I KJOLEN: Marilyn Monroe iført kjolen 19. mai 1962. Bildet er tatt under en mottakelse i New York og Monroe står ved siden av Kennedys svigerbror Steve Smith. Foto: Cecil Stoughton White House Photographs, John F. Kennedy Presidential Library, AP

Marilyn Monroes «bursdagskjole» til salgs

Kjolen Marilyn Monroe hadde på seg da hun sang bursdagssangen for president John F. Kennedy, skal auksjoneres bort.

Artikkelen er over tre år gammel

Den hudfargede, paljettbelagte kjolen Marilyn Monroe udødeliggjorde da hun sang «Happy Birthday» til presidenten under markeringen av hans 45-årsdag i Madison Square Garden 19. mai 1962, kan nå bli din.

Les også: Marilyns kjærlighetsbrev solgt.

Riktignok anslår auksjonshuset Julien’s at kjøperen må bla opp mellom to og tre millioner dollar, eller mellom 16 og 25 millioner kroner, men svaret får vi ikke før auksjonen i Los Angeles er avsluttet i november.

«BIRTHDAY SUIT»: Den hudfargede og tilsynelatende gjennomsiktige kjolen slik den ser ut i dag. Foto: Julien's Auctions, Reuters

Kjolen er ifølge AP designet av Jean Louis. Den er laget av florlett silke og dekket av tusenvis av strassperler og paljetter. Kjolen skal ha vært så ettersittende at Monroe måtte sys inn i den for å få den på.

– Hun kalte den hud og perler, sier auksjonshuset om kjolen ifølge AP.

Fikk du med deg: Monroe skal ha operert inn implantater.

Og siden den ble sydd på henne, har den siste eieren hatt den sydd på en mannekeng og aldri tatt den av. Den er perfekt konservert, ifølge Julien’s.

Den avdøde finansmannen Martin Zweig kjøpte kjolen på auksjon i 1999 for 1,26 millioner dollar, eller drøye 13 millioner kroner etter dagens kurs. Det er Zweigs bobestyrer som selger kjolen, som auksjoneres bort sammen med rundt 1300 Monroe-artifakter over tre dager.

Auksjons-perle: Meny fra Titanic solgt for én million.

Blant disse er også den sorte kjolen med perler og paljetter hun ble sett med i filmen «Some Like it Hot».

Stjernen døde bare tre måneder etter bursdagsfeiringen av en overdose sovemedisin, 36 år gammel, og Kennedy ble drept året etter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder