Morten Harket om fortiden som mobbeoffer: – Det var vonde år

Morten Harket (55) fortalte at han i perioder i barndommen ble banket opp daglig, da regjeringen åpnet årets kampanje mot mobbing.

  • David Bach
  • Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Statsminister Erna Solberg, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og helse- og omsorgsminister Bent Høie inviterte fredag til et toppmøte om mobbing i Oslo i statsministerboligen fredag formiddag. .

Blant de inviterte var mennesker som har opplevd mobbing på kroppen som vil fortelle politikerne ansikt til ansikt om de vonde opplevelsene. Deriblant Katrine Olsen Gillermo, moren til Odin (13). Eksperter og ansvarlige for antimobbeprogrammer som brukes i skolene er også på plass.

LES SAKEN OM ODIN: 17 000 elever blir mobbet. Odin var en av dem.

Blant de mer profilerte gjestene var Morten Harket, som tidligere har fortalt om hvordan han ble mobbet som barn.

– Jeg har bred erfaring med hva det vil si å bli mobbet. Tredje til sjette klasse var vonde år for meg, sier artisten, og forteller at han vokste opp i en barneflokk på fem med mye trygghet rundt seg.

– På skolen ble det vanskelig fordi jeg hadde et selvbilde som ikke var helt á jour med hvordan jeg var. Jeg likte egentlig ikke meg selv - jeg syntes ikke jeg så kul ut, og gjorde heller ikke det, fortsetter Harket.

TALTE: Morten Harket fortalte sin egen historie som mobbeoffer da statsminister Erna Solberg inviterete til toppmøte om mobbing i statsministerboligen. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Banket opp

Han forteller at mobbingen tok ulike former.

– Det var fysisk også, det bygget seg ut en kultur, jeg var den som var plukket ut. Det førte til at jeg aldri visste hva som skulle skje i skolegården. Jeg fant ofte meg selv på utsiden, fordi jeg hadde en undergravd selvtillit på dette. Jeg hadde evnen, men ikke tilgangen til meg selv. Det er sentralt for hva mobbing gjør med deg. Den undergraver utviklingen av dine muligheter.

Artisten forteller også at ingenting har forberedt ham mer på rampelyset enn mobbingen han opplevde i barneårene.

MOBBET: Morten Harket møtte Dorthe Skappel i Rio de Janeiro i januar 2012.Foto: TV 2 Foto: ,

– Du blir satt utenfor, du er ikke en av resten.

– Etter skoletid ble jeg omringet og banket opp. I mitt minne var det vanlig. Når jeg tenker meg tilbake tror jeg ikke at det skjedde hver dag, men det skjedde i perioder daglig.

Se hele Harkets tale øverst i saken.

Om dagens toppmøte sier Harket til VG at startskuddet møtet representerer er viktig, men at det ikke uten videre vil gi resultater.

– Vi må ha en klar bevissthet på at dette er nødt til å være en daglig kulturinnsats, i de små dryppene i det daglige, og ikke bare en kampanje. Blir det bare en kampanje så vil det ikke gi resultater i det hele tatt, sier Harket.

Tårevått intervju

I et intervju med TV 2s Dorthe Skappel i 2012 snakket også artisten ut om sine vonde opplevelser.

– Det var utenkelig å sladre. Jeg måtte håndtere dette selv. Først ble jeg banket opp – og så gikk jeg hjem, sa Harket til Skappel den gangen.

– Jeg opplevde de åra som et helvete, sa Harket, mens tårene begynte å trille.

Han fortalte den gangen at mobbingen startet i syvårsalderen, og at hans livlige fantasi på den tiden førte til beskyldninger om løgn fra skolekameratene.

Harket berømmet familien og søsknene for at de ga ham styrke gjennom oppveksten i intervjuet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder