Jimmy Jump slipper med bot etter MGP-skandalen

Varslet stuntet på forhånd

SANDVIKA(VG Nett) Det eneste Jimmy Jump risikerer etter at han tok seg opp på scenen under Eurovision-finalen er trolig å betale noen tusenlapper til statskassen.

  • Geir Arne Kippernes
  • Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Han sitter i avhør nå, sier politistasjonssjef Per Christian Ottesen i Asker og Bærum politidistrikt til VG Nett.

Det var under Spanias fremføring at spanske Jaume Marquet Cot (36), bedre kjent som Jimmy Jump, tok seg opp på scenen under Eurovision-finalen i Telenor Arena. Ikledd en svart T-skjorte med påskriften Jimmy Jump.com og en rød barretina-lue, et katalansk nasjonalsympol, danset han foran den spanske krølltoppen Daniel Diges.

Les også:Spanske Daniel: Jeg ble nervøs

Ble redd

Jimmy Jump danset sammen med Diges og hans dansere helt til sikkerhetsvaktene jaget ham ned.

- Jeg ble nervøs og redd da han kom på scenen. Jeg visste ikke hva som skulle skje, men fortsatte å synge. The show must go on, sier Diges til VG Nett.

I tråd med reglene fikk Spania fremføre sitt nummer på nytt. Dette har ikke skjedd siden Italia måtte synge på nytt på grunn av et strømbrudd i 1958, ifølge Melodi Grand Prix-ekspert Kato Hansen.

Les også:Mann brøt seg inn på MGP-scenen

Kan sendes hjem

Katalaneren Jimmy Jump ble tatt hånd om av politiet etter scenestuntet. I natt har han sittet i varetekt på politistasjonen i Sandvika.

Vi har hendelsesforløpet klart. Så det er temmelig klart at han vil bli forelagt en bot etter hvert. Deretter blir han antakelig løslatt, sier Ottesen.

- Hvor stor blir denne boten?

- Juristen må jobbe med det. Det er ikke akkurat hver dag vi har sånne ordensforstyrrelser, sier Ottesen.

Hvis ikke spanjolen kan vise til at han har penger til opphold i Norge, kan det bli aktuelt å sette ham på et fly hjem til Spania, ifølge NTB.

VGTV:Her hopper Jimmy Jump på scenen

Forhåndsannonsert

Både på Facebook og på det veletablerte greske Eurovision-nettstedet Oikotimes var det varslet om at Jimmy Jump var i Oslo i forbindelse med Eurovision-finalen. 36-åringen var også gjest på utestedet Oslo Mekaniske Verksted fredag, hvor han blant annet skrev autografer og signerte T-skjorter.

- Vi visste ikke at dette var varslet på forhånd, sier pressetalsmann for Eurovision, Petter Svaar til VG.

SÅ DU STUNTET? HVA TENKTE DU?SKRIV I VG NETTS PROTOKOLL

Saken fortsetter under bildet

TAKLET: I 2008 løp Jimmy Jump inn på banen under EM-semifinalen i fotball mellom Tyskland og Tyrkia. Da ble han til slutt taklet. Foto: AFP

Krangler om ansvaret
Presseansvarlig Eurovision, Petter Svaar, sier til VG at det var politiet som hadde ansvaret for scenesikkerheten, og at flere sivile politifolk var på plass i salen for å forhindre at noen tok seg opp på scenen. Men politiet bekrefter til VG at NRK motsatte seg råd fra politiet om å ha fysiske sperringer ved scenen.

AVHØRES: Politistasjonssjef Per Christian Ottesen i Asker og Bærum politidistrikt venter på tolk for å få avhøre Jimmy Jump. Foto: Vidar Enerstvedt

- Vi har forutsett at dette er noe som kunne skje. Vi har kommet med våre anbefalinger til NRK, men for NRK har det viktigste vært produksjonen. NRK har valgt å gjøre det de ville, sier leder Torgeir Lindstad for operativ seksjon ved Asker og Bærum politidistrikt.

- NRK må få lov til å skylde på oss foreløpig. Dette får vi ta internt med NRK. Jeg tror nok kanskje vi er mer enige enn det som har kommet frem i media, sier Ottesen.

Politiet vurderte imidlertid trusselbildet som lavt.

Stormet Champions League-finale

Dette er ikke første gangen katalaneren stikker av med oppmerksomheten fra et stort arrangement. I 2009 stormet han finalen i French Open mellom Roger Federer og Robin Söderling. Også under Champions League-finalen mellom Liverpool og AC Milan i 2007 klarte Jimmy Jump å komme i sentrum av begivenhetene med sine sprell. Mest kjent er han kanskje for at kastet et Barcelona-flagg på Portugals kaptein Luis Figo under EM-finalen mot Hellas i 2004. Figo var da Real Madrid-spiller.

Les også:Her prøver Jimmy Jump seg på Zlatan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder