Eksperter om Øya-støy: Irriterende, men ikke helsefarlig

Bråker Øyafestivalen så mye at det blir ulevelig på Tøyen? VG
tok med støyeksperten og støymåleren til en av naboene – og fant svaret.

 • Marthe Berg
 • Jørgen Braastad
 • Ingeløw Elise Kopperud
 • Martine Haug Nysether

Artikkelen er over seks år gammel

I år er Øyafestivalen flyttet til Tøyenparken i Oslo, og det har fått enkelte av naboene til å reagere. Årets musikkbegivenhet for flere tusen mennesker, beskrives som årets mareritt av enkelte av beboerne i nærheten. Særlig småbarnsfamilier har gitt uttrykk for at det er utfordrende å få en stor musikkfestival som nabo.

94 desibel C

Queens of the stone age spiller på Amfi-scenen på Øya 2014. Foto:Jørgen Braastad,

Margaret Ulstrup Simonsen bor i en blokkleilighet et steinkast unna. Hun har stuevinduene rett ut mot festivalområdet, og i går kunne hun noen ganger høre lyd fra fire forskjellige scener samtidig.

I utgangspunktet er hun positiv til å få Øyafestivalen til nabo.

– Dette er egentlig et løft for Tøyen, og jeg er positiv til det, men det har blitt større enn jeg forventet. Jeg vet at flere føler seg litt invadert, sier hun.

VG tok i går med seg informasjonssjef i Norsk forening mot støy, Ulf Winther, hjem til Ulstrup Simonsen.

Stikkprøvemålingene han gjennomførte på oppdrag fra VG, viser at støynivået i stuen hennes ligger under støydispensasjonen festivalen skal forholde seg til.

Ifølge Helsedirektoratets veiledning skal lyden være lik eller under 70 desibel i boligområdene mellom klokken 19.00 og 23.00.

Målingene Winther gjennomførte viser topper på 72 desibel A og 94 desibel C. Desibel A er frekvensene ørene våre oppfatter best, mens desibel C måler lavfrekvent lyder, for eksempel bass.

Det betyr at gjennomsnittet over tid trolig vil ligge litt i underkant av Helsedirektoratets grense.

– Men som naboer har de grunn til å være irriterte, selv om støyen ikke går over grensene. Det er som å ha en ubuden gjest i stuen din i fire dager, mener Winther.

STØYMÅLER: Informasjonssjef i Norsk forening mot støy, Ulf Winther, måler lydnivået i leiligheten til Margaret Ulstrup Simonsen. Leiligheten er nærmeste nabo til festivalområdet. Foto:Jørgen Braastad,

Forsker: Innenfor

Selv synes ikke Ulstrup Simonsen musikken nødvendigvis er så problematisk, men at bildet er sammensatt.

– Jeg har ikke opplevd det som så slitsomt. Men jeg synes det er irriterende at utebassengene på Tøyenbadet og kunstgressbanen blir sperret av midt i sommerferien. Det blir begge flittig brukt av barn og unge i nærmiljøet, sier hun.

Truls T. Gjestland er støyforsker ved SINTEF. Han fastslår at målingene ligger godt innenfor grensene i Helsedirektoratets støydispensasjon.

– Helsefarlig er det ikke, men det er helt klart noen som vil oppleve dette som plagsomt og sjenerende. Støy er en subjektiv sak, og vi kan ikke si til noen at de ikke opplever støy fordi tallene ligger under Helsedirektoratets veileder.

Han tror derimot at konsertgjengerne som står foran scenen kan utsette seg for en helserisiko.

– Men da skal du være på alle konsertene og stå rett ved de store høyttalerne, sier han.

INNVADERENDE: Margaret Ulstrup Simonsen er nærmeste nabo til Øyafestivalen og er i utgangspunktet positiv til å få arrangementet til Tøyen, men opplever at flere synes arrangørene har tatt seg litt vel godt til rette i nærmiljøet. Her observerer hun mens Ulf Winther gjennomfører en støymåling i leiligheten hennes. Foto:Jørgen Braastad,

– Mer sammensatt

Direktøren i Bymiljøetaten i Oslo opplyser at de gjorde en helhetsvurdering av hvilke konsekvenser det ville kunne få, før de godkjente at arrangementet kunne finnes sted i Tøyenparken.

DELTE MENINGER: Pressesjef ved Øyafestivalen, Jonas Prangerød, forteller at de har fått både positive og negative tilbakemeldinger fra beboerne i Tøyenparkens nabolag. Foto:Espen Braata,VG

– Det å arrangere rockefestival i bysentrum vil få konsekvenser for dem som bor der. Vi må avveie ulempene festivalen medfører mot nytteverdiene for dem som deltar på festivalen, så vi kan danne oss et helhetsbilde i etterkant, sier direktør Hans Edvardsen.

PR-sjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, sier de har fått både positive og negative tilbakemeldinger fra beboerne i nabolaget.

Han har forståelse for at noen er bekymret, men sier at det ikke har vært aktuelt for festivalen å tilby billetter eller hotellopphold til beboerne.

– Vi har egen nabokontakt for borettslagene i nærområdet og som svarer på konkrete spørsmål fra beboerne. Jeg tror bildet er noe mer sammensatt enn det de som har henvendt seg til media har gitt uttrykk for, sier han.

PS! Øyafestivalen må logge all lyd som sendes ut fra området, slik at Helseetaten i Oslo kan sjekke at festivalen overholder støydispensasjonen som er gitt av Helsedirektoratet. Det skal også være stille fra anleggene senest klokken 23.00.

Les også

 1. Konsertanmeldelse: The National

  De som kaller The National innadvendte, har ikke sett Matt Berninger bære en åtteårig fan på skuldrene.
 2. VG anmelder Øyas klubbkonserter: Øyafestivalen: Herlig horeri

  Øyafestivalens klubbdag byr på hauger av navn. Vi bestemte oss for å la navn bestemme hvem vi skulle anmelde.
 3. Konsertanmeldelse: Monica Heldal

  Tidløs konsert for ankomst og solbakke.
 4. Naboene raser mot Øyafestivalen: - Blir helt forferdelig

  Det som skal bli årets musikkbegivenhet for flere tusen, blir årets mareritt for noen av beboerne i Sofienberggata – som…

Flere artikler

 1. Kendrick Lamar spiller på Øyafestivalen

 2. Naboene raser mot Øyafestivalen: - Blir helt forferdelig

 3. Pluss content

  Så syk kan du bli av trafikkstøy

 4. Toffen Gunnufsen hudfletter festivalkonkurrentene

 5. Håper fortsatt på å rulle med russebussen

Fra andre aviser

 1. Blandede følelser blant Øyas nye festivalnaboer

  Aftenposten
 2. Mener naboene må tåle så mange desibel fra Palmesus

  Fædrelandsvennen
 3. Findings i trøbbel etter støykrangel – nå kan det spøke for neste års festival

  Aftenposten
 4. Sprikende støymålinger

  Fædrelandsvennen
 5. Naboer kaller gatefest i Kristiansand «en voldtekt»

  Aftenposten
 6. Naboer kaller gatefesten en voldtekt

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no