- STOR INSPIRASJON: Else Kåss Furuseth mener at Rolv Wesenlund endret norsk humor. Her er de to fotografert sammen hjemme hos Wesenlund i forbindelse med en sak til VG Helg i 2011. (Foto: SARA JOHANNESSEN)

Else Kåss Furuseth om Rolv Wesenlund: - Han endret norsk humor. Ingen ting ble det samme etter at han kom

Flere i Norges underholdningselite beskriver Rolv Wesenlund som en inspirasjon som endret norsk TV-underholdning.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Rolv Wesenlund døde søndag etter lengre tids sykdom. Han var mest kjent som den komiske figuren Marve Fleksnes i serien med samme navn. Serien gikk på norske TV-skjermer gjennom store deler av 1970- og 80-tallet.

PROTOKOLL: Del ditt beste minne om Rolv Wesenlund her .

«Torsdag kveld fra Nydalen»-komiker Else Kåss Furuseth mener Wesenlund vil fortsette å være en stor inspirasjon for norske humorister.

- Han endret norsk humor. Ingenting ble det samme etter at han kom. Han skapte en felles referanse for hele det norske folk. Han fikk oss til å le uten å være ondskapsfulle. Ofte fikk han oss til å le av oss selv.

- Han har vært og kommer fortsatt til å være en stor inspirasjon for alle som er opptatt av humor.

LES OGSÅ: Slik var Wesenlunds liv

Ifølge komiker Atle Antonsen er det ingen som har betydd mer for norsk humor noensinne.

- EN INTELILIGENT HUMORIST: Komiker Atle Antonsen hadde massiv respekt for Wesenlund som komiker. (Foto: MATTIS SANDBLAD)

- Jeg hadde selvsagt massiv respekt for ham som komiker. Sammen med Harald Heide-Steen jr. var han en revolusjon i og for humor-Norge, sier Atle Antonsen til VG.

- Wesenlund var en genuin og intelligent humorist, og ingen har vel betydd mer for norsk humor. Noensinne, sier Antonsen.

VGTV: Se klipp fra klassikeren «Norske Byggeklosser»

Søndag ettermiddag skrev Jens Stoltenberg om Wesenlunds død på nettsamfunnet Facebook.

- Rolv Wesenlund maktet å gjøre de små i samfunnet store. Blant hans mange storverk, vil dette bli stående som det største. Han slo selv ned gjerdestolpene for sin humor, slå aldri nedover. Både som kunstner og menneske voktet han denne grensen. Marve Fleksnes og alle de andre karakterene han skapte, vil leve videre som varme bilder på oss selv. Det er uendelig trist at Rolv Wesenlund nå er borte, skriver statsministeren på Facebook.

- Stor inspirasjonskilde

Komiker Linn Skåber beskriver Wesenlund som folkekjær og nyskapende.

ELSKET FLEKSNES: Komiker Linn Skåber sier at Wesenlund vil bli savnet. (Foto FRODE HANSEN)

- Rolv Wesenlund har betydd enormt for Komiker-Norge, og ikke minst for sitt publikum. Han var folkekjær og nyskapende. Ikke alltid en lett kombinasjon, men som han behersket til fulle, skriver Skåber i en SMS til VG.

Hun skriver også at Wesenlund har vært en stor inspirasjonskilde for henne personlig.

- Jeg elsket og elsker Fleksnes. Noen få mennesker evner å samle et helt folk. Rolv var en sånn. Han vil bli savnet.

BILDESPESIAL: Wesenlunds liv i bilder

Kulturminister Hadia Tajik beskriver Wesenlund som en kunstner og komiker av stor rang.

- Norge har mistet en kunstner som skapte deler av våre kulturelle referanser, skriver kulturministeren i en tekstmelding.

- Kunstnerskapet hans er tidløst - og kommer til å leve videre, sier hun videre.

- Han var lun og blid

Hege Schøyen forteller at hun og ektemannen Arild Andersen har visst at Rolv Wesenlund var syk, og at det har vært trist lenge.

- Arild og jeg har sittet og mimret om ting Rolv og Harald Heide-Steen jr. gjorde på radio. Det aller første de gjorde, var banebrytende og myteskapende. De forandret alt, har jeg inntrykk av, sier komikeren og skuespilleren.

Wesenlund var en venn av Schøyens familie da hun vokste opp.

- Jeg skjønte ikke hvor stor han var før jeg ble stor selv, men det er klart han var en inspirasjonskilde. Bare det å vite at en voksen mann var så glad i å leke, og hele hans musikalske måte å improvisere på, det har alltid appellert til meg. Og så var han lun og blid, og enestående i ordets egentlige forstand. Han var en ordmusiker og fraserte på en måte gikk rett til hjertet. Rolv var tidløs, sier Schøyen.

- Takk for all inspirasjon

Wesenlund var en av komiker Anne Kat. Hærlands store humor-idol.

- VAR HUMOR-IDOL: Anne Kat. Hærland vil takke Wesenlund for all latteren og inspirasjonen. (Foto: MATTIS SANDBLAD)

- Rolv var en av de tre store humor-idolene mine ved siden av Harald (Heide-Steen jr.) og Fredrik Stabel. Nå er de alle borte, sier hun til VG.

Hærland mener at Wesenlunds talent var bemerkelsesverdig og imponerende.

- Hvem andre ville klart å være den eneste skuespilleren i enkelte 30 minutters episoder av Fleksnes? 30 minutter. Kun Rolv. Ingen dødpunkter. Takk for all latteren du ga oss. Takk for all inspirasjon. Takk for at jeg fikk treffe deg og snakke med deg. Takk for alt vi har i NRKs arkiver. For å omskrive Ibsen; Evig eies kun det teipede.

- En fantastisk komiker

For Truls Svendsen var Wesenlund en legende og en stor inspirasjon.

- Rolv Wesenlund er en av, ja kanskje den aller beste komikeren vi har hatt i Norge. I min oppvekst var Marve Fleksnes den store favoritten, noe som gjorde at jeg ble nysgjerrig på Wesenlund og sjekket ut det meste han hadde laget, ser Svendsen.

- De senere år, takket være Youtube, hender det at jeg henter fram fantastiske klipp. For meg en legende, et forbilde og en stor inspirasjon! Unik humor, og en sykt rå timing som jeg har prøvd å lære av! En fantastisk mann. En fantastisk komiker.

Hva var det som gjorde ham så folkekjær?

- Han lagde fantastisk morsom humor som aldri gikk på bekostning av andre.

- Brøt ny mark

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen beskriver Wesenlund som en pioneer i norsk TV-underholdning.

- EN PIONEER: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at Wesenlund har betydd mye for norsk TV-underholdning og ikke minst NRK. (Foto: FRODE HANSEN)

- Dette er en trist dag, men jeg tror ingen klarer å la være å tenke på all den gleden og latteren han har gitt oss. Han lagde karakterer som vi alle kunne kjenne oss igjen i - han fikk oss til både å le av ham og av oss selv, sier Eriksen til VG.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK mener Wesenlund var en bauta i norsk TV-underholdning.

- Han var revolusjonerende. Han og Harald Heide-Steein jr. hadde et helt annet uttrykk på TV. De to forholdt seg til TV-mediet på en måte som ingen hadde gjort før dem. De brøt ny mark. De fremsto som mindre ærbødige, mer improviserte og med et litt råere uttrykk enn hva som var vanlig sier Halvorsen.

- Det er kanskje en klisje å si at Wesenlund vil bli husket - men denne gangen stemmer det virkelig for store deler av Norges befolkning.

- Utrolig trist at han er borte

Komiker Zahid Ali hyllet Wesenlund på Instagram søndag og kalte ham både «konge» og «tidenes norske komiker».

- Jeg har alltid sett på ham som den mest underholdende og morsomste norske filmskuespilleren og komikeren gjennom tidene. Det har aldri gått et år, muliges siden fødselen, hvor jeg ikke har sett et par Wesenlund-filmer eller TV-episoder. Derfor er det selvfølgelig utrolig trist at han er borte, skriver Ali i en kommentar til VG.

- Som et familiemedlem

«Fleksnes»-regissør Bo Ture Hermansson (76) tror ingen andre komikere i Skandinavia har vært i nærheten av stjernestatusen til avdøde Rolv Wesenlund.

I julen 2010 ble adventskalenderen «Den unge Fleksnes» sendt på TV Norge. Da var det Reidar Fredrik Frydenlund (18) som spilte hovedkarakteren.

- Å få vite at Wesenlund har gått bort er utrolig trist. Jeg har sett opp til Rolv, og da spesielt karakteren hans Fleksnes, sier Frydenlund til VG.

UNGE FLEKSNES: Reidar Fredrik Frydenlund spilte «Den unge Fleksnes» i serien med samme navn i 2010. (Foto: TV NORGE)

Under innspillingen fikk 18-åringen mulighet til å møte Wesenlund personlig.

- Jeg husker den dagen ekstremt godt. Vi var på Stabekk skole, og plutselig kom det inn en liten kar, og det var Rolv. Jeg har møtt en del kjendiser før, men da jeg møtte han ble jeg skikkelig «starstruck».

Frydenlund forteller at Wesenlund var akkurat slik han hadde forventet seg.

- Det var utrolig artig å lære av ham, og vi holdt på hele dagen. Følelsesmessig er Rolv som et familiemedlem. Jeg har brukt så mye tid på å studere han og alt arbeidet han har gjort. Nyheten om hans dødsfall går veldig inn på meg og jeg er veldig lei meg, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder