KLAR TALE: Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg, her i Spania tidligere i år. Foto: REUTERS

Er dette Mark Zuckerbergs stikk mot Donald Trump?

Facebook-sjefen Mark Zuckerberg (31) er bekymret for spredningen av en fryktkultur i USA.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Facebook-grunnleggeren nevnte ikke Donald Trump (69) ved navn, men amerikanske medier er ikke i tvil om hvem han siktet til under dagens tale på Facebook-konferansen F8 i San Francisco

«Når jeg ser meg omkring og reiser verden rundt, har jeg begynt å registrere at mennesker og nasjoner trekker seg inn i seg selv, i kontrast til ideen om en sammensveiset verden og et globalt samfunn. Jeg hører redde stemmer som maner til å bygge murer for å distansere seg fra mennesker de putter merkelappen «de andre» på».

Les også: Trump vil endre loven for å tillate tortur

OMSTRIDT: Donald Trump, her på et folkemøte i delstaten Wisconsin nylig. Foto: Tom Lynn Afp

Gjennom nominasjonskampen har Trump kommet med en serie kontroversielle utspill, blant annet har han hevdet at han vil innføre reiseforbud for muslimer til landet, og at han vil bygge en mur mellom USA og Mexico.

«Det krever mot å velge håp fremfor frykt. Folk vil alltid kunne kalle deg naiv, men det er dette håpet og denne optimismen som ligger til grunn for ethvert viktig fremskritt», utbroderte Zuckerberg.

Sitatene gjengis i store medier, som Vanity Fair, CNBC, The Verge og PCmag.com.

Lest denne? Zuckerberg vil sette stopper for hat-innlegg

I talen, som også tok for seg Facebooks fremtid, fortsatte 31-åringen med å advare mot disse stemmene som «hindrer ytringsfrihet og bremser innvandring».

Leste du? Trump tvitrer fascistslagord

Zuckerberg rettet ikke bare kritikk mot Trump, men også mot undertrykkende regimer som «vil redusere internasjonal handel og i noen tilfeller enkelte steder i verden kutte tilgangen til internett».

F8-konferansen er en årlig begivenhet for Facebook. Hver gang samles tusenvis med utviklere og forretningsfolk for å diskutere fremtiden til verdens største nettsamfunn.

Det hører med til sjeldenhetene at Facebook-grunnleggeren bruker taletiden på annet enn sitt eget selskap. Men i år viet altså Zuckerberg de første fem minuttene av talen på nettopp å refse Trump og andre han mener fortjener det.

USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

Årets konferanse kommer i kjølvannet av en rekke nylanserte funksjoner, deriblant muligheter for å sende video direkte, legge på filter og poste flere reaksjoner enn den velkjente «like»-knappen.

Les også: Dette betyr de nye symbolene på Facebook-statuser

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder