NRK lager sakte-TV fra Eidsvollsbygningen

HER SKJER DET: Publikum slipper blant annet inn i den nyrestaurerte Rikssalen, i konstitusjonsrommet, biblioteket og kjøkkenet. Foto: TERJE BRINGEDAL

1814-maraton i 24 timer - uten pause

Det startet som en vill idé, men snart kan alle som har lyst, tilbringe en hel natt på Eidsvoll-museet.

Artikkelen er over fem år gammel

Eidsvoll 1814 - hjemmesideForsiden - Norges forskningsråd

- Det blir aller første gang vi holder museet åpent på nattestid, forteller nestleder for Eidsvoll 1814, Astrid Galstad, til VG.

Det var nettopp hun som i fjor sommer kom på tanken om det som nå resulterer i et omfattende rigg.

- En kollega og jeg diskuterte hva vi mener om lange foredrag, og så kom jeg plutselig til å tenke på hvordan det hadde vært hvis noen snakket 24 timer i Rikssalen! Fra å ha en helt vill og munter idé ender vi nå opp med en døgnåpen Eidsvollsbygning, forteller Galstad, som selv gleder seg til våkenatt.

- Jeg kommer nok ikke til å klare å holde meg unna. I en lys vårnatt skal jeg nok orke å holde meg våken, mener hun.

Minutt for minutt

Da Galstad kontaktet Norges Forskningsråd, som har hatt omlag 100 grunnlovsforskere i sving i fire år, tente de på ideen. Det samme gjorde NRK.

Nå er det altså duket for sakte-TV fra den nyrestaurerte Eidsvollsbygningen , som NRK tidligere har gjort suksess med i form av blant annet «Hurtigruten minutt for minuut», «Bergensbanen», «Nasjonal vedkveld» og «Nasjonal strikkenatt».

9.-10. mai

Fra kl 18.00 fredag 9. mai og sammenhengende i ett døgn kan alle som er interessert i 1814, eller de som er litt rustne i historien og trenger en oppdatering, ta turen ut til Eidsvoll - når som helst på døgnet.

Alle andre kan benke seg foran TV skjermen og følge «1814 på 24 timer» på NRK2 eller på kanalens nettsider.

FORSKNINGSLEDER: Jussprofessor Ola Mestad. Foto: NTB SCANPIX

Ola Mestad: - Morsomt

Ola Mestad, jussprofessor og den som har ledet den nasjonale forskningskomiteen for grunnlovsjubileet siden 2010, synes det er morsomt å kunne nå ut til så mange på likt.

- Ofte er det et paradoks med forskning at nye innsikter blir oppnådd, men at det tar lang tid før det siver ut og inn i skolebøkene eller blir avisoppslag. Men «1814 på 24 timer» er en utrolig fin måte til å favne bredt og nå ut med helt nye forskningsresultater.

Unik satsing

Mestad mener at «1814 på 24 timer» er noe helt nytt innen forskningsformidling.

- Jeg kan ikke garantere for hva som er blitt gjort på verdensbasis, men jeg har i hvert fall aldri hørt om at andre forskere har gjort noe lignende, sier han.

Mestad skal selv holde foredrag flere ganger i løpet av døgnet, men han tror ikke han kommer til å være våken 24 timer i strekk.

- Jeg må nok prøve å sove litt. Seerne skal alltid få folk som er friske og opplagte, forsikrer forskningssjefen.

- Skal du sove i Eidsvollsbygningen?

- Jeg tror dessverre ikke det, men det hadde vært stilig. Prins Christian Frederik hadde jo en egen seng der. Egentlig er det litt dårlig at jeg ikke får sove der, sier en humoristisk Mestad.

SE BILDER: EIDSVOLLSBYGNINGEN FØR OG NÅ

- Hvis man følger med i alle de 24 timene, vet man da alt som er verdt å vite om det som skjedde rundt Grunnloven i 1814?

- Absolutt. Mer enn nok. Jeg håper noen vil få med seg alt. De vil i så fall bli en velutstyrt 17. mai-feirer, frister Mestad.

Les og se VGTV: Her hentes Grunnloven frem fra skjulestedet

- Gyllen mulighet

Christian Lund, seniorrådgiver i Norges Forskningsråd, beskriver begivenheten som en «en gang i livet»-opplevelse.

- I motsetning til i 1814 vil nok ikke dagens gjester orke å sitte i timevis på de harde benkene i Rikssalen. Selv om de aller fleste foredragene finner sted nettopp der, så vil det skje ting også i kjøkkenet, i biblioteket, i konstitusjonskomiteens værelse og utenfor bygget. De som eventuelt ikke får plass, kan følge med på det som skjer fra andre steder i og rundt bygget, forklarer Lund.

- Ved å bruke sakte-TV får vi delt forskningsmaterialet på en helt ny måte. Det er en gyllen mulighet til å formidle både ny og gammel kunnskap til et stort publikum.

GRUNNLOVENS HUS: Eidsvollsbygningen, som er nyrestaurert for over 350 millioner kroner i anledning 200-årsjubileet. Foto: CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN


Lund regner likevel ikke med at mange vil orke å følge med i alle de 24 timene uten stopp.

- Men i prinsippet er det altså mulig, sier han.

Spektakulært

På programmet står blant annet en presentasjon av alle 112 eidsvollsmennene på 112 minutter ( søk i VGs base for å se om du er etterkommer av en eidsvollsmann ). Ellers er valgprosessene rundt om i landet tema. Det samme er Napoleonskrigene, menneskrettigheter, religionsfrihet, jødeforbud, kvinnenes fravær i Grunnloven og mye annet.

BAKGRUNN: Full splid om menneskerettigheter i Grunnloven

Astrid Galstad skryter av forskerteamet.

- De har lagt ned en formidabel arbeidsinnsats. Tenk så fint for publikum å kunne døgne inne på museet! Dette er nok det mest spektakulære vi gjør her ute i løpet av jubileumsåret. Forskning er mye mer spennende enn folk tror, og her kan folk forsyne seg av de dosene de ønsker, sier Galstad.

Tøff jobb for NRK

Thomas Hellum, prosjektleder i NRK, tror det blir en krevende jobb å holde kjøreplanen med tanke på at alt skal skje på minuttet til en hver tid gjennom hele døgnet fram til lørdag kl. 18.00.

- Med en så lang rekke forelesere som skal snakke om det de er opptatt av, så blir det helt sikkert en utfordring for oss.

- Tror du «1814 på 24 timer» vil bli en like stor seermagnet som de andre sakte-TV-sendingene dere har hatt?

- Vi har sagt hver gang at dette blir det smaleste og rareste vi har gjort, og så har vi tatt feil hver gang. Vi får satse på at det samme skjer nå. Men dette er smalt, samtidig som det er utrolig bredt og spennende. Vi har sett at folk er sultne på god, gammeldags kunnskap, og her har alle muligheten til å få et dypdykk i Norges historie, sier Hellum til VG.

Programledere for NRK er Torkild Jemterud og Rebecca Nedregotten Strand.

Det er for øvrig de vanlige inngangsprisene for museet som gjelder også gjennom 1814-maratonen.

HVORDAN FEIRER DU/DERE GRUNNLOVSJUBILEET?Del dine historier og bilder her

LOGG INN PÅ VG+ OG LES OM GREVINNENS HEMMELIGE BREV

FLERE NYHETER OM GRUNNLOVSJUBILEET HER

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder