LEDER NOBELKONSERTEN: «Sex og Singelliv»-stjernen Sarah Jessica Parker. Foto: Craig Blankenhorn

Sarah Jessica Parker leder Nobels Fredspriskonsert

(VG Nett) «Sex og Singelliv»-stjernen får med seg den skotske skuespilleren Gerard Butler.

Tommy Brakstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fredag ble det klart hvem som blir de to vertene for årets fredspriskonsert den 11. desember.

VERT: Den skotske skuespilleren Gerard Butler utgjør siste halvdel av vertskapet under Nobelkonserten. Foto: Pa Photos

Amerikanske Sarah Jessica Parker (47) og skotske Gerard Butler (43) er årets vertskap under den stjernespekkede konserten i Oslo Spektrum.

- Det er et privilegium å være en del av årets Fredspriskonsert, sier Sarah Jessica Parker i en melding som er lagt ut på konsertens hjemmeside.

Foruten Karpe Diem og Susanne Sundfør opptrer Seal og Jennifer Hudson under konserten i desember. Også den svenske sangeren Laleh gjester markeringen for årets vinner.

Taus kjendisstylist

Jan Thomas har de siste årene vært fast Nobelkonsert-stylist. Han fotfulgte Scarlett Johansson året hun var vært. Om han får årets oppdrag er usikkert.

- Beklager, men jeg kan ikke kommentere dette ennå, skriver han i en tekstmelding til VG.

Bye først ut

Nobels fredspriskonsert ble første gang arrangert i 1994 og har blitt avholdt hvert år siden, med unntak av 1995 da det ble arrangert en klassisk konsert.

Erik Bye var den første verten. Åse Kleveland og
Claus Wiese har også hatt rollen.

De senere årene har arrangementet vokst i størrelse og oppmerksomhet, og internasjonale stjerner har strømmet til for å lede showet. I 2011 ble konserten ledet av Helen Mirren og Rosario Dawson.

Også Scarlett Johansson, Salma Hayek, Tom Cruise og Oprah Winfrey har hatt det ærefulle oppdraget. George Clooney har i mange år vært ønsket som vert, men Nobel-komiteen har aldri fått napp.

Tildelt EU

Årets fredspris ble tildelt EU.

- Unionen har over seks tiår bidratt til utviklingen av fred, demokrati og menneskerettigheter i Europa, begrunnet Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland under kunngjøringen i midten av oktober.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder