I EKSIL: Jarle Bernhoft var bosatt med familien på Upper West Side på Manhattan. Foto: THOMAS NILSSON Foto: ,

Bernhoft dro inn 10 millioner

Men det kostet soulstjernen mye å stå helt på egne bein

Jarle Bernhoft (38) dro inn nesten 10 millioner kroner, men erfarte at det å overta styringen og full kontroll over egen karriere ikke alltid er ensbetydende med stort overskudd.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Høsten 2012 opprettet Jarle Bernhoft selskapet Kikitepe AS som eier rettighetene til sangeren, låtskriveren og musikerens tredje soloalbum, «Islander», som ble innspillet i fjor og utgitt i slutten av april i Norge og Europa.

– Jeg finansierer innspillingen selv. Det er ikke billig, men verdt investeringen, erklærte Bernhoft da VG i februar møtte ham under en videoinnspilling i New Rochelle, nord for New York.

– Akkurat nå har jeg to større videoproduksjoner på gang, samt et opptak som skal bli en live-video, tilføyde Bernhoft som på dette tidspunktet fortsatt var bosatt i New York med kone og barn.

Tidligere i dag ble det også kjent at Jarle Bernhoft kansellerer sin turné i Nord-Amerika av personlige grunner.

Økte med syv millioner

Årsregnskapet til Kikitepe for 2013 viser at Bernhoft økte inntektene med syv millioner kroner fra 2,4 til 9,4 millioner.

Samtidig økte kostnadene med drøyt 6,5 millioner til nesten 7,7 millioner.

Resultatet ble et overskudd på drøyt 1,2 millioner etter skatt.

Av dette er 250.000 avsatt i utbytte. Resten gikk til å styrke egenkapitalen som er på én million kroner.

Etter noen år som frontmann i bandet Span, som hadde kontrakt med Island Records i Storbritannia, opplevde Bernhoft sitt gjennombrudd som soloartist med albumet «Solidarity Breaks» i 2011.

Han utga også liveskiven «Walk With Me». Til sammen solgte albumene 250 000.

Bernhoft fylte Oslo Spektrum, ble mest spilt på streaming-tjenesten WIMP og han ble kåret til Årets spellemann og beste mannlige artist under Spellemannprisen 2011.

Samtidig fikk han én million stipendkroner fra Statoil og 900.000 i lanseringsstøtte fra Music Export Norway.

– Investert klokt

– Vi har investert støtten klokt. Jeg har fortsatt midler igjen. Folk filmer konsertene og legger ut opptakene på sosiale medier. Det er den beste markedsføringen jeg kan få, mente Bernhoft.

Albumene lisensieres bort til selskap i ulike land og territorier.

– Strukturen er innfløkt. I Norge er det Universal som utgir albumet. I USA er det Big Picnic Records, et uavhengig selskap. Slik er det fra land til land, forklarte Bernhoft.

Bernhoft hadde frem til i fjor høst turnert i USA i tre omganger og opptrådt på TV hos Conan O'Brien, Ellen DeGeneres og Arsenio Hall, etter at videoen til «C'mon Talk» eksploderte på YouTube med millioner av visninger.

Mistet manageren

Bernhoft mistet i vinter en av sine beste venner og samarbeidspartner, manageren Per Eirik Johansen, som døde i Oslo natt til 15. januar.

Johansen og Bernhoft flyttet til New York samtidig.

Da manageren gikk bort hadde han samme dag vært i møte med Universal Music i Oslo om utgivelsen av Bernhofts tredje soloalbum.

Bernhoft og Johansen hadde allerede satt i sving et stort apparat og planene var spikret for resten av 2014.

Avlyste i USA

I mai la Bernhoft ut på en lang klubbturné i Europa, som startet i København og fortsatte til blant annet Manchester, London, Paris, Zürich, Amsterdam og Hamburg, før han opptrådte på en rekke norske festivaler, samt britiske Great Escape og Glastonbury i juli.

Etter planen skulle Bernhoft legge ut på turné i Nord-Amerika i høst, men nå har soulstjernen sett seg nødt til å avlyse hele turneen av personlige årsaker, før han i siste halvdel av november går løs på en ny Europa-runde med konserter i Danmark, Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder