PROGREMLEDERE: Marte Stokstad og Per Sundnes ledet Melodi Grand Prix sammen i 2010 og 2012. Foto: Scanpix

Marte Stokstad om Per Sundnes' GP-exit: Kommer til å savne han masse

Marte Stokstad (34) synes det er trist at programledermakker og GP-general Per Sundnes (45) forlater NRK.

Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det ble nettopp klart at den profilerte Melodi Grand Prix-generalen Per Sundnes slutter i NRK til fordel for en ny jobb som programleder i TV3. De siste fem årene har han vært tett tilknyttet Melodi Grand Prix. Blant annet har han vært programleder sammen med Marte Stokstad i 2010 og i 2012. Nå kommer Stokstad til å savne makkeren.

- Per har gjort en fantastisk jobb med Melodi Grand Prix, som alle har fått med seg. Dette er veldig vemodig. Jeg kommer til å savne ham, både profesjonelt og privat, sier Stokstad til VG.

BAKGRUNN: Per Sundnes slutter i NRK

JAKTER ERSTATTER: Underholdningsredaktør i NRK, Charlo Halvorsen. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Leter etter erstatter

Sundnes har lang fartstid i NRK, men er kanskje mest kjent som artist- og repertoaransvarlig, samt programleder for Melodi Grand Prix. Nå jobber underholdningsredaktør i NRK Charlo Halvorsen for å finne en erstatter for Sundnes.

- Per var en klippe i NRK-familien, og det virker alltid vanskelig når en klippe forsvinner. Samtidig er jeg helt sikker på at vi skal klare å finne en god erstatter, så dette bekymrer meg ikke. Melodi Grand Prix lever videre uten Per, det er konkurransen i seg selv som er viktigst for oss, sier Halvorsen.

Han understreker overfor VG at det ikke ligger en konflikt bak den plutselige overgangen. Sundnes har sin siste dag i NRK i morgen, tre dager etter den norske Eurovision-fiaskoen i Baku.

- Vi ville gjerne ha med Per videre, men han har jo jobbet i NRK i over ti år så jeg har full forståelse for at han vil gjøre noe nytt.

Selv avviser Sundnes at de svake Eurovision-plasseringene har noe med overgangen å gjøre.

- Jeg gjør dette av én grunn - fordi jeg har lyst. Ikke på grunn av plasseringene eller lønnen, sier han til VG.

- Har revitalisert MGP

Sundnes tok over som GP-kommentator etter Jostein Pedersen i 2007, men fikk fort en mer sentral rolle i Melodi Grand Prix. Blant annet hanket han inn Eurovision-vinner Alexander Rybak i 2009 og sto også bak MGP-vinnerene Didrik Solli-Tangen og Stella Mwangi, som ikke nådde opp i den internasjonale Eurovision Song Contest.

NRK Lydverket-programleder og musikkekspert Asbjørn Slettemark mener derfor Sundnes har blåst nytt liv i Melodi Grand Prix.

- Per har gjort mye forskjellig i NRK, men han vil nok bli husket for måten han revitaliserte Melodi Grand Prix på. Han tok MGP og alle konkurransens rariteter på alvor, men prøvde aldri å gjøre det til noe det ikke var. Han har fått kritikk for måten han har hentet viktige og etablerte artister inn i konkurransen, men det er jo litt av grunnen til at Melodi Grand Prix har blitt stort igjen, sier Slettemark til VG.

- Om noen år har vi glemt Toojis sisteplass, men vi glemmer aldri Alexander Rybaks seier, legger han til.

Slettemark tror imidlertid ikke Sundnes' jobb-bytte vil få fatale konsekvenser for Melodi Grand Prix.

- NRK bør nok ikke lete etter en ny Per Sundnes, for han har skapt en helt egen rolle som passer perfekt til akkurat han. Samtidig tror jeg ikke det blir et problem å drive konkurransen videre - det finnes nok av flinke folk som jobbe med Melodi Grand Prix, sier han.

MUSIKKEKSPERTER: Asbjørn Slettemark og Thomas Talseth. Foto: NRK / VG

- Besøkelsestiden er over

Slettemark får støtte av VGs musikkekspert Thomas Talseth. Han er imidlertid ikke overrasket over at Sundnes nå forlater GP-jobben.

- Per Sundnes har vært helt avgjørende for Melodi Grand Prix. Han bygget konseptet opp igjen fra en dyp bølgedal i 2008 og det var han som sto bak suksessen med Alexander Rybak. Etter Rybak har det imidlertid gått veldig dårlig med Norge i Eurovision-sammenheng. Når vi nå har tre Eurovision-fiaskoer på rad er det helt forståelig at Per føler at besøkelsestiden er over og at han prøver seg på noe annet, sier Talseth og fortsetter:

- Dessuten har han jo fått en del kritikk allerede - kanskje dette er en måte å komme mer kritikk i møte på. Han skjønner vel selv at dette går dårlig. Det blir som å piske en død hest å prøve å fortsette.

Han mener Rybak-seieren har gjort det vanskelig for Per Sundnes å følge opp suksessen.

- Når det kulminerer så til de grader som det gjorde med Rybak i 2009, er det veldig vanskelig å følge opp. Rybak gjorde at Sundnes havnet på toppen, og derfra er det bare en vei - ned. Hvis han skulle sikret sitt ettermæle burde han gitt seg etter Rybak, sier Talseth.

- Hva skjer med Melodi Grand Prix nå?

- Det er først nå vi får se hva Sundnes virkelig har betydd for MGP. Det blir veldig interessant. Samtidig er nytt blod ofte en vitamininnsprøyting - det var jo det som skjedde da Sundnes kom inn i sin tid.

TIDLIGERE GP-KOMMENTATOR: Jostein Pedersen. Foto: Scanpix

Ønsker mer åpenhet

Tidligere GP-kommentator Jostein Pedersen har tidligere kritisert Sundnes for å blande jobb og privatliv som GP-general. Han er overrasket over at Sundnes slutter i jobben,

- Det må jeg si var litt av en overgang. Det overrasker meg. Samtidig er det ingen hemmelighet at det blåser på toppen, og kanskje han føler han har tilført konseptet det han kan tilføre. Det er jo en tid for alt, sier Pedersen til VG.

Han har også kritisert NRK for å holde utvelgelsen GP-deltagerne for hemmelig. I dag kan man enten sende inn bidrag eller bli invitert av juryen, som Sundnes har sittet i, til å delta i Melodi Grand Prix.

- Det skal liksom være en åpen konkurranse, men flere og flere av artistene har blitt invitert av juryen. Utvelgingen av låter har foregått i det skjulte, og da synes jeg ikke man kan kalle det en åpen konkurranse. Nå håper jeg det blir en slutt på dette hemmelighetskremmeriet, sier Pedersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder