SELVPORTRETT: Kong Harald kaster glans over åpningen av årets Munch-feiring i Oslo rådhus onsdag. I 1926, da han var i begynnelsen av 60-årene, malte kunstneren seg selv foran husveggen (bildet). Arkivillustrasjon. Foto: Sidsel de Jong / NTB scanpix

Kongen åpner Munch-året

150-årsmarkeringen av Edvard Munch får en åpning i Oslo rådhus onsdag som plasserer ham der han hører hjemme - på toppen.

Artikkelen er over syv år gammel

Kong Harald, som er jubileets høye beskytter, er æresgjest under festforestillingen og mottakelsen der 600 gjester er invitert.

Oslo Filharmoniske Orkester står for de musikalske innslagene, mens skuespillerne Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise fremfører sitt stykke «Munch-fragmenter».

Blant de øvrige i Rådhussalen er ordfører Fabian Stang, kulturminister Hadia Tajik, Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff og Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen.

- Vi skal først og fremst feire Edvard Munch, men vi ønsker også å øke kunnskap, nysgjerrighet og begeistring for Munchs liv og kunst både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier Henrichsen.

Munch i 150

I 2013 er det 150 år siden Edvard Munch ble født 12. desember 1863 i Løten. Høydepunktet er jubileumsutstillingen "Munch 150". Den er den mest omfattende av hans kunst noensinne, med over 250 verk fordelt på utstillingsstedene Nasjonalgalleriet og Munch-museet.

- «Munch 150» gir en enestående mulighet til å se de store linjene i Munchs kunst. Vi håper og tror at jubileet og hovedutstillingen vil styrke bevisstheten om Edvard Munchs betydning og sentrale plassering i den internasjonale kulturarven, sier Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff.

I løpet av året blir det utstillinger, forskningskonferanser, filmproduksjoner, konserter, teaterforestillinger, vandringer i kunstnerens fotspor, bokutgivelser og tilbud for barn og unge.

Åtte kommuner med særlig tilknytning til Edvard Munch eller slekten hans, blir spesielt synlig. Det er Oslo, Horten, Kragerø, Vestby, Moss, Løten, Vågå og Fredrikstad.
Musikk og tegneserie

Ett av hans hovedverk, «Selvportrett med sigarett», ble sendt på norgesturné på Munchs 149-årsdag 12.12.2012. Utstillingen heter «Munch i koffert». Den startet i Longyearbyen og reiser videre til Karasjok, Tromsø, Fredrikstad, Røros, Førde og Notodden.

1. juni er det premiere på dokumentarfilmen «Edvard Munchs mødre». Dagen etter er det premiere på «Av hjerteblod». Den er skapt av blant andre Lars Lillo-Stenberg, og vises på Ramme Gaard i Hvitsten. 23. september åpner utstillingen «Edvard Munch tilbake på Ramme - 100 år etter seieren i Berlin» det nye bildegalleriet på gården.

I boka «Mellom himmel og helvete - Edvard Munchs fotografier», utgivelse 2. september, samles hans fotografier i sin helhet for første gang. I mars foreligger Steffen Kvernelands Munch-tegneserie «Kanon» i bokform.

Inspirert av Munchs tekster, har Ketil Bjørnstad skrevet kantaten «Soloppgang». Konserten 9. november er en hyllest til Munch og avslutter litteraturfestivalen i Sarpsborg.
«Scandinavian Pain»

Utenfor landets grenser åpner Thielska Galleriet i Stockholm utstillingen «Munch!» 9. februar. Den viser Munch-verk i galleriets eie fra perioden 1880 til 1910.

Turen går videre til New York der «Munch-Warhol og det mangfoldige bildet» vises i Scandinavia House fra 27. april.

«Scandinavian Pain: Ragnar Kjartansson og Edvard Munch» vises i Moderna Museet i Malmö fra 3. mai.

Kjartanssons «Scandinavian Pain» er et rosa neonskilt som inngår i museets samling. Kunstneren vil monterer den på en nybygd låve inne i museet. I den vil det henge Munch-bilder.

«Fra det første kysset til døden», er Staatsgalerie i Stuttgarts jubileumsutstilling som åpner 6. juli. Alle museets grafiske Munch-verk stilles ut, supplert med innlånte verk fra Max Fischer Collection.

I Sveits presenterer Kunsthaus Zürich fra 4. oktober «Edvard Munch, Grafiske hovedverk 1894- 1944», en av de største private samlingene av Munchs grafikk. Flere av de grafiske bladene har aldri vært vist offentlig før.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder