GJØR COMEBACK PÅ SCENEN: Anne-Kat. Hærland imponerer ikke VGs anmelder med sitt første show siden 2012. Foto: Corinne Alice N. Schau wickedHOUSE

Showanmeldelse: Anne-Kat. - «Gudbedre»

Rusten raljering

Anne-Kat. Hærland anno 2016 er bare marginalt morsommere enn den morsomste dama på din lokale pub.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Showpremiere: «Gudbedre».

Latter, Oslo.

Med: Anne-Kat. Hærland.

Idé og manus: Anne Kat. Hærland.

Regi: Bård Tufte Johansen.

Produsent: Kat AS.

VG:s terninger viser 3 prikker

Fire år etter «Jakten på ærligheten» returnerer Anne-Kat. Hærland med eget show på Latter. I mellomtiden har hun klart å skape et litt mystisk, uangripelig image: Anne-Kat. er en kjendis vi sjelden ser på røde løpere eller i alskens talkshows eller enqueter om julefeiring i VG. Ære være henne for det. Samtidig har vi hele tiden visst at hun sitter der hjemme ved PC-en, klar for å brøle ut og avsløre forfengelighet og falskhet, grådighet og slapphet i mediene og politikere som lyver så de tror det selv. Og med Bård Tufte Johansen i registolen er det lov å ha høye forventninger, her snakker vi to stykker i den definitive eliteserien av norske komikere. Det er uvisst hva hun har brukt tiden på siden sist, det har ikke vært til å luke bort slappe poenger eller klekke ut infame replikker som får oss til å le høyt – og kanskje tenke helt nytt på saken. Det virker i det hele tatt som om hun har vært for mye alene, her mangler korrigeringer utenfra.

Komikeren lider av en uhelbredelig øyesykdom, og er god når hun selvironisk forklarer oss i salen hvordan det er å leve med: 44-åringen ser ikke «hele bildet» og kan derfor komme i skade for å sparke til en tiggerkopp hvis den befinner seg nede i venstre synsfelt. Ikke er hun særlig plaget av blottere lenger heller, siden det de prøver å vise frem befinner seg utenfor synsfeltet. Krass galgenhumor som kommer fra hjertet. Anne-Kat. har forsøkt å holde sykdommen skjult, forteller hun, og showet er hennes måte å fortelle oss om det på. Av en eller annen grunn har man ikke hatt story og vinklinger nok til å dreie et helt show rundt dette. Det tar nemlig ikke veldig lang tid før Anne-Kat. er i gang med å kommentere avisoverskrifter og frontvinkler i VG, hjemmesiden til Libresse, og IS' terroristmanual. Og måten hun gjør det på føles ikke veldig 2016. Det er unektelig til å humre av at vi i VG endrer saken om «tegnene på at du lever med en psykopat» fire ganger i løpet av en kveld for å generere enda mer klikk, men er det ikke slikt man hører fra barkrakken på fredagspils? Det trengs ikke to fra komiker-eliteserien til å tenke det ut i hvert fall.

Vi kjenner Anne-Kat. som kvass, frekk og slagferdig. Det var ikke mye av «gamle» Anne-Kat. vi fikk se på Latter i kveld. Det spruter ikke av avleveringene og overgangene manglet flyt – noe som kan hjelpe en god komiker med et ikke så godt poeng.

«Vi har høyere krav til underholdning i dag enn før» sier Anne-Kat. selv når hun takker alle som faktisk har kjøpt billetter til showet. Det er så sant som det er sagt, for 500 kroner er det lov å forvente mer enn hva du sitter igjen med etter en over middels artig kveld på puben.

ØYSTEIN DAVID JOHANSEN

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder