PÅ HJEMMEBANE: Forfatter Karl Ove Knausgård har nær tilknytning til Jølster i Sogn og Fjordane. Foto: Tor ERik H. Mathiesen.

Knausgård ler av sexy-stempelet

JØLSTER (VG) Karl Ove Knausgård tror ikke engang kona vet at han figurerer i flere kåringer av Norges mest sexy menn.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Jøss, er dere her fortsatt? Jeg trodde dette var over, utbrøt suksessforfatteren, overrasket over det store presseoppbudet ved Eikaasgalleriet i Jølster i går kveld.

Knausgård var hedersgjesten på bokbadet til Jølster Mållag, den første offentlige opptredenen hans i Norge siden juletider i fjor.

Hele familien på plass

Forfatteren har nær tilknytning til Jølster, hele hans familie på morssiden kommer herfra.

- Jeg er her hver sommer og jul, og mine barn er døpt her, sier han.

Les også:Norges nye sexsymbol

Sommerbrun og ikledd lyse jeans, en catalinajakke og en argentinsk replika fotballdrakt tok han seg god tid til å svare på spørsmål.

Like etter kom resten av familien, kona Linda Boström Knausgård, hans tre barn, moren Sissel Hatløy og broren Yngve med sine barn. De holdt seg imidlertid på litt avstand til hovedpersonen under hele den offisielle delen av arrangementet. Broren Yngves barn hadde fått oppdraget med å være barnevakt for forfatterens tre smårollinger.

Knausgård er på ferie mens han skriver på den siste boken i «Min Kamp»-serien.

Påvirket av oppstyret

Flere anmeldere har påpekt at de litt slemme personkarakteristikkene har blitt færre i bind fem i serien.

Forfatteren selv innrømmer at han har latt seg påvirke, og kanskje blitt feigere.

- Det er klart det har påvirket meg. Det har hendt så utrolig mye, og jeg har skrevet hele tiden mens dette har pågått. Så det er klart skrivingen har forandret seg.

Samtidig gjentar han hva han har sagt tidligere at han prøver fortsatt å holde seg unna alt som sies og skrives om ham i mediene.

- Vi har en policy hjemme på at det er ulovlig med norske aviser og nettsider. Vi ligger unna så mye som mulig, forteller han, og ler da VG spør ham om han har fått med seg at han også figurerer på diverse «Norges mest sexy»-kåringer.

- Det vet jeg ingenting om, det var en journalist som fortalte meg det, da ble jeg tatt på sengen. Det har jeg ingen synspunkter på.

- Hva synes kona om det da?

- Jeg tror ikke hun vet det!

Vil gjøre lite inntrykk

I et fullsatt galleri med om lag 80 prosent kvinner i alle aldere leste han fra «Min kamp bok 1» og «En tid for alt», og svarte på spørsmål fra salen. Han tenkte seg godt om da en publikummer ville vite hva han tror barna ville skrive om ham hvis de en dag skulle skrive bok.

Les også:- Knausgård kunne knekt av presset

- Jeg ville blitt veldig glad om jeg ikke hadde gjort et så veldig stort inntrykk på dem, men at jeg har vært en som har vært der for dem. Tror jeg, men sånn kommer det kanskje ikke til å bli. Skulle de skrive noe en gang, må de få lov til å gjøre det.

Knausgård har delt sine innerste tanker og følelser med mange tusen lesere, men han orker ikke tenke på hva leserne tror de vet om ham.

- Nei, det tenker jeg faktisk aldri på. Hadde jeg gjort det hadde jeg blitt gal.

Tror ikke på Maradona

Forfatteren har tjent flere millioner på bøkene etter at den første kom ut i fjor høst, men Knausgård strør ikke om seg med penger. Han har kjøpt husholdningsartikler, vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin og tenker langsiktig med pengene som strømmer inn på kontoen nå.

- Dette er en inntekt som skal spres utover mange år slik at jeg kan fortsette å skrive. Det som er spesielt er at jeg har fått alt sammen på et halvt år, sier Knausgård som sier han nesten ikke har tjent en krone på ti år.

Den fotballinteresserte forfatteren er opptatt med bind seks i «Min kamp»-serien, men fotball-VM gikk han ikke glipp av.

- Jeg skrev en del mens det pågikk, men jeg fikk sett nesten alle kampene.

Og siden Knausgård gikk med argentinsk replikadrakt ville VG Nett vite om han tror Maradona er den rette mannen for det argentinske landslaget før VM i 2014.

- Jeg tror ærlig talt ikke det altså

Les flere rampelysnyheter på vg.no/rampelys.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder