VELKOMSTKYSS: Nederlands dronning Beatrix fikk et kyss av kong Harald da hun ankom Oslo i dag. Foto: Scanpix

Dronning Beatrix ankom sjøveien - med fly

Nederlands dronning Beatrix kom sjøveien da hun innledet sitt statsbesøk til Norge tirsdag. Men sjøreisen startet først i Oslofjorden.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

I strålende solskinn seg den nederlandske fregatten Tromp inn i havnebassenget utenfor Honnørbryggen tirsdag formiddag. Som ved siste statsbesøk i 1986, valgte dronning Beatrix å ankomme sjøveien. Det betyr imidlertid ikke at dronningen har seilt helt fra Nederland. Reisen startet først med fly til Rygge og deretter med helikopter ut i Oslofjorden, hvor Tromp lå og ventet på det kongelige følget.

Presis klokken 12.45 dro kronprins Haakon ut fra Honnørbryggen med den kongelige sjaluppen for å ønske dronningen velkommen og eskortere henne til kai. Der sto kong Harald og dronning Sonja for den offisielle mottakelsen.

Den kongelige ankomsten kunne tydelig høres for folk i Oslo, for det ble avfyrt langt flere æressalutter enn vanlig ved statsbesøk. Årsaken er at når et statsoverhode kommer sjøveien, så skal det ankommende skipet også svare på saluttene.

Av samme årsak var kongen og kronprinsen ikledd sjøforsvarets gallauniformer istedenfor hærens gallauniformer, som de bruker når de mottar statsoverhoder på Slottsplassen.

Dronning Beatrix skal gjennom et innholdsrikt program i løpet av det tre dager lange statsbesøket. De to første dagene foregår i Oslo, før det kongelige følget drar til Bergen onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder