I BRASIL: Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen og ektemannen Erling Lorentzen i deres hjem i Rio de Janeiro. Foto: Mattis Sandblad, VG.

Prinsesse Ragnhild er død

Kong Harald i sorg over søsterens bortgang

(VG Nett) Kong Haralds eldste søster døde 82 år gammel. Det melder Slottet på sine hjemmesider.

Publisert:

Ragnhild, fru LorentzenPrinsesse Ragnhild, fru Lorentzen

- Prinsesse Ragnhild døde i sitt hjem etter en tids sykeleie, bekrefter kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til VG Nett.

Se bildeserien med prinsesse Ragnhild .

Ifølge Slottets hjemmesider døde prinsessen søndag morgen i Rio i Brasil - 09.45 lokal tid. Hun har bodd i den brasilianske byen i en årrekke med sin ektemann Erling Lorentzen.

Send din siste hilsen til Prinsesse Ragnhild her !

«Hans Majestet Kongen har med stor sorg mottatt budskapet om at Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, er gått bort», skriver Slottet.

Fra slottsbalkongen flagges det nå på halv stang med sort flor.

Les også: Slik var prinsesse Ragnhilds liv

Kongehuset opplyser også at prinsesse Ragnhild vil bli stedt til hvile ved Asker kirke, mens bisettelsen vil finne sted i Slottskapellet. Tidspunktet er ikke fastsatt ennå.

FEIRET GULLBRYLLUP: Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, og hennes mann Erling Lorentzen før de gikk om bord i MF «Prinsesse Ragnhild» for å feire gullbryllup i mai 2003. Foto: KNUT FALCH/NTB Scanpix.

- Det er en svært trist melding vi har mottatt fra Rio i dag. Jeg har visst en stund at Kongens eldste søster var ved dårlig helse. Likevel reagerte jeg med både sjokk og sorg da det triste budskapet kom fra Brasil tidligere i dag, sier kongeekspert Kjell Arne Totland til VG Nett.

Prinsessen ble født 9. juni 1930 og var eldste datter av Kong Olav V og Kronprinsesse Märtha. Ragnhild ble ikke dronning fordi kvinner ikke kunne bli tronfølgere i Norge.

- Jeg vet at kongefamilien har vært holdt løpende orientert om prinsesse Ragnhilds helse de siste månedene. Hun kunne ikke komme til Norge til den offisielle feiringen av kongeparets 75-årsdager i mai, og uteble også fra den private feiringen på Bygdøy Kongsgård, sier Totland.

KONGEEKSPERT: Kjell Arne Totland. Foto: Jan Petter Lynau, VG.

Han forteller at ektemannen Erling Lorentzen har vært et par ganger alene i Norge det siste halvåret, men at han alltid har hastet tilbake til sin hustru i Brasil.

- Jeg har selv møtt prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen en rekke ganger - både i Rio og her hjemme. Hun var en kongelig av den gamle skole, og trivdes ikke i rampelyset. Her hadde hun nok mye til felles med sin farmor, dronning Maud. Jeg tror derfor hun var glad for at hun i alle år kunne leve et stille liv i Rio, sier Totland.

Han forteller også at prinsessen hadde et nært forhold til kong Harald.

- Ragnhild har i alle år hatt et godt og nært forhold til sin bror og hans familie - og Harald og Sonja feiret henne med en stor, privat middag på Slottet i Oslo da hun fylte 80, sier Totland.

Saken fortsetter under bildet ...

GIKK BORT: Prinsesse Ragnhild (til venstre) deltok på sin søster prinsesse Astrids (i midten) 80-årsdag tidligere i år. Her sammen med jubilanten og Kong Harald (til høyre). Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Slottet.

Prinsesse Ragnhild kom til verden på Slottet i Oslo den 9. juni 1930, som det første kongelige barn født i Norge siden middelalderen. Knapt 23 år gammel, i mai 1953, skapte hun historie på en annen måte, ved å gifte seg borgerlig. Dette hadde ikke skjedd i et europeisk kongehus på lange, lange tider.

Som nygift dro prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, til Brasil med sin ektemann Erling for å bli der noen få år, men ble boende.

Ragnhild og Erling Lorentzen har tre barn, Haakon, Ingeborg og Ragnhild Alexandra.

HALV STANG: Kongehuset flagger på halv stang med sort flor fra slottsbalkongen søndag. Foto: NTB Scanpix.

Prinsesse Ragnhild tilbrakte krigsårene i USA sammen med sin mor og sine søsken. Den dagen hun kom hjem, den 7. juni 1945, traff hun for første gang sin tilkommende ektemann, skipsreder Erling Lorentzen. Under krigen var han aktiv motstandsmann, og da kong Haakon og hans familie vendte hjem etter krigen, var Lorentzen blant livvaktene som eskorterte kongefamilien.

Slottet skriver følgende om Ragnhilds oppvekst og krigstiden:

«Bortsett fra tiden da Skaugum ble gjenoppbygget etter brannen i 1930 vokste prinsessene opp i fredfulle omgivelser på Skaugum, men idyllen ble brutalt brutt da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940. For å unngå å bli tatt i forvaring av okkupasjonsmakten forlot Kongefamilien, Regjeringen og Stortinget Oslo med tog.

Ved Elverum skilte Kronprins Olav lag med sin familie. Kronprinsesse Märtha og de tre barna, Prinsesse Ragnhild, Prinsesse Astrid og Prins Harald flyktet i sikkerhet over grensen til Sverige. Etter noen måneder i Sverige reiste Kronprinsessen og barna videre til USA med båt. Mens Kong Haakon og Kronprins Olav oppholdt seg i London, bodde Kronprinsessen og barna i utkanten av Washington DC til freden kom i 1945.»

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder