SMERTEN som aldri blir borte: Kunstneren Morten Krogvold greier aldri å slippe taket i tanken om at dersom han en gang i livet hadde prioritert annerledes, kunne han og brødrene beholdt sine foreldre mye lengre enn de faktisk gjorde. Det snakker han om på TV3 i kveld. Foto: TERJE BRINGEDAL , VG

Morten Krogvold føler skyld for farens død

I 1988 ble faren til fotograf Morten Krogvold (62) drept i en bilulykke. Krogvold har aldri klart å fri seg fra tanken om at han var skyld i at tragedien i det hele tatt skjedde.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er i programmet «Hjem til jul» på TV3 søndag kveld Morten Krogvold snakker om familietragedien.

«Hjem til jul» er søndagssamlinger i adventstiden med skuespillerparet Frank Kjosås og Marie Blokhus som vertskap. Programpartner er Amnesty International, der både vertene og Morten Krogvold har et sterkt felles engasjement.

– Alvoret hører med; det er derfor jeg også stiller opp i dette programmet. Etter hvert som årene går, blir det stadig viktigere for meg å understreke både overfor meg selv og andre at man må virkelig ta vare på og verne om de gode tingene i livet. Før man aner det, er mulighetene borte. Det blir man særlig minnet på i forbindelse med jula, sier Krogvold.

Mor fikk kreftdiagnose

Det var i 1988 tragedien skjedde. Krogvolds foreldre var et stykke opp i 70-årene, og moren hadde fått en alvorlig kreftdiagnose.

– Oppveksten min med foreldre og to eldre brødre på Lille Langerud ved Østensjøvannet i Oslo var fantastisk fin. Foreldrene mine hadde et nydelig og svært tett forhold, og stelte blant annet alltid, slik jeg husker det, i stand til jul på en helt perfekt måte for ungene sine og seg selv.

– Da min mor ble alvorlig syk, gikk det fryktelig sterkt inn på min far. Han var en dyktig kar til det aller, aller meste. Men han hadde ikke peiling på å lage mat. Jeg tror sannelig ikke han engang kunne koke et egg! Så da mor havnet på sykehus, ble vi brødrene enige om at vi etter tur dro opp til ham og laget mat. Det ble et av våre bidrag, liksom.

– Den aktuelle dagen var det min tur. Men jeg var travelt opptatt med fotograferingen min, og ringte til far og gav beskjed om at jeg ikke ville rekke det til avtalt tid. Så han bestemte seg for å dra og besøke mor i mellomtiden. På vei inn til sykehuset skjedde det fatale: Han ble fullstendig knust i en påkjørsel utenfor Ullevål sykehus, og døde momentant.

Les også: Krogvold utsatt for trusler

Morten Krogvold snakker åpent om foreldrenes død og om å savne de nærmeste i jula. Foto: Terje Bringedal , VG

– Et forferdelig sjokk

– Dette var jo før mobiltelefonenes tid, så jeg dro intetanende hjem til min far - og fant huset tomt. Og da fikk jeg telefonen om at han var død. Det var et forferdelig og grusomt sjokk. Selv om det kanskje er irrasjonelt å tenke sånn, har jeg aldri sluppet unna tanken om at dersom jeg hadde holdt meg til den opprinnelige avtalen og ikke prioritert min egen kunstneriske virksomhet fremfor det jeg skulle hjulpet min far med akkurat denne dagen, hadde heller aldri ulykken skjedd, sier Morten Krogvold.

Situasjonen ble ytterligere forverret av at det virket som om dødsulykken berøvet moren den den siste viljen til å leve videre:

– Det tok tre uker innen også hun døde; hun døde av sorg. Rett og slett. Og vi brødrene mistet noe av det aller mest verdifulle i livet i løpet av en kort og forferdelig tid, sier Morten Krogvold.

– Blir følelser som dette forsterket av at du selv blir eldre?

– Jeg tror nok det. På den ene siden ønsker jeg ikke på noe vis å fremstå som sentimental; jeg ville faktisk hate å bli oppfattet slik. På den annen side ser man kanskje tydeligere ettersom årene går, at det er så mye å miste! Når man er yngre, ser man gjerne fremover, er opptatt av å nå nye mål og utvikle egne prestasjoner. Jeg jobber jo med kunstneriske uttrykk, og vet veldig godt hva dette vil si. Men jeg tror også at det er ganske allment, og håper det gjelder for de aller fleste.

Krogvold om dronningen: – Hun er mye råere enn man kunne tenke seg

De viktige spørsmålene

– Det som ligger bak er dine egne livserfaringer - og de skal man ta hensyn til, fordi det er de som tross alt har formet hvem du er. Barndomsvenner er viktige, foreldrene er viktige, blant mye annet. Det vil igjen føre til at man blir oppmerksom på at hvordan man oppfører seg - her og nå - overfor sine nærmeste. Slik man oppfører seg nå, er hva man skal ta med seg inn i fremtiden. Tar vi godt nok vare på hverandre? Gjør vi de riktige prioriteringene? Når skal man tenke på de andre og hvordan skal egne prioriteringer veies opp mot det de aller nærmeste behøver?

Les også: Krogvolds svigersønn ble årets fotograf

– Som kunstner er man jo uvegerlig ute på adskillige ego-tripper. Når jeg ser tilbake, kan jeg få vondt av å tenke på hvordan jeg kan ha oppført meg overfor min kone, for eksempel. Det er en smerte man kanskje kan lindre med god kommunikasjon. Men enda viktigere er det å la det få konsekvenser for de valgene man gjør heretter, sier Morten Krogvold.

Som i alle fall har bestemt seg for én ting: Å gjøre sitt til at enda en jul blir så god og fin som overhode mulig for sine nærmeste, barn og barnebarn - formet av den julen moren og faren en gang laget for ham.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder