DØD: Per Fugelli sovnet inn onsdag morgen. Foto: Mathias Jørgensen VG

Jobbet tett med Fugelli: – Et usedvanlig generøst menneske

Professoren rørte mange i sitt arbeid, onsdag morgen døde han av uhelbredelig kreft.

 • Maiken Svendsen
 • Anniken Aronsen
 • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over to år gammel

Den folkekjære professoren Per Fugelli døde onsdag, det bekrefter hans sønn Aksel overfor VG. På Facebook skriver han at professoren hadde sine nærmeste rundt seg da han døde.

«Han har hatt det fint, med hverdager som gikk opp i pluss, helt fram til for tre dager siden, da han brått ble verre. Den aller siste fasen varte ikke så lenge, og det var noe han håpet på. I går kveld sto en kraftig skinnende regnbue over Jæren, regnbuens ende gikk ned midt i Orrevannet», skrev han.

Takket for livet: Per Fugelli legger siste hånd på bok og film

«PER DØR»: Boken kommer ut i slutten av neste uke. Foto: Cappelen Damm

Cappelen Damm har sendt ut et utdrag fra boken Fugelli jobbet med til siste slutt. «Per dør» kommer ut i slutten av neste uke, og i siste kapittel skriver han om sjelens fem grunnstoffer:

«Verdighet er å bli sett og godtatt som deg, med styrke og svakhet, få respekt og selvrespekt som ufullkommen skapning.

Selvstendighetsmot er å ha lyst og makt til å bevege seg mot egne mål.

Tilhørighet betyr å være nær andre mennesker, ha noen å være glad i og noen som bryr seg om deg.

Mening skriver Nietzsche på resepten fordi: «Den som vet hvorfor han lever, kan utholde et hvilket som helst hvordan.»

Likevekt, det siste grunnstoffet, har jeg ikke funnet opp alene. Buddhaskriftene, de greske filosofene, Bibelen, Koranen – som et ekko ruller ordene likevekt, harmoni, balanse, ekvilibrium gjennom disse urgamle reseptene.

Dette er elefanten, løven, leoparden, neshornet og bøffelen fra livets jakt. Dette er The Big Five jeg har holdt meg fast i, når livets lykkehjul vender brått», skriver han i boken.

Takker Per Fugelli: Elsket, omdiskutert og hyllet for sin åpenhet om døden

Saken fortsetter under intervjuet Mads gjorde med Fugelli i 2014

Anders Heger skriver i en nekrolog til Fugelli, at hans død var alt annet enn uventet.

– Mer enn noen har han uredd og nysgjerrig nærmet seg det uavvendelige sluttpunktet, utforsket hva døden gjør med livet, og hvordan den aller siste reisen inneholder overraskende lyspunkter i mørket, skriver han.

– Per Fugelli har forlatt oss. Vi som har vært heldige nok til å kjenne ham, arbeide med ham eller ha lest ham, står igjen med en stor takknemmelighet og en forpliktelse til å bære hans arv videre, avslutter Heger.

Hemmelig plan: Vil begå «den siste forbrytelsen» etter sin død

– Et usedvanlig generøst menneske

Regissør og filmfotograf Erik Poppe har samarbeidet tett med Fugelli det siste halvannet året med dokumentarfilmen om professorens siste levetid. Poppe forteller til VG at det er en trist dag.

– Jeg har vært forberedt på det. Jeg har fulgt ham de siste ukene, så vi har skjønt at det har vært nært forestående, forteller han.

Han omtaler Fugelli som en raus person som i offentligheten bød på seg selv på «en ganske usedvanlig, unorsk måte».

– Den samme var Per også privat. Et usedvanlig generøst menneske. Han har jo betydd veldig mye for så mange, og vi bli husket for usedvanlig mange gode poengterte kommentarer. Det som kanskje er litt påfallende er at mye av det han har engasjert seg i det siste tiåret, omkring menneskeverd, fellesskap og åpenhet, er nesten enda viktigere i tiden som kommer, sier Poppe.

Saken fortsetter under bildet

POPPE OG FUGELLI: Regissøren og professoren samarbeidet om en dokumentarfilm som Fugellis siste levetid. Foto: Privat

Regissøren sier at Fugelli har blitt en veldig viktig person for ham og hans familie.

– Mest av alt tenker jeg på hans nære familie i dag, avslutter han.

2012: – Jeg nærmer meg min siste dans

Filmskaper Margreth Olin har kjent Fugelli siden han tok kontakt med henne for 15 år siden. Deres første møte var i et NRK-studio, og Fugelli hadde invitert Olin som samtaleparter. I årene siden har de møttes flere ganger til samtaler.

– Jeg er uendelig takknemlig for våre møter. Per var et fyrtårn. Jeg kommer til å savne Per resten av livet. Det er lett å tenke at det blir mørkt når han er borte. Med det Per var lagd av forvitrer ikke. Som grunnfjellet og himmelen over, skriver Olin til VG i en SMS.

– Han var samfunnsdoktoren

Helse- og omsorgminister Bent Høie (H) hyller Fugelli for å gjenreise døden som noe normalt og en naturlig del av livet.

– Dette er trist og tankene går til hans nærmeste. Per Fugelli bygget ned frykten for døden og bedret forholdene for døende mennesker i Norge, sier Høie til VG.

Menneskeverdspris til Per Fugelli: – Stor stas å bli satt pris på

Hans fokus på «engangslegen» som syke måtte forholde seg til på sykehus, bidro til at Høie som helseminister fikk loven Lex Fugelli vedtatt. Loven sørger for at pasienter skal ha en fast kontaktlege som kan koordinere behandlingen. Den blir stående igjen som «en av mange konkrete resultater av hans engasjement», sier Høie.
– Han har påvirket norsk offentlighet og helsepolitikk gjennom hele sitt liv. Han var jo samfunnsdoktoren og samfunnsrefseren som foreskrev en ganske enkel, men viktig resept for god helse som i veldig stor grad handler om at mennesker er menneskets beste og viktigste medisin.

Saken fortsetter under bildet

VIL SAVNE PER: Generalsekretær Anne Lie Ryel i Kreftforeningen og Per Fugelli samarbeidet om flere kreftprosjekter. Her er de avbildet under arrangementet «Døden rusker i oss alle» i 2014. Foto: Thomas Barstad Eckhoff Kreftforeningen

Hundrevis av mennesker kom til Kreftforeningens folkemøter der Fugelli snakket om å sette døden på dagsorden, forteller generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

– Selv om det ikke var overraskende, så blir det ikke mindre trist. Jeg tenker at selv om han er død, så vil han leve for alltid fordi han har satt spor og gjort noe med veldig mange mennesker, særlig med sin åpenhet og ved å sette døden på dagsorden.

Fikk dødsdommen: – Jeg er ikke redd

Fugelli har betydd mye personlig for Ryel, som sier han har gitt kreftsaken og kreft et ansikt.

– Personlig er jeg veldig glad for at han fant så mye sjelero i Nord-Norge, med kraften i havet og naturen som speiler seg i hvordan folk er og blir. Han løftet opp den landsdelen på en utrolig fin måte.

Saken fortsetter under bildet

STORT SAVN: Camilla Stoltenberg sier det vil bli et stort savn etter Per Fugelli. Her fra et seminar i Oslo i 2016. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Camilla Stoltenberg, leder for Folkehelseinstituttet, sier til VG at det er sørgelig at Fugelli nå er død.

– Han har alltid fått meg til å tenke, og ikke minst gitt oss begreper og ord som er til stor hjelp. Det skulle jeg ønske han kunne fortsatt med i mange tiår til, sier hun.

Stoltenberg sier at de nå kan se tilbake på alt Fugelli har gitt dem, men det vil ikke bli det samme uten ham.

– Det blir et stort savn.

Det første ordet Stoltenberg kommer på når det er snakk om professoren er flokken.

– Hans måte å snakke om fellesskapet på og hvor viktige mennesker er for hverandre. Det andre er at han aldri ga seg med å bestride at god helse er en idealtilstand. Det er det ikke, og Per sørget for å lære oss av med å tenke slik, forteller hun.

– Jeg beundrer ham også fordi han hadde mot til å fortelle oss om hans egen sykdom og død, avslutter Stoltenberg.

Ga pasienten mer makt

Statsminister Erna Solberg skriver i en uttalelse at hun mottok budskapet om Fugellis bortgang med sorg.

– Per Fugelli var en viktig stemme, først som lege og siden som pasient. Med varme, kunnskap og spissformulert engasjement har han alltid stått på pasientenes side og fått til endringer i helsevesenet, skriver Solberg.

Hun minnes Fugelli som en lege som har sørget for at pasientene har fått mer makt.

– Det er en innsats som vi alle er takknemlige for, skriver hun.

– Som pasient og døende var han åpen og delte sine refleksjoner om det, men typisk nok sa han at mottoet hans snarere var: «Livet, skal vi danse?», skriver Solberg, som sender de varmeste tanker til Fugellis familie og venner.

Fugelli: Skal «faen ikke» bli noe gjenferd, men liker tanken på å bli en blomst

– Det har vært trivelig å ha ham her

Ordfører i Røst kommune, Tor Arne Andreassen (Ap) utnevnte i 2013 Fugelli som æresborger av øya. Fugelli var distriktslege på Værøy og Røst i tre år på 70-tallet, og har feriehus på Lyngøy. Han har ved flere anledninger snakket varmt om stedet.

– Det er klart at når nyheten kommer, så er det trist. Han har vært en markant person for Røst. Han har trukket fram Røst og sine gode opplevelser her, og befolkningen på Røst som spesiell for ham, sier Andreassen.

– Det har vært trivelig å ha ham her.

En rekke kjente mennesker har også skrevet sine hyllester til professoren i sosiale medier:

Mer om

 1. Per Fugelli

Flere artikler

 1. Per Fugelli: «Nå er jeg helbredet. Død.»: Bokanmeldelse Per Fugelli: «Per
  dør»

 2. Pluss content

  – Per har danset med døden i norsk offentlighet i flere år

 3. Per Fugelli er død

 4. Skrev bok på dødsleiet: Fugellis åtte huskeregler for livet

 5. Per Fugelli legger siste hånd på bok og film

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder