DØD:  Diktene hans rommer en sjelden fantasi og varhet for klangene og nyansene i språket, og de utvider våre erfaringer og får oss til å se verden på en ny måte, skriver forlaget Aschehoug i en pressemelding vedrørende Mehrens bortgang. Bildet er hentet fra 1976.
DØD: Diktene hans rommer en sjelden fantasi og varhet for klangene og nyansene i språket, og de utvider våre erfaringer og får oss til å se verden på en ny måte, skriver forlaget Aschehoug i en pressemelding vedrørende Mehrens bortgang. Bildet er hentet fra 1976. Foto: Henrik Laurvik NTB scanpix

Stein Mehren er død

RAMPELYS

Den norske forfatteren og kunstneren ble 82 år gammel.

Publisert: Oppdatert: 29.07.17 14:06

Den prominente forfatteren som hadde publisert over 50 bøker, hovedsakelig innen lyrikk, døde torsdag 28. juli.

Han debuterte i 1960 med «Gjennom stillheten en natt», og innførte med det et nytt og originalt bildespråk i norsk poesi, skriver Aschehoug i en pressemelding.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Stein Mehrens død. Han har hatt en uvurderlig betydning for norsk litteratur og oss i Aschehoug, sier forelegger Mads Nygaard.

I tillegg til sine lyriske tekster, skrev Mehren både teaterstykker, romaner og essays. Han er blitt tildelt en rekke priser for sitt forfatterskap, som Doublougprisen i 1971 og Gyldendalprisen i 2004.

Les også: «Paddington»-skaper er død

Han er en rekke ganger blitt nominert den høythengende Nordisk Råds litteraturpris, flere enn noen annen norsk forfatter, men har aldri vunnet prisen.

Mehren ble født i Oslo 16. mai 1935, og studerte filosofi ved Universitetet i Oslo, i tillegg til biologi i både Oslo og München, samt litteratur i Cambridge i England.

I 2001 gjorde han seg bemerket da han takket nei til St. Olavs Orden. Selv ønsket han ikke kommentere begrunnelsen, men uttalte ga Dagbladet tilgang til en «indre begrunnelse» han hadde brukt for selv, skriver NTB.

Som ett av i alt 13 punkter skrev han følgende om å motta en offentlig utmerkelse:

«Gjør den deg til medmenneske med tilgang til alle slags mennesker, eller gjør den deg til medlem av en eksklusiv klubb du ikke selv har meldt deg inn i?».

Her kan du lese mer om