Slik ble Märtha alternativ

Svigermor er prinsesse Märthas vei inn i det alternative terapimiljøet. Aris mor Marianne Solberg Behn bekrefter overfor VG at hun og prinsessen er til stor inspirasjon for hverandre.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Av IVAR BRANDVOL, IRENE MJØSENG og LINE TORVIK

PÅ ALTERNATIV-KURS: Pirnsesse Märtha Louise sammen med sin tilkommende svigermor Marianne Solberg Behn på vei inn til et kurs i rosenterapi på Sidsbergseter i Gudbrandsdalen i 2001. Foto: Lars Erik Skrefsrud

Prinsesse Märtha Louise hadde lenge vært klar over sine spesielle evner da hun på slutten av nittitallet tok kontakt med miljøet for rosenterapi. Da var prinsessen ferdigutdannet fysioterapeut.

Blant rosenterapeutene møtte hun Marianne Solberg Behn (53).

- Jeg har alltid vært interessert i alternative behandlingsformer. Dette har nok sin bakgrunn i at jeg, fra en tidlig alder, har sett hvordan folk har det. Det vil si, jeg kunne ta inn stemninger hos mennesker jeg møtte, skriver Märtha på internettsiden til den alternative skolen hun vil starte til høsten.

Samtaler

Rosenterapi kombinerer samtale med berøring, og er særlig fokusert på hva som er årsaken til folks stive muskler. Theres Borling i Norske Rosenterapeuters Forening hevder at behandlingsopplegget ved prinsessens nyetablerte utdanningssenter ikke har fellestrekk med rosenmetoden.

- Vi driver ikke med englekontakt. Rosenmetoden er en form for fysisk berøring som er svært lite mystisk og overnaturlig, sier Borling.

Marianne Solberg Behn hadde jobbet flere år som naturterapeut hjemme i Moss da hun møtte prinsessen. Gjennom dette vennskapet ble Märtha senere introdusert for Ari Behn, hjemme på Mariannes kjøkken i Moss høsten 2000.

I boken «Prinsessen & Ari- Langs kjærlighetens vei», som er ført i pennen av Inger-Lise Finstad og Carl-Erik Grimstad, står det om Aris foreldre:

«Marianne og Olav var opptatt av religion filosofi og vitenskap. De var åpne for spirituelle bevegelser».

Seminarer

De to venninnene har siden slutten av nittitallet vært på en rekke seminarer, blant annet flere ganger til Spidsbergseter i Gudbrandsdalen.

- Jeg viser til hjemmesiden der Märtha Louise presenterer skolen sin. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Marianne Solberg Behn.

I 2002 var både Ari, Märtha og Marianne til stede på Spidsbergseter for å møte en berømt healer fra Sør-Fron. Denne kvinnelige healeren er kjent for å kunne kurere kolikk, dempe astmaplager og gjøre underverker med gikt. Mange mener dessuten at hun har synske evner.

Nå mer enn antyder prinsessen at hun også selv har synske evner.

- Jeg husker særlig en gang jeg traff en fremmed dame da jeg var liten. Jeg gikk bort til henne og sa at hun ikke trengte å være lei seg for mannen sin, det går nok bra med dere. Damen fikk hakeslepp og lurte på hvem det var som hadde sagt dette til meg. Det ble stor oppstandelse, og mange redde voksne, for det var jo ingen som ville at hun skulle tro det var dem som hadde sladret, skriver Märtha.

Studert

Hun forteller videre at hun har studert ved Holistisk Akademi, der hun har lært å systematisere sanseinntrykkene slik at hun kan lese andre.

Det er likevel klart at det er tiden med hestene som har hatt aller mest å bety for hennes spesielle evner. Prinsessen er profesjonell sprangrytter og har markert seg både i Norge og i utlandet.

- Det var mens jeg holdt på hestene at jeg opptok kontakten med englene. Jeg har i senere tid skjønt verdien av denne enorme gaven og vil gjerne dele den med andre, kanskje nettopp med deg, spør prinsessen på den kommersielle siden. Hun utdyper:

- Englene finnes i alle religioner. De er krefter som bestandig er rundt oss og som er en ressurs og hjelper oss i alle aspekter av livene våre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder