TOOJI, OR NOT TOOJI: Det ble sist nevnte for Norge. Svenske Loreen gikk derimot til topps i Eurovision 2012. Foto: Mattis Sandblad, VG

«Glöm Carola, glöm Herreys, glöm Perrelli - det här är mycket större»

Ellevill jubel for svenskene. Loreen (28) med historisk seier. Det vet svenske aviser å feire.

Tommy H. Brakstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Svenske Loreen fanget Europa som en stormvind. Danserytmene gikk rett hjem. Det krever store ord. Aftonbladet sammenligner artisten med ABBA.

«Glöm Carola. Glöm Herreys. Glöm Charlotte Perrelli. Det här är större. Det här är i paritet med ABBA», skriver avisens ekspert Markus Larsson.

Nesten like stor som Beatles

Det er kanskje tidlig å sammenligne 28-åringen med veteranene i ABBA.

En kjapp innføring i musikkhistorien bekrefter kanskje det: ABBA var aktiv mellom 1972 og 1982, og er kun slått av The Beatles i platesalg. Gruppen ble verdenskjent da de vant med låten «Waterloo» i 1974.

(Saken fortsetter under bildet.)

DEN GANG DA: ABBA til topps med «Waterloo» i England i 1974. Fra venstre Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog og Björn Ulvaeu. Foto: Scanpix

«Vilken eufori»

Expressens ekspert er forsiktigere i formuleringene, men flesker likevel til.

«Vilken uppvisning, vilken triumf, vilken osannolik kross, vilken fantastisk kvinna, vilken eufori», skriver Anders Nunstedt.

Upopulær norsk rekord

Svenska Dagbladet er opptatt av lillebror. Avisen fokuserer på «Lillebror i väster», og har regnet ut at Norge har flest bunnplasseringer igjennom musikkonkurransen.

- Ikke nok med at landet kom sist med kun syv poeng. Nesten halvparten av poengene kom fra Sverige, skriver avisen.

Avisen har for anledningen lagt ut videoer av de norske bunnbidragene.

Solid med spalteplass på Tooji

I Gøteborg er man opptatt av plasseringen for neste års Eurovision. Politikerne er allerede i gang med planene, melder Göteborgs-Posten.

Et kjapt søk i nyhetsarkivet Retriever gir Loreen nesten 500 artikler i svenske aviser på litt over et døgn. Tooji er til sammenligning omtalt 36 ganger.

Men dette er solid i svensk målestokk. Flere andre artister, som hadde langt flere poeng enn Norge i finalen, får mindre spalteplass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder