MER MAKT: I år har dommerpanelet bestående av Gunnar Greve, Tone Damli, Espen «Dansken» Selvig og Kurt Nilsen større makt enn i fjorårets finalerunder. Foto:Thomas Reisæter,TV 2

Ny tvist i årets «Idol»

Én gang i løpet av finalerundene kan dommerpanelet frede den deltageren som får færrest stemmer – og dermed «redde» vedkommende fra å ryke ut.

  • Martine Haug Nysether

Artikkelen er over fem år gammel

Fredag kveld går den første finalerunden av stabelen direkte fra Chateau Neuf i Oslo, og de ti finalistene er klare til å overbevise TV-seerne om at de er Norges nye superstjerne.

Men det er imidlertid ikke bare TV-seerne det lønner seg å imponere. I år har nemlig dommerpanelet større makt enn tidligere.

– Vi har innført denne tvisten for å skape litt ekstra nerve og spenning, men også for at dommerne skal ha muligheten til å redde en deltager de mener bør gå videre, sier assisterende kommunikasjonssjef i TV 2, Bjarne Laastad, til VG.

Hva synes du om årets tvist? Si din mening og diskuter i kommentarfeltet under!

Utfordring for dommerne

I løpet av finalerundene kan et enstemmig dommerpanel velge å frede den deltageren som i prinsippet skal forlate konkurransen. Gunnar Greve innrømmer at det kan bli tøft.

– Det kan definitivt bli en utfordring å få et enstemmig dommerpanel. Men selv om vi har svært ulike tilnærminger til jobben vår, klarer vi som regel å bli enige og gjøre en faglig vurdering av helheten, sier Greve.

Han mener Astrid Smeplass er et eksempel på en deltager dommerne ville reddet, dersom de hadde hatt denne muligheten i fjorårets konkurranse. Mens Tone Damli ikke klarte å holde tårene tilbake, ble Greve forbannet da trønderen måtte forlate sangkonkurransen.

– Det blir fort sånn at man får nære relasjoner og føler et tettere bånd til noen av deltagerne. Det er vanskelig at det ikke blir personlig, ettersom musikk i all vesentlighet handler om emosjonell respons og individuelle preferanser. Og ikke minst artistenes måte å formidle en låt på, forteller Greve.

ÅRETS FINALISTER: Disse ti kjemper om å bli Norges neste superstjerne. Fra venstre: Anniken Høve (28), Tara Lill Flåten Nicolaisen (17), Ingvar Olsen (24), Lise Zosa (19), Jesper Jenset (17), Chinook Lamers (16), Jørn Trollebø Kvalheim (23), Tilla Gaasø (17), Natnael «Natti» Asgedom (24), og Thomas S. Pettersen (20). Foto: Bjørn Wad Foto: ,

– Større press

«Idol»-dommeren tror det kan være både positivt og negativt for den deltageren dommerpanelet velger «å redde».

- På den ene siden vil det bidra til å løfte frem deltageren, slik at vedkommende får muligheten til å skinne gjennom TV-skjermen og få oppmerksomhet fra seerne og pressen, sier Greve.

Samtidig mener han deltageren også vil få et større press på seg for å bevise hva han eller hun er god for, samtidig som vedkommende vet at de egentlig holdt på å ryke ut.

– Dog håper jeg følelsen av å ha et enstemmig dommerpanel i ryggen gir ekstra trygghet og selvtillit inn i et nytt finaleprogram.

Men det er ikke bare dommertvisten som er nytt av året. Torsdag ble det kjent at «Idol»-finalen skal være på Telenor Arena på Fornebu, som har kapasitet til 23 000 publikummere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder