ROKKEN: - Jeg liker å spinne ullen selv, men bruker også noe kjøpegarn. Ull til spinning kjøper jeg av en bonde her ute på Hvaler, sier Kari Sand ved rokken hjemme i stua på Vesterøy. Foto: Linn Cathrin Olsen.

Sand-tvillingenes mamma er strikkeguru

HVALER (VG) Kari Sand spinner ull på rokken i stua på Vesterøy. Genserne hennes får trendy og urbane mennesker i New York til å stoppe Vebjørn og Aune på 5th Avenue i New York.

 • Kirsti Hovland

Artikkelen er over åtte år gammel

- De blir stoppet på de fineste strøk i New York. Ja, 5th Avenue og slike steder. Hvem har strikka den der? spør de, forteller Kari Sand (76) lattermildt, mor til Norges kanskje mest berømte tvillingpar som driver galleri sammen i den hippe bydelen Greenwich Village i den amerikanske verdensbyen.

Nylig var Aune og kona, Marianne Aulie hjemme med lille Malove Bluebell Marie Ingeborg Aulie Sand, som nå er rundt 10 uker. Da fikk hun en strikket kjole av farmor.

- Det å strikke ting skaper en nærhet til dem som bor så langt borte. Det er en måte å være til stede på, sier Kari Sand som strikker til fem barn og 12 barnebarn, åtte biologiske og fire bonusbarnebarn.

Eget hår i garnet

- Aune og Vebjørn bor jo i det jeg strikker til dem, forteller hun, bondejenta fra Jæren med en strikkekunnskap som sønnen Vebjørn beskriver slik;

- Hun er som en ubrutt åre til sagatiden, som om hun bare har vandret ut av den med hele kunnskapen om naturen og hva den kan brukes til intakt. Til to av mine turer til Antarktis har hun til og med tatt opp en tradisjon fra Vestlandet der hun har spunnet sitt eget hår inn i garnet hun strikket votter og sokker til meg!

Saken fortsetter under bildet ...

SMÅGUTTER I STRIKK: Aune og Vebjørn Sand rundt seks år gamle. Foto: Privat.


- Da jeg var liten gjorde en av konene hjemmefra det samme da mannen hennes skulle på lofotfiske. Hår er veldig vannavstøtende og slitesterkt, forklarer Kari Sand om teknikken som gjorde at sønnen beholdt fingervarmen og kunne bruke penselen i kulda på Sydpolen.

Barndomshjem

Hun tar imot oss i Vebjørn og Aune Sands barndomshjem på Vesterøy på Hvaler. Kari Sand er en eventyrblanding av Mormor og de åtte ungene, folkeskolelærer, strikkeguru og trendguru. For strikk er noe av det mest trendy der ute i den store verden hvor sønnene hennes lever.

Strikke-kunnskapen har hun med seg hjemmefra. Fra hjemmet på Jæren. Og hun husker fortsatt godt hvordan det første minnene med to pinner var. Det var også da hun løy for første gang.

- Jeg skulle strikke et dukkeskjerf. Var vel en syv-åtte år gammel. Men underveis glemte jeg å løfte av maskene. Det lignet ikke et skjerf lenger. - Skal det ikke bli et skjerf da, spurte mor. Nei, det skulle bli et forkle, løy jeg.

Kari Sands mamma kunne ikke tulle med ull da hun var på Karis alder.

Strikking i blodet

- Min bestemor hadde åtte barn, hvor to var tvillingpar. Min mor og hennes tvillingsøster måtte kare ullen for sin mor før de gikk på skolen. Slik at hun kunne sette seg ned og strikke til de åtte ungene. Det var et helt annet liv, konstaterer Kari Sand.

Kari Sand har strikking i blodet.

- Selv min far kunne strikke sokker. Og han kunne stoppe de. Du måtte kunne strikke altså.

Og hun fikk tidlig erfare at strikk ble mote.

- Min far gikk med hjemmestrikka undertøy. De var rosa eller lyseblå. I hippietida var denne type strikke underbukser å få kjøpt på Stavanger torv. Det var mote blant hippiene, forteller Kari Sand.

Strikkekultur

Kari og Øivind Sand fikk fem barn på fem år. To av dem tvillingpar.

- Naboene sier de så meg gå og strikke, forteller Kari.

Saken fortsetter under bildet ...

HJEMMESTRIKKEDE: Tvillingbrødrene Vebjørn (t.v.) og Aune Sand trives i mammas hjemmestrikkede plagg. Foto: Privat.

- Med to lærerlønner kom det sikkert godt med å kunne kunsten å strikke?

- Ja, det var praktisk. Jeg husker jeg satt på lærerværelset og rekket opp gamle gensere jeg hadde fått av en kollega for å strikke nye til mine barn.

Møtet med strikkekulturen på Færøyene da hun var rundt 15 år, følger henne den dag i dag. Boka «Færøske Strikkemønstre» fra 1949 er brukt i det daglige.

- Jeg hadde fått en venninne fra Færøyene på Folkehøyskolen på Voss. Der opplevde jeg en strikkekultur som jeg ikke visste noe om. Der levde de av ull og fiske. Der hadde hver bygd sitt mønster på båtmannstrøya, slik at hvis en mann falt over bord, kunne de identifisere ham om han drev i land.

Tvillingvester

Mønstre fra denne boka bruker Kari Sand på vestene sønnene Aune og Vebjørn bruker i det daglige, i New York.

- Tvillingvestene kaller vi dem, sier Vebjørn og forteller:

- Folk stopper oss på gaten og spør hvilken designer som har laget dem. Unge newyorkere vi kjenner ber mamma strikke for dem. Hennes strikk representerer en tidløs kreativitet som er så hipp i vår tid.

Strikk som skaper trygghet

Mammas strikk betyr trygghet og identitet for Vebjørn og Aune Sand i New York.

- Vi går med mammas vester, sokker, og luer her i New York. Kosakkluen hennes hadde jeg på meg i Antarktis som her i New York. Det skaper en bånd til hjemlandet og gir en identitet her i New York, forteller Vebjørn

- Det er min mor som har laget det, det er laget fra bunn av og med kjærlighet og tradisjon. Det gir en trygghet, konstaterer Vebjørn.

Gode minner

Aune opplever det slik:

- Lyden av mammas strikkepinner minner meg om hennes mor igjen. Den roen som fylte huset og vissheten om at vi hadde varme sokker til vinteren laget til oss fordi de elsket oss så utrolig høyt.

- Mitt beste minne er de gangene hvor mamma strikket på en gul lue til meg mens mormor stekte pannekaker på kjøkkenet.

- Plaggene mamma strikker, og som Malove bærer, gir meg visshet om at de beskytter henne og gir henne farmors kjærlige varme.

- Selv går jeg alltid med en vest med mønster fra Færøyene. Fiskekonene heklet disse vestene til sine kjære. De bar dem på seg på havet.

Les også

 1. Her viser Aune og Marianne babyen for første gang

  HVALER (VG) Aune Sand (46) betalte 300.000 kroner for at kjæresten Marianne Aulie (40) skulle få føde i New York.
 2. Marianne Aulie og Aune Sand får en datter

  (VG Nett) Aune Sand (45) ville ikke vite kjønnet på sitt kommende barn.
 3. Punget ut for fødsel i New York

  (VG Nett) Aune Sand (46) betalte 300.000 kroner for at kjæresten Marianne Aulie (40) skulle få føde i New York.
 4. Aune Sand: - En gave!

  Aune Sand (45) og Marianne Aulie (40) har sjekket ut fra sykehuset i New York med sin nyfødte datter.
 5. - Vi har fått en liten jente

  (VG Nett) Kunstnerparet Aune Sand (45) og Marianne Aulie (40) ble foreldre i helgen.

Flere artikler

 1. Marianne Aulie og Aune Sands datter døpt med et nødskrik

 2. Pluss content

  Vebjørn Sand: Preget av pappa

 3. Aune Sand: Marianne Aulie unngår konkurs

 4. Her viser Aune og Marianne babyen for første gang

 5. Pluss content

  Vebjørn Sand om Aune og Marianne: – De er blitt merkbart mindre fulle av seg selv etter at de ble småbarnsforeldre: Portrett med Vebjørn Sand: Hjem til mor etter ulykken

Fra andre aviser

 1. Sandheten og livet

  Bergens Tidende
 2. – Jeg har valgt det bevisst. Ikke hus, bikkje, bil, barn, kone, båt, hytte. Jeg har ingenting. Jeg vil være fri.

  Aftenposten
 3. Der den store krigen mangler

  Aftenposten
 4. Morten Tyldum er allerede historisk. Ingen nordmann har vært nominert til åtte Oscar.

  Bergens Tidende
 5. Silkerampen

  Bergens Tidende
 6. Pionerene i skjørt får sine rom i rådhuset

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no