POPULÆR: Snapchat er for tiden den foretrukne sosiale medier-kanalen for ungdom helt ned i trettenårsalderen. Foto: Eric Thayer , Reuters

Kritisk til NRKs bruk av private nakenbilder

Jusseksperter er kritiske til NRK etter at statskanalen sist uke illustrerte en sak som advarer mot nakenhet på Snapchat med private nakenbilder.

Artikkelen er over fire år gammel

Det er fagnettstedet Journalisten som skriver dette.

NRKs artikkel er illustrert med en fotomontasje av nakenbildene som det advares mot. Til Journalisten reagerer flere jusseksperter på at NRK har brukt bildene uten å innhente tillatelse.

Saken handler om deling av nakenbilder på Snapchat blant ungdommer mellom 13 og 15 år. Jussekspertene mener at disse bildene kan virke identifiserende.

– Jeg mener det er opplagt at NRK ikke skulle brukt disse bildene, og at de bidrar til at problemet forsterkes for dem som er rammet, sier direktør i IKT-Norge Torgeir Waterhouse til Journalisten.

LES OGSÅ: Dette betyr de nye smilefjesene i Snapchat

– Flere av bildene viser klær, omgivelser, føflekker eller andre kroppslige kjennetegn som vil gjøre det mulig for familiemedlemmer og andre nærstående å gjenkjenne personen. Og også der hvor man har pikselert tatoveringer eller lignende, vil selve pikselleringen avsløre tatoveringens plassering og fungere identifiserende, påpeker Waterhouse.

Sara Eline Grønvold er daglig leder i Juridisk rådgivning for kvinner (Jurk) og deler Waterhouses kritikk av NRK.

– Dette er etter min oppfatning helt klart spredning av andres sensitive personopplysninger. Når NRK gjør dette uten noen form for samtykke fra den avbildede personen, er det overhodet ikke greit, sier hun til Journalisten, mens advokat Jon Wessel-Aas svarer slik:

– På generelt grunnlag regnes avbildede personer som identifiserbare, så lenge noen vil kunne gjenkjenne dem. Når det gjelder publisering av bilder av personer i private omstendigheter, eller som på annen måte i konteksten røper noe om deres personlige forhold, er hovedregelen at det krever deres samtykke. I mangel av samtykke kan publiseringen bare forsvares dersom den har allmenn interesse i publiseringskonteksten. I den vurderingen vil blant annet graden av identifisering være et relevant moment.

HUSK DENNE: Snapchat er den nye mobbekanalen

Ansvarlig redaksjonssjef Vegard Woll i NRK Trøndelag forsvarer bildebruken på epost til Journalisten og fremhever at «ansiktene til ungdommene på bildene er sladdet for å unngå identifisering, og vi kan ikke se at det vil være mulig å finne ut hvem som er avbilda å de illustrasjonsbildene vi har lagt ut».

Også hans overordnede, redaksjonssjef Merete Verstad, forsvarer billedbruken.

– Vi synes det er et viktig samfunnsproblem og vi er nødt til å vise virkeligheten for å fortelle historien. Vi mener det ikke er gjenkjennbart, sier hun til Journalisten.

VGTV omtaler i en innslag i aktualitetsprogrammet Mads lekkasje av nakenbilder fra Snapchat. VGTVs vurdering er at bildene er dokumentasjon på et fenomen som er interessant å belyse, og at de er tilstrekkelig anonymisert.

– VGs policy på dette er at slike bilder i utgangspunktet ikke kan brukes på en identifiserende måte eller uten å ha innhentet samtykke fra de som er avfotografert, opplyser nyhetssjef for VG Rampelys, Atle Jørstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder