Bjarne Melgaard: Singel og mett på sex og vold

Kunstnerlivet i New York ** Bruddet med forloveden ** Pink Panther-kunsten

(VG Nett) Bjarne Melgaard (45) har provosert mange med bilder av lettkledde barn og malerier av dyresex og død. Nå føler han seg mettet på sex- og voldstematikken i sin egen kunst.

Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Bjarne Melgaard | 31. jan. - 9. feb. 2013

I kunstverdenen er Melgaard blitt verdensberømt de siste årene. Samlere har stått i kø for å sikre seg nordmannens mange verk, og den amerikanske avisen The New York Times sammenlignet han i fjor med Edvard Munch.

I disse dager er 45-åringen på snarvisitt hjemme i Norge i forbindelse med at han stiller ut nye grafiske verk og tegninger på kunstgalleriet Fineart på Tjuvholmen i Oslo.

Utstillingen åpner i kveld.

Til daglig bor han i en loftsleilighet i Chelsea i New York, hvor han har holdt til de siste fem årene.

Hva syns du om Bjarne Melgaards kunst? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Fornøyd

Flere av bildene er fortsatt ikke hengt opp på veggen når VG kommer på førbesøk på galleriet. Men Melgaard selv ser likevel fornøyd ut der han slentrer rundt galleriet i skreddersydd dress, joggesko med militærdetaljer og glitrende smykker fra Tiffanys rundt halsen.

- Det er deilig å være tilbake i Norge igjen. Jeg har bestandig likt meg her. New York er også en fin by. Men det er så mye bråk og spetakkel hele tiden der. Politisirenene durer hele døgnet. I Oslo er det roligere - og litt mindre forhold, sier Melgaard fornøyd.

Han beskriver kunstnerlivet i USA som både hektisk og arbeidsomt.

- Jeg har avtaler hele dagen ettersom jeg jobber med tre forskjellige utstillinger samtidig nå. Det er mange produksjoner som hele tiden må følges opp, så det blir lite fritid.

- Singelliv er deilig

- Nyttårsforsettet mitt, er at jeg skal få trent mer. Jeg var i mye bedre form før, innrømmer han.

- Du flagget at du var forlovet for et knapt år siden. Blir det bryllup snart?

- Nei, det er slutt. Vi er ikke forlovet noe mer. Det har vært mange etter ham. Men singellivet er egentlig ganske deilig. Jeg har en hund jeg bor med, og synes ikke det er noe vanskelig å leve slik, smiler kunstneren.

Melgaard slo gjennom med et brak i den internasjonale kunstverden med flere verk som mange oppfattet som provoserende.

Porno-dverger i voks, malerier med underlag av SM-sex og lettkledde bilder av barn er bare noe av det han har stilt ut på gallerier over hele verden de siste årene.

- Overmett

Nå er han derimot lei av alt det seksuelle fokuset i sin egen kunst.

- Personlig føler jeg meg overmett på sex og vold i bildene. Jeg har fått litt nok av det, og har heller lyst til å gjøre andre ting.

- Som kunstner er det viktig å fornye seg og komme opp med andre konsepter - ikke bare repetere det samme gnålet. Akkurat nå blir jeg mest inspirert av musikk og mote, sier Melgaard, og legger til at han også bruker en del penger på klær.

- Denne dressen har faktisk Obamas skredder i Brooklyn sydd til meg. Jeg får de veldig billig, rundt 1000 dollar (5500 kroner) ettersom jeg sier at jeg skal bruke dem i forskjellige TV-programmer, sier Melgaard med et smil.

I sin nye utstilling er tegneseriefiguren Pink Panther en gjennomgangsfigur. Det var den også da Melgaard fikk frie tøyler til å illustrere forsiden til det verdens ledende designmagasinet Wallpaper i desember i fjor.

- Jeg liker Pink Panther. Han er en veldig interessant figur, og det er heller ikke så mange som har tatt tak i ham. Nå var han veldig innflytelsesrik på 60- og 70-tallet. Men plutselig ble han borte. Derfor fortjente han et comeback, sier Melgaard og peker på det som ser ut til å være en kvinnelig Pink Panther.

- Dette er transvestitt-utgaven, smiler han.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder