SYK: Toralv Maurstad har fått slag. Det bekrefter Nationaltheatret i en pressemelding. Foto: Magnar Kirknes VG

Toralv Maurstad har fått slag

Skuespilleren Toralv Maurstad (89) har fått slag.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter Nationaltheatret i en pressemelding.

Det var Se og Hør som først skrev om den folkekjære skuespillerens sykdom i dagens utgave. Og Nationaltheatret, Maurstads mangeårige arbeidsplass, har i samråd med familien valgt å gå ut med en bekreftelse.

– Det står etter forholdene bra til, men i samråd med familien ber vi om respekt for at både han og familien trenger ro i rehabiliteringsfasen, heter det i Nationaltheatrets pressemelding, der det videre heter at hverken teateret eller Maurstads familie kommer til å gi ytterligere kommentarer.

Til Dagbladet sier Maurstad lillesøster, skuespilleren Mari Maurstad, at han allerede er i gang med opptrening og takket være god form og helse, både håper og tror søsteren at han snart vil være tilbake for fullt.

Se og Hør skriver at slaget rammet Toralv Maurstad helt uten forvarsel for tre uker siden på gården hans i Nordfjord, der han var sammen med en nær venn. Vennen handlet raskt da Maurstad følte seg dårlig da de to satte garn. Han ble raskt lagt inn på sykehuset i Nordfjord – før han ble sendt videre med ambulansefly til Oslo.

Toralv Maurstad har helt til det siste vært helt usedvanlig sprek og i stor aktivitet, mer enn to tiår etter normal pensjonsalder. Han elsker å ta tak med fysisk arbeid på gården på Vestlandet, der han har dype familierøtter. Et av de siste stykkene han har arbeidet med, var svært personlig. Stykket «Tordis + Alfred = Toralv» var en meget underholdende betraktning om hvordan det var å vokse opp med, i sin tid, to av Norges mest kjente skuespillere som foreldre.

Se og Hør siterer venner av Toralv Maurstad og kona, Beate Eriksen, på at selv om de nå er gjennom en tøff tid, er de sikre på at Maurstad humor er blant tingene som vil hjelpe ham nå.

I løpet av en meget mangslungen karriere har nok humoren vært blant hans sterk våpen. Til tross for en spennvidde på scene og film fra de aller største tragedier til de aller lystigste komedier, skulle han en periode bli aller mest kjent for et stort publikum som «Cæsar-Toralv», etter heltemodig hotellinnsats på TV 2. Han er for så vidt kjent for å ta alle sine roller med uforbeholden seriøsitet. Men akkurat i den forbindelse må han trolig har kostet på seg et par skjeve glis ...

Med foreldre som Tordis og Alfred Maurstad – han var forøvrig parets eneste barn – var det ikke til å unngå at hel selv vokste inn i teaterverdenen. Han tok artium ved Det norske gymnas i Uppsala i 1945 og fikk sin teaterskole på Royal Academy of Dramatic Art i London i 1947 til 1949.

Teaterdebuten i Norge kom på Trøndelag Teater høsten 1949 i Nils Kiærs muntre politiske analyse «Det lykkelige valg». Et par år senere hadde han flyttet til Det Nye Teateret i Oslo, der han høstet triumfer også i musikalroller.

Det var relativt åpenbart at et slikt skuespillertalent også var attraktivt for den norske filmbransjen. Riktignok hadde han blitt brukt allerede som 11-åring som fantebarn i legendariske «Fant» i 1937. Men den egentlige filmdebuten ble «Kranes konditori» i 1951. Og den første hovedrollen i «Andrine og Kjell» i 1952.

I all ettertid har han vært blant Norges mest kjente teatermennesker, både som skuespiller og teatersjef.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder