TILBAKE I BLOGGVERDENEN: Det tok Emilie «Voe» Nereng ni måneder å bygge opp selvtilliten igjen etter at hun la ned bloggen blant annet på grunn av netthets. Nå blogger hun igjen, men bare når hun føler for det. Foto: Frode Hansen / VG

«Voe»: - Jeg har fått selvtilliten tilbake

Derfor blogger Emilie Nereng igjen

«Voe» var Norges største blogger før hun møtte veggen. Nå er hun tilbake og føler seg sterkere enn noensinne.

  • Martine Lunder Brenne

Hatske innlegg i kommentarfeltet under bloggen tok nesten knekken på 16-åringen for litt over et år siden. Selvtilliten forsvant - til slutt turte hun ikke å betro seg til noen.

- Jeg følte aldri at jeg strakk til. Hele tiden var jeg trøtt og gretten og jeg følte ikke at jeg hadde tid til noe som helst. Jeg tok til meg alle de negative kommentarene og det å blogge var på ingen måte hyggelig lenger. Det var en plikt å blogge.

Slik beskriver Emilie Nereng (16) tiden like før hun la ned Norges mest leste blogg i januar 2011.

BAKGRUNN: Superbloggeren «Voe» utslitt

Mange lesere hver dag

Det er likevel en strålende blid jente som møter VG i Oslo. Nok en gang er Hønefoss-bloggeren inne på topp-ti-listen over Norges største blogger, nå på 7. plass med rundt 27000 lesere hver dag.

- Jeg har det så fint om dagen. Nå føler jeg endelig at jeg har fått selvtilliten tilbake. Det er ingen følelse av stress og press på å blogge lenger, kanskje fordi jeg har laget noen retningslinjer som jeg følger. Jeg skal for eksempel ikke blogge de dagene jeg ikke orker, bare når jeg har lyst. Samtidig føler jeg de leserne jeg har nå er fornøyd med sånn jeg blogger. I tillegg har jeg et kommentarsystem som gjør det umulig å være anonym, noe som gjør at jeg slipper alle de stygge kommentarene, sier 16-åringen.

Det er over et år siden hun hadde landets mest leste blogg, ga ut en single og opptrådte på Rådhusplassen for over 100000 tilskuere, for å nevne noe.

Over 70.000 lesere klikket daglig innom bloggen. Men mange av dem benyttet kommentarfeltet til å kritisere 15 år gamle Emilie for alt fra dårlig oppdatering på bloggen til utseende og vekt.

- Helt utkjørt

Derfor besluttet hun å ta en pause fra alt. Det har hun aldri angret på.

- Å fortsette med bloggen var ikke et alternativ, jeg var helt utkjørt. De første to månedene uten blogging savnet jeg det ikke i det hele tatt. Jeg var utrolig sliten og trengte bare å slappe av.

Etter rundt fire måneder med pause begynte hun så smått å blogge på brorens bloggmagasin, men når hun begynte på videregående ville hun nok en gang bruke fritiden på å blogge.

- Jeg hadde det så bra og trivdes igjen. Alt var annerledes. Før pausen gruet jeg meg ofte til å blogge, men nå hadde jeg lyst til å gjøre det.

Hun har tatt med kameraet på intervjuet. Hønefoss-jenta elsker å ta bilder, og sier det er en av hovedgrunnene comebacket.

- Jeg hadde jo sluttet helt å ta bilder også, og det savnet jeg veldig, smiler Emilie.

Men ikke før ni måneder etter pausen orket hun å begynne å blogge skikkelig igjen, med sin egen, nye nettside.

- Jeg tenkte hele tiden at jeg skulle komme tilbake, jeg elsker jo å skrive, sier 16-åringen.

- Utrolig mye press

Nå oppdaterer hun ikke lenger bloggen flere ganger om dagen, men målet er tre-fire ganger i uken. Mens flere hundre kommenterte hvert innlegg før, er det alt fra fem til et titall kommentarer på innleggene nå for tiden.

- Egentlig synes jeg det er utrolig at jeg klarer å holde meg på topplisten når jeg blogger så lite som jeg gjør nå. Jeg er selvsagt veldig takknemlig overfor leserne mine, men trives egentlig bedre der jeg er nå enn som nummer én, forklarer Emilie og fortsetter:

- Da jeg hadde Norges mest leste blogg var det så utrolig mye press, leserne forventet så mye mer. Jeg følte hele tiden at noen fulgte med og passet på at jeg «fulgte pliktene mine» som blogger. Det er jo derfor jeg måtte ta pause.

- Er du redd for at du skal møte veggen igjen?

- Nei. Jeg har blitt en mye mer bestemt person. Samtidig har jeg blitt mer trygg på meg selv og jeg vet hvordan jeg reagerer og takler hets på nettet, sier Emilie.

- Mer forståelsesfull

Hun mener bloggingen har påvirket henne på flere måter.

- Jeg har blitt mye mer forståelsesfull og jeg har sluttet å dømme folk på forhånd. Jeg har heller aldri skrevet en stygg kommentar på noen andre sin blogg, for jeg vet hvor mye det sårer.

- Er du blitt mindre privat?

- Jeg føler ikke det. Jeg har til og med blogget om kjæresten min! Faktisk føles det bedre å være personlig overfor de leserne jeg har nå, enn det gjorde da jeg var nummer én. Før laget jeg masse småinnlegg fra hverdagen bare for å fylle på. Det gjør jeg ikke lenger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder