ØVER FØR COMEBACK: Tom Mathisen og Herodes Falsk er klare for å opptre igjen, foreløpig kun ett show. Foto: Holm, Morten

Falsk og Mathisen med scenecomeback: Ikke bare er vi best, vi er tidløse også!

Tom Mathisen har vært venn med Herodes Falsk siden han var syv år gammel. Nå gjør de comeback på scenen i Drammen etter et langt opphold.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Himmel og hav. Når var det da? 14-15 år siden, var det ikke det da?

(Riktig svar er 11 år siden, da de opptrådte med «Falsk og Mathisen-show - for siste gang».)

Tom Mathisen er jammen ikke sikker på når det var han opptrådte med Herodes Falsk sist. Sikkert er det ihvertfall at de to var faste leverandører av lave terningkast hos anmelderne, men deres crazyhumor var desto mer populær blant publikum gjennom store deler av 80 og 90-tallet.

TV-show, albumutgivelser, filmer og sceneopptredener. Radarparet var overalt, mest de to alene, men også med Jahn Teigen i Prima Vera.

Når de nå returnerer er det et ganske annet humorklima de gjenoppstår i. Humornorge har forandret seg, er Falsk og Mathisen tidløse?

– Å ja, ikke bare er vi best, men vi er tidløse også! Vi var aldri opptatt av å henvende oss med noe dagsaktuelt, da blir det jo tidløst.

GLADE LAKSER: Mathisen og Falsk i en noe spesiell fotoshoot for VG i 1995. Foto: Helge Mikalsen

– Det har vært mye snakk om krenking de siste årene, påvirker det hvordan dere legger opp showene?

– Vel, det var sikkert noen som synes det var hardt det vi gjorde den gangen også. Men nå for tiden er folk bare positive, jeg har ikke opplevd maken jeg! Det er selfies og jeg får ikke gå i fred, det er middelaldrende kvinner rundt meg hele tiden. Det er tøft skal jeg si deg!

LOVER STORSTILT SHOW: Tom Mathisen sier det er en stor produksjon de planlegger fra scenen i Drammen. Her er han fotografert i Østmarka i 2015. Foto: Kristoffer Kumar

Herodes Falsk gjorde comeback på standup-scenen forrige uke.

De to har bare én dato planlagt, og det er under Elvefestivalen i Drammen i august. Det blir i følge Mathisen en storstilt popkonsert med band og storskjerm. Og låter fra hele karrieren.

– Det blir Falsk og Mathisen-låter og det blir Prima Vera. Ordentlig popshow dette her altså! Jeg tror fordundre meg vi har 3-400 låter å velge mellom jeg.

HEDRET: Herodes Falsk og Tom Mathisen tok i mot Hedersprisen for Prima Vera under Komiprisen i 2014. Foto: Krister Sørbø

Mathisen svarer slik på spørsmålet om hva de gjør dersom det blir et folkekrav med turné etter den ene opptredenen i Drammen.

– Det er klart, hvis Kongehuset, Stortinget og regjering maser lenge nok på oss, så kan vi nok vurdere videre aktiviteter. Vi har helse, Falsk og jeg. Men foreløpig er det denne jobben som gjelder. Vi får si som Nora Brockstedt sa i sin tid. Hva var det hun sa igjen? Que sera sera! Jeg vet ikke om det var hun som sa det, men det var en som lignet.

– Vera Lynn?

– Ja, stemmer, det var i den perioden hun kalte seg Vera Lynn. Prima Vera Lynn!

PS: Verken Vera Lynn eller Nora Brockstedt er korrekt. Det er Doris Days versjon som er mest kjent, fra filmen «Mannen som visste for meget».

Neste uke drar Mathisen til Gran Canaria for å besøke Herodes Falsk. Der skal de øve, de gamle kameratene.

– Vi har kjent hverandre siden han var fem og jeg var syv. Vi hadde hytte på Bjerkøya ved Sande i Vestfold begge to. Der traff vi hverandre og ble kamerater. Og det er vi fremdeles!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder