HEDRES: David Bowie hylles som en legende som har revolusjonert musikken og inspirert mange. Søndag døde han etter å ha vært syk i en lengre periode. Her på scenen under et besøk på Quartfestivalen. Foto: Terje Bringedal , VG

Kjendisene i sorg over David Bowie

Verdensstjerner og toppolitikere deler sine kondolanser etter at det ble kjent at legenden David Bowie døde søndag, 69 år gammel.

 • Marthe Berg
 • Stein Østbø

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag morgen kom den triste nyheten om at David Bowie har gått bort, bare 69 år gammel. Artisten har kjempet mot kreft i 18 måneder, og han familie bekrefter nå at han søndag måtte gi tapt.

– David Bowie døde fredfullt i dag, omgitt av sin familie, skriver de på hans offisielle Facebook-side.

Bowie etterlater seg kona Iman Mohamed Abdulmajid, som har gjort det stort som modell. Paret giftet seg i 1992.

Plateanmeldelse: David Bowie – «Blackstar»

Bred fanskare

På kort tid har kondolansene strømmet inn fra kjendiser verden over. Blant dem som uttrykker sin sorg på Twitter er Storbritannias statsminister, David Cameron.

– Jeg vokste opp med å lytte og se på popgeniet David Bowie. Han var en master i å fornye seg selv, og fortsatte å gjøre det riktig. Det er et stort tap, skriver Cameron.

Les også: David Bowie kommer aldri tilbake på en scene

Bruce Springsteen har skrevet en melding på Facebook for å minnes Bowie.

– Her borte på E Street føler vi på tapet av David Bowie. David var en visjonær artist og en tidlig tilhenger av vår musikk. Alltid i endring og alltid foran trendene, han var en en kunstner man jobbet for å nå. Han vil bli dypt savnet.

«Verdens største rock'nroll-band» Rolling Stones er også i sjokk over nyheten om Bowies bortgang.

The Rolling Stones er i sjokk og sorg over nyheten om vår kjære venn David Bowies død. I tillegg til å være en nydelig og snill mann, var han en helt spesiell artist, og en skikkelig original.

NATO-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg hadde også et sterkt forhold til Bowies musikk, og hyller noen av låtene og albumene hans på Twitter:

– Hunky Dory, Ziggy Stardust, Low, Heroes. David Bowies siste album er skrevet, men melodiene vil leve for alltid. En sann legende, skriver han.

Franskrikes statsminister, Manuel Valls, hyller Bowies karriere, og omtaler han som en helt:

– David Bowie: En ekstraordinær artist med mange uttrykk som har revolusjonert musikk. En rockens helt som alltid fikk oss til å vibrere, skriver han.

Hylles også i Norge

Også norske politikere uttrykker sin sorg over beskjeden på sosiale medier. Statsminister Erna Solberg var raskt ute med følgende melding:

SV-politiker Bård Vegar Solhjell deler sitt ønske om at Bowie skal få hvile i fred:

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, Twitrer følgende:

Inspirerte mange

Stjernekampdommer og frontfigur i We, Thomas Felberg, er en av Norges største Bowie-fans. Han er nærmest på gråten etter den triste nyheten, og mener dette er det største tapet siden John Lennons død for 36 år siden.

– David Bowie er en av de største noensinne. Han har pløyd mark for oss alle. Uansett musikalsk sjanger og visuelt uttrykk har man noe å skylde Bowie for. Han har vært en ledestjerne for oss alle. Ingen andre har gått så inn i kunsten sin og vært med å forme moderne kultur som vi kjenner det idag, sier Felberg til VG.

– Jeg elsker deg, David Bowie, og du har fulgt meg siden tenårene. Uansett hvor jeg ville musikalsk eller visuelt, har du gitt meg ett lys å følge. Jeg er i sjokk, og verden har blitt ett fattigere sted. Først New Orleans-legenden Allen Toussaint som døde i november, så Lemmy i desember og nå David Bowie. La lyset skinne og la oss aldri glemme hva ett sant og fritt kunstnerisk uttrykk betyr. David Bowie uten deg hadde jeg ikke vært den jeg er i dag. Tusen takk og vær min Blackstar, sier Felberg.

Han er ikke den eneste som sliter med følelsene i dag.

RIP David Bowie. Pop - and pop culture - peaked with you. https://t.co/JNx3kfXurW

David Bowies mangeårige venn og produsent, Tony Visconti, skriver på Facebook at han har visst om dette utfallet i ett år, og at David Bowie døde som han levde - som et kunstverk.

– Det er på sin plass å gråte litt nå, skriver Visconti i sitt korte, men følelseladde innlegg.

Musikkolleger verden over er naturlig nok preget av musikklegendens bortgang. Kiss-bassist Gene Simmons er en av de mange musikerkollegene som minnes David Bowie på sosiale medier.

– Du vil bli dypt savnet. Både «Changes» og sangene om Ziggy (Stardust) var viktige inspirasjonskilder for meg, skriver Simmons på sin offisielle Twitter-konto

David Bowie, you will be sorely missed. Bowie's “Changes” and the Ziggy story songs were a major influence for me. https://t.co/N1nkD9h82W

Madonna forteller at hun tar nyheten om at Bowie har gått bort svært tungt.

– Jeg er knust! Denne store artisten forandret livet mitt. Den første konserten jeg noensinne så, i Detroit. Hvil i fred, skriver hun.

Kort tid etter postet hun en ny melding, sammen med et bilde av Bowie:

– Talentfull. Unik. Et geni. Endret spillreglene. Mannen som falt ned på jorden. Din sjel lever for alltid

Kanye West skriver på Twitter at David Bowie har vært et stort forbilde for han.

– David Bowie var en av mine viktigste inspirasjoner. Så fryktløs, så kreativ. Han ga oss magi for et helt liv, skriver han, og legger til:

– Jeg ber for hans venner og familie.

https://twitter.com/kanyewest/statuses/686449257767776256https://twitter.com/kanyewest/statuses/686449267783811072

En av de største

Den britiske rockelegenden Billy Idol skriver følgende:

– Nærmest i tårer over nyheten om David Bowies bortgang. Hvil i fred.

– Verden mistet en av sine største i dag. David Bowie vil leve for alltid. Hvil i fred, skriver Dan Reynolds, Daniel Wayne, Sermon Daniel Platzman og Ben McKee i det amerikanske bandet Imagine Dragons.

– David Bowie var en sann nyskaper, virkelig kreativ. Må han hvile i fred, skriver den amerikanske rapperen, sangeren og produsenten Pharrell Williams på Twitter.

Underholdningsbransjen minnes popikonet

Det er ikke bare musikerkolleger og politikere som reagerer på de triste nyhetene mandag morgen. Både internasjonale og nasjonale komikere og skuespillere deler sine kondolanser.

– Jeg mistet nettopp en helt. Hvil i fred, David Bowie, skriver den engelske manusforfatteren og regissøren, skuespilleren og komikeren Ricky Gervais.

Skuespiller Joseph Gordon-Levitt hyller avdøde Bowie ved å sitere en av hans dikt, Eight Line Poem:

– Jeg forestilte meg aldri en verden uten ham. Han har steget opp til universet hvor han kom fra. Farvel, David Bowie, skriver Ringenes Herre-skuespiller Elijah Wood.

Les også

 1. David Bowie er død - holdt kreftsykdommen skjult

  I 18 måneder holdt han kampen mot kreften skjult for omverden. Søndag døde David Bowie (69) kun to dager etter å ha gitt…
 2. Plateanmeldelse: David Bowie – «Blackstar»

  David Bowie feirer 69-årsdagen sin med et nytt album. Men det trengs ikke noe påskudd for å feire platen.
 3. David Bowie kommer aldri tilbake på en scene

  I hele elleve år har fansen gått rundt med et håp om at David Bowie (68) en dag skulle returnere til scenen.

Mer om

 1. David Bowie

Flere artikler

 1. David Bowie mot toppen av salgslistene

 2. Bowies produsent: En
  planlagt avskjedsgave til fansen

 3. Norsk skuespiller møtte Bowie i jungelen: – Usedvanlig hyggelig kar

 4. Angie Bowie brøt sammen i Big Brother-huset

 5. David Bowies familie: Overveldet av støtten

Fra andre aviser

 1. David Bowie er død

  Bergens Tidende
 2. Bowies siste video var en avskjedsgave

  Aftenposten
 3. David Bowie er død

  Fædrelandsvennen
 4. «Nå har vi mistet en av popkulturens fremste artister»

  Aftenposten
 5. David Bowie (1947-2016). «Det største ikonet er borte»

  Aftenposten
 6. Gene Simmons: - Du vil bli savnet

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no