. Dunham fylte nylig 30 år, og dagboken skriver seg altså fra en tid der hun gikk fra ung til voksen.

Fikk du med deg denne? Naken på Emmy-utdelingen

– Tidligere i år, da jeg lå i sykesengen etter en operasjon og følte meg smertelig voksen, fant jeg dagboken min fra 2005 til 2006 på en gammel harddisk. Det fylte meg selvsagt av den type selvfornektelse som man får når man møter en gammel versjon av seg selv, har Dunham uttalt til nyhets-nettstedet BuzzFeed.

Misforstått og desperat

Dette var den hun møtte i dagboken:

– En bedrøvelig misforstått jente, desperat etter å bli omfavnet av selv de minst eksemplariske eksemplarer av den unge amerikanske mannlige bestanden. Men jeg ble også rørt, og kanskje stolt, av hvor nøye jeg hadde nedtegnet livet mitt, mitt yngre selvs forpliktelse til å fange alle hyper-interne øyeblikk så ofte mistet til voksenlivet, sa Dunham.

Klar tale: Lena Dunham vil ikke gifte seg før alle kan gjør det

Inntektene av boken går til Girls Right Now, en skrive- og mentorskole for unge kvinner i New York. 30-åringen mener formålet gir henne en god grunn til å «utlevere de ofte trøblete tankemønstrene» hun hadde i slutten av tenårene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder