TOMME STOLER: Etter at forlaget hans gikk på store tap i 2014, har Arve Juritzen måttet nedbemanne fra 20 til fire og en halv stilling.

TOMME STOLER: Etter at forlaget hans gikk på store tap i 2014, har Arve Juritzen måttet nedbemanne fra 20 til fire og en halv stilling. Foto: Helge Mikalsen , VG

Arve Juritzen om den tøffe tiden: - Trives best i motbakker

Han valgte å føre sin egen sak for retten – og tapte på alle
punkter. «Vi har ikke penger til advokat, sa han». Nesten syv millioner kroner ble Arve Juritzen og forlaget hans dømt til å betale motparten. Nå har han en knapp uke igjen på å bestemme seg for om han skal anke eller ikke.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

- Vi kunne kanskje skrapt sammen penger til en advokat, men valgte heller å bruke de 300.000 det ville kostet til å utgi bøker, sier Arve Juritzen til VG.

I stedet var han såkalt selvprosederende i Oslo Tingrett for snart tre uker siden.

«Dette var et skikkelig tap, det må jeg innrømme», sa han til VG da nederlaget var et faktum.

ALENE I RETTEN: Arve Juritzen og hans forlag, Juritzen forlag, hadde ikke råd til å engasjerer advokat i forbindelse med saken Interpress og Reitangruppen hadde reist mot forlaget. Foto: Terje Bringedal , VG

- Men responsen etterpå har vært enorm – og det har bare vært positive og støttende tilbakemeldinger. Til og med i nettavisenes kommentarfelt, hvor man som regel får gjennomgå, har det bare vært sympati å hente. Tre advokater har sagt de kan føre saken gratis for meg. Christer Falk har varslet en kronerulling og alle forlagets forfattere støtter oss, fortsetter Arve Juritzen.

Les også: Derfor tapte Juritzen i Tingretten

Han fastholder at forlaget hans, Juritzens Forlag er på konkursens rand og at han ikke har penger til å betale de nesten syv millioner kroner som Oslo Tingrett har tilkjent distribusjonsselskapet Interpress som igjen eies av Reitangruppen.

- Nok er nok. Nå må vi finne en løsning og det tror jeg vi skal klare. Det er i motbakker jeg trives best. Jeg liker å skape, få ting gjort. Det er det jeg er best på sier Arve Juritzen.

- Du sier forlaget er på konkursens rand. Etter alt du har satset, hvordan føles det?

- Jeg tror vi klarere det. Det er så mange som vil hjelpe oss på bena igjen, det er skikkelig dugnadsånd fra lesere til bank og distributør. Jeg tror vi klarere det, gjentar Juritzen.

Mange motbakker

Og motbakker har det åpenbart vært mange av den siste tiden. For to år siden hadde han 20 ansatte i forlaget sitt. Helt siden han startet for snart ti år siden, hadde det gått bare en vei: Oppover. Og etter hvert med store overskudd. Så kom smellen i 2014 som endte med et underskudd på ti millioner kroner – og i dag sitter han igjen med fire og en halv ansatte.

Husker du? Hegnar og Juritzen i bitter bokkrange

- Det har vært tøft og jeg har det ikke som best når jeg må være det jeg kaller «sjef-sjef». Det er ikke morsomt å måtte si opp ansatte, flinke folk som jeg rett og slett ikke har penger til å ha lenger, sier Arve Juritzen.

TROR PÅ LØSNING:- Nok er nok. Nå må vi finne en løsning og det tror jeg vi skal klare. Det er i motbakker jeg trives best. Jeg liker å skape, få ting gjort. Det er det jeg er best på sier Arve Juritzen. Foto: Helge Mikalsen , VG

Grunnen til at forlaget gikk på en smell i 2014 er i følge Juritzen at forlaget ga ut langt flere bøker enn året før.

- Vi økte fra 60-70 titler til omtrent 200, noe bokbransjen ikke var klar for å motta, sa Juritzen den gang.

Hytta på fjellet får vente

- Hvordan var det for deg å tape så mye penger etter all den oppturen?

- Jeg vet det kan knyttes store tall til mitt navn, men det er på papiret. Min hverdag handler også om å få lønningen til å strekke til neste måned. Så å tape 13, 14 millioner et år, penger vi hadde tjente og som stod på konto gjør vondt. Men det var mitt valg og bruke de i et forsøk på å skape et større forlag. Så får hytta på fjellet fortsatt vente.

I mer enn 20 år har 55 åringen vært «kjendis». Han var med på å gi forbrukerjournalistikken et ansikt gjennom «TV 2 hjelper deg», han var den første programlederen for gameshowet «Vil du bli millionær» og ledet de tre første rundene av den omdiskuterte reality-serien «Big Brother» i 2001, 2001 og 2002.

- Utnyttet kjendisstatusen

- Jeg må jo være ærlig nok til å si at jeg har utnyttet kjendisstatusen. Det gir oppmerksomhet og de fleste som er på TV liker det. Det gjør jeg også. Et kjent navn åpner dører. Det er en grunn til at jeg har brukt navnet mitt både i forbindelse med produksjonsselskapet mitt og senere forlaget.

Les også: Arve Juritzen i retten: - Jeg er ingen snylter

«TV 2 hjelper deg» var hans «baby». Det ble laget av hans eget produksjonsselskap som han etter hvert solgte til en pris som la grunnlaget for en betydelig formue som satte han i stand til å investere både i dyre hytter og hus – og ikke minst starte forlag etter hvert.

- Jeg stortrivdes med «TV 2 hjelper deg» - men det også godt da jeg kunne gi meg som programleder for «TV 2 hjelper deg». Det var faktisk ganske så slitsomt å være så ordentlig hele tiden, sier Arve Juritzen.

Men han legger ikke skjul på at han det lå veldig mye av ham selv, verdier som er viktig for ham i livet i «TV 2 hjelper deg».Han liker å hjelpe mennesker. Han hater urettferdighet.

LES OGSÅ: Juritzen ferdig i TV 2

- Det er ingenting som gjør meg så opprørt som urettferdighet. Da kan jeg virkelig bli sint – og vanskelig å ha med å gjøre. Jeg tror også mange forbinder meg med nettopp det. For min egen del er jo det også noe av det jeg har følt på og opplevd i forbindelse med konflikten med Reitangruppen: Urettferdighet – og det kunne vært løst på en helt annen måte, sier Arve Juritzen.

Høy medieprofil

På begynnelsen av 2000 tallet hadde han en høy medieprofil. Da handlet det ikke bare om TV-programmene han ledet. Han har lenge vært åpen på om sin homofile legning. Oppturer og nedturer i privatlivet ble behørig omtalt. Enten det handlet om forlovelse eller kjærligheten som tok slutt. Spør du ham om «livet og kjærligheten» nå smiler han og svarer:

- Kjærlighetslivet er det i hvert fall ikke mye å snakke om. Det er ikke rare greiene.

Like mye snakker han heller ikke datteren Aida som han hele tiden har hatt eneansvaret for. I hvert fall ikke i forhold til da hun var nyfødt i 2004 og Arve valgte å være helt åpen om hennes bakgrunn, Det var en amerikansk surrogat som bar datteren frem – Aida ble født i Arves armer og siden har det vært de to, som han selv sier.

Arve Juritzen: Jeg har alltid sett meg selv med en stor familie

- Da jeg skulle bli far var jeg på toppen av TV-karrieren og med min bakgrunn skjønte jeg at jeg hadde tre valg: Jeg kunne gjemme meg bort, jeg kunne flytte utenlands – eller jeg kunne være åpen om det. Jeg valgte det siste, sier Arve Juritzen.

Og det gjorde han på mange måter til gangs. Mediene fulgte ham tett. Han hadde en egen ukentlige spalte i VG som het «Pappalivet», han stilte opp i hjemme-hos-intervjuer med seg selv og lille Aida i hovedrollen.

Håpet at folk skulle bli lei av meg

- Håpet var at folk skulle bli lei av meg. Men jeg synes ikke det lenger er riktig å snakke i det offentlige om den delen av Aidas bakgrunn. Hun er blitt 12 år. Nå er det hun som skal forvalte sin historie. Likevel mener jeg fortsatt det var viktig og riktig å være åpen om det den gangen. Nå vet alle det, også i hennes nærmiljø og det er heller ingen som er opptatt av det lenger og det er fint, sier Arve Juritzen.

Alenepappa er han fortsatt – og det betyr at hverdagene ser ganske like ut. Hjem klokken fire. Middag. leksehjelp, oppfølging av forskjellige aktiviteter – og en arbeidsøkt etter at Aida har lagt seg. Snart blir han tenåringspappa også – uten at det gir ham så mange flere grå hår.

- Jeg stresser ikke mye med det, tar det egentlig helt med ro og tenker at det meste løser seg av seg selv. Men jeg har en viktig leveregel i forhold til Aida: Uansett hva som har skjedd i løpet av dagen: Vi må være venner når vi legger oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder