SLUTTER: Paul Curran (46) gir seg som operasjef. Foto: Scanpix

Operasjefen slutter

VG-kommentator: - Som en trykkoker som eksploderte

(VG Nett) Den kritiserte operasjefen Paul Curran (46) har sagt opp sin stilling.

Publisert:

Den Norske Opera & Ballett | Kjøp billetter til Operaen \ Den Norske Opera & Ballett

Curran fratrer 1. januar 2012, lyder det i en pressemelding fra Den norske Opera og Ballett.

Paul Curran ble ansatt som operasjef i august 2007. To år gjenstår før åremålet utløper, men Curran har bedt om å bli løst fra kontrakten.

Les også: Stein Winge: - Curran gjorde det eneste riktige

Curran skal ha levert oppsigelsen allerede før jul i fjor.

«Da jeg tok jobben som operasjef var det fordi den betød en ny utfordring for meg personlig og karrieremessig. Målet mitt var å etablere kompaniet i dets nye hjem i Bjørvika.

Jeg er enormt stolt over å ha gjort nettopp det. Ikke minst er jeg stolt over sammen med dyktige kollegaer å ha løftet kompaniet til et nytt og internasjonalt nivå.

Etter fire år er tiden kommet da stafettpinnen kan og kanskje også bør overlates til noen andre, og for meg å søke nye utfordringer», sier Paul Curran i kunngjøringen.

Fortsetter som regissør

Han velger nå i stedet å fortsette som regissør, men blir sittende i jobben som operasjef ut året.

Da VG Nett var i kontakt med operasjef Paul Curran onsdag, sa han følgende om han vil fortsette i jobben, og søke nytt åremål:

- Jeg tar det dag for dag. Jeg kom til Operaen i en veldig vanskelig periode, med nytt operahus, og en organisasjon som måtte bygges opp.
Akkurat nå kan jeg ikke se hva som skjer i fremtiden, nå er jeg midt i en ny oppsetning.

Sterk kritikk

Nyheten om oppsigelsen kommer i kjølvannet av en uke hvor det har stormet rundt operasjefen .

I forrige uke gikk regissør Stein Winge i strupen på Curran, som han mente ikke gjorde en god jobb.

- Det er sørgelig å se at sjefen ved Operaen kun tenker på seg selv og sine gamle venner. Alle hadde jo gledet seg til dette bygget og alle forestillingene som skulle komme. Men istedenfor å få Operaen til å fly, så ligger den nå nede i sanden og kaver, uttalte Winge til VG .

Også Morgenbladet kunne melde om misnøye med Currans lederstil i en stor artikkel ifjor høst.

VG Nett har forsøkt å komme i kontakt med både Curran og administrerende direktør for Operaen, Tom Remlov, uten hell.

- Som en trykkoker

VGs kommentator Yngve Kvistad har fulgt Den norske Operaen i mange år. Han er ikke overrasket over Currans oppsigelse.

- Det har vært stor indre uro i Operaen i lengre tid. Misnøyen har vært forsøkt holdt nede, men med Stein Winges utspill i forrige uke var det som en trykkoker som eksploderte, sier Kvistad.

KRITISK: VGs kommentator Yngve Kvistad mener Currans oppsigelse er et direkte resultat av kritikken mot Opera-sjefen. Foto: VG

- I pressemeldingen står det at han leverte inn oppsigelsen allerede i desember i fjor. Hvorfor har de ventet så lenge med å si noe?

- Det er et spørsmål som Tom Remlov må svare på. Men dette er nok uansett et resultat av at kritikken rundt Curran nå er offentlig.

- Hva er det som står bak denne misnøyen?

- Kritikken har gått på Currans lederstil. Og fravær av kunstneriske visjoner for Operaen. I tillegg er han internt blitt beskyldt for kun å mele sin egen kake.

Folk jeg har snakket med i Opera-systemet, snakker om en kultur hvor man ikke våger å si sin mening, sier VG-kommentatoren.

Behandlet forrige uke

Operasjefsaken ble behandlet på styremøtet i Den Norske Opera & Ballett mandag for en uke siden. Styreleder Ellen Horn orienterer:

- Allerede 20. desember mottok vi Paul Currans oppsigelse, og på den bakgrunn har det gjennom det siste halve året vært ført samtaler mellom ham, Tom Remlov og meg som styreleder. Styret tar nå hans beslutning til etterretning, sier Horn, som takker Curran for godt arbeid.

Jakter arvtager

Arbeidet med å finne Currans etterfølger starter umiddelbart, og stillingen vil bli utlyst i norske og internasjonale medier.

Søknadsfrist på stillingen som ny operasjef er fastsatt til 1. september. Ved eventuell senere tiltredelse av ny sjef, vil stedfortredende operasjef Anne Gjevang fungere i stillingen.

I sommer setter Paul Curran opp «La Bohème» ved Santa Fe-operaen, og i august returnerer han til Oslo for å regissere «Tryllefløyten», som åpner 2011/2012-sesongen i Operaen.

Tom Remlov roser den avtroppende operasjefen i pressemeldingen.

- Dette har vært en krevende periode både for DNO&B og for Nasjonaloperaen, og Paul har forvaltet sitt ansvar med stort engasjement, imponerende kunnskap og et ubestridelig talent.

Vi hadde sett frem til det videre samarbeid ut hans åremålsperiode, men respekterer den avgjørelsen Paul nå har tatt og ønsker ham lykke til med hans videre karriere, sier Remlov.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder