Prinsedåp i Sverige

FRISK OG RASK: Kronprinsesse Mette-Marit virket i god form da hun fredag formiddag fylte rollen som fadder til svenske prins Oskar da han ble døpt i Slottskyrkan. Danske kronprins Frederik var også fadder. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mette-Marit tilbake på jobb etter ryggtrøbbel

Som én av fem faddere til svenske prins Oscar dukket kronprinsesse Mette-Marit opp i offentligheten igjen i Stockholm i formiddag.

Artikkelen er over tre år gammel

Prins Oscar Carl Olof er sønnen til kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Han ble i formiddag døpt i Slottskyrkan i et kjølig og regntungt Stockholm.

Det har vært reist spørsmål rundt kronprinsessens deltagelse i svenskeprinsens dåp, ettersom hun måtte melde avbud til gallamiddagen i forbindelse med det polske presidentparets besøk tidligere denne uken.

LES OGSÅ: Her er det første bildet av prins Oscar

Det er ikke første gang at kronprinsesse Mette-Marit sliter med ryggen og må melde avbud til offentlige oppdrag. Tidligere har nakkeproblemer forfulgt kronprinsessen siden hun hadde et fall i Ukraina i 2008. Hun pådro seg da en hjernerystelse og var sykmeldt i tre uker. En nakkeskade ble også påvist etter fallet.

PÅ PLASS: Her venter kronprinsesse Mary, kronprins Haakon, prins Carl Philip, prinsesse Sofia, herr Christopher O'Neill och prins Nicolas i Slottskyrkan på Stockholms slott på prins Oscars dåp. Foto: Anders Wiklund / TT

I 2010 var hun igjen sykmeldt i tre uker, denne gangen var det slitasjeskader i nakken som var årsaken. I 2013 ble kronprinsessen operert for nakkeproblemene.

I 2006 kunne ikke kronprinsessen stille på åpningen av Schizofrenidagene i Stavanger fordi hun hadde kink i ryggen.

LES: Kronprinsesse Mette-Marit blir prins Oscars fadder

Men i rollen som fadder for prins Oscar er kronprinsesse Mette-Marit på beina igjen. Hun er fadder sammen med danske kronprins Frederik, dåpsbarnets tante – prinsesse Madeleine, Oscar Magnuson og Hans Åström. Begge de kongelige fadderne leste fra evangeliene under dåpen.

Mette-Marits ektemann, kronprins Haakon, er også til stede under dåpen sammen med sin adjutant. Norges ambassadør til Sverige, Kai Eide, representerer også de norske fargene.

Kronprins Haakon er for øvrig fadder til prins Oscars storesøster, prinsesse Estelle. En lignende parallell finnes i det danske kongehuset; kronprins Frederiks kone, kronprinsesse Mary, var også fadder til prinsesse Estelle.

I dag var det altså ektefellene som var i ilden som faddere.

Dåpsfestivitetene ble avsluttet med en mottagelse i Kungliga Slottet ved 14.30-tiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder