JOURNALIST-VETERAN: Knut Haavik, her avbildet i 2014 under et intervju med VG. Foto: Janne Møller-Hansen, VG

Knut Haavik er død

Tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik er gått bort – 75 år gammel.

– Han døde i natt, i Spania, bekrefter sønnen Svein Arne Haavik overfor VG fredag morgen.

Knut Haavik var sammen med sin kone Sol da han døde. De har i mange år hatt hus på Costa del Sol.

Da han møtte henne: På blind-date til Spania

– Han spilte golf så sent som i går, og døde der han ønsket å være, sier sønnen, som legger til at dødsfallet var helt udramatisk.

Haavik, som mistet sin første kone i kreft, etterlater seg datteren Cecilie og sønnene Svein Arne og Knut jr. samt seks barnebarn.

I et stort intervju med VG i 2014 sa mediegiganten at han alltid har vært rappkjefta.

– Så jeg tenkte at jeg ville blitt en god advokat. Men jeg var så elendig på skolen. Jeg hadde aldri greid meg gjennom jus-studiet. Journalist, derimot, trengte jeg ingen utdannelse for å bli.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)

Helsetrøbbel

Han forklarte i VG-intervjuet den gangen at han aldri har vært flink til å ta vare på helsen:

– Jeg har hatt 18 magesår, og nå har jeg fått diabetes. Da jeg feiret 70-årsdagen min i fjor, skrev sønnen min på invitasjonen «Knut 70 år - mot alle odds». Det oppsummerer mye.

På spørsmål om hva han ville gjøre hvis han fikk leve livet på nytt, svarte han:

– Da hadde jeg lært meg å spille et instrument. Far hadde absolutt gehør, og mor var flink til å synge. Når jeg hører på musikk i dag, kjenner jeg at det bruser i brystet. Da lever jeg.

Knut Haavik: Kuppet «Trekant»-møte med grovis

I 2006 sa Haavik til Se og Hør at han og kona nyter vintermånedene i Spania.

– Vi har det godt sammen. Dette er det nest beste stedet å komme til. Men paradiset er tross alt hytta i Sandefjord - om sommeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GIFT: Knut Haavik og kona Solveig på «Dizzie: Schøyen og Blunck» i 2007. Foto: Nils Bjåland, VG

les også

Knut og Sol – slik startet kjærlighetshistorien

Pluss content

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland (74) jobbet i Se og Hør i en årrekke. Han sier dette var en utrolig trist beskjed å få på morgenkvisten.

– Jeg satte utrolig stor pris på Knut Haavik – en raus og varm person med både hode og hjerte på rett plass. En virkelig bauta, både som menneske og som pressemann, sier Totland som gir Haavik mye av æren for at han er en så ihuga kongehusentusiast.

– Det var jo han som i sin tid fikk meg til å forlate undervisning ved skole og universitet i Bergen til fordel for kongestoff og kulørt ukepresse i Oslo. Og jeg har ikke angret et øyeblikk! Det snakket vi da også om sist vi møttes, på Se og Hørs store jubileum i høst. Det var alltid en fryd å møte ham og mimre om den gang vi jobbet sammen i Nordens største ukeblad. Jeg har mange muntre minner fra tiden med ham som sjef, sier Totland til VG.

Hans tanker går i dag til Haaviks kone og resten av familien.

– Jeg lyser fred over Knut Haaviks minne.

Karrieren

Knut Haavik begynte sin journalistiske karriere som journalistlærling i Ullern Avis/Akersposten tidlig på 1960-tallet. Men han slo gjennom som krimjournalist i Sandefjords Blad, da han avslørte den første, norske narkotikaligaen.

Han fortsatte journalistkarrieren i VG i 1969, etter hvert som nyhetssjef, før han startet opp ukebladet Se og Hør i 1978 og gjorde det til landets mest leste magasin. Der ble han i 26 år.

– Jeg er stolt av bladet jeg bygget opp, men jeg leser det ikke lenger. Se og Hør er blitt et dameblad, sa Haavik til VG for fem år siden.

I 1988 ble Haavik sjef for det norske Aller-konsernet, en jobb han hadde i 15 år.

Han har oppsummert livet og karrieren i selvbiografien «En ramp i rampelyset». Denen ble ført i pennen kort etter at hans første kone Torunn døde.

Han står også bak krimromanen «Ulven og den røde hane». Haavik var medlem av Kringkastingsrådet fra 2009 til 2013, og han har vært medlem av Norsk kulturråd siden 2004.

Tilbakeblikk på da Haavik dro en grovis:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder