MGP-kommentar: Verdig låt

Gudskjelov – eller «fy faen», som Debrah Scarlett sa – det ble ingen pizzaer som sto for lenge i ovnen og forårsaket Melodi Grand Prix-brann lørdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Staysman & Lazz var de store forhåndsfavorittene, men heldigvis var årets russekull og skientusiaster i Hemsedal – det foretrukne feriestedet i Norges rikeste land – ferdig med after ski og glemte å tvinne tommeltottene trælete med mobilfikling for å stemme på rølpeduoen fra Fredrikstad.

Men hvem vant egentlig?

VGs MUSIKKEKSPERT: Stein Østbø. Foto:VG,

Debrah Scarlett og Kjetil Mørland sto for en virkelig skrell da de vant Wien-billetten til Eurovision-finalen i mai lørdag kveld. Sjelden har en norsk MGP-finale vært like åpen som denne. Likevel var det ett bidrag, som ikke ble nevnt blant favorittene, som faktisk vant – Grimstad-gutten Kjetil Mørland og Debrah Scarlett, halvt fra Nittedal, halvt fra Sveits.

Det kan være at det norske folk fremdeles er i ballade-sonen etter Carl Espens flotte innsats i København i fjor – hans og kusine Josefine Winthers versjon av «Silent Storm» var jo egentlig også lørdagens fremste prestasjon i tv-sendingen.

For «A Monster Like Me» var finalens eneste ballade og kunne på den måten videreføre stemningen fra fjorårets fine åttendeplass.

Vi skal heller ikke glemme hvem som kom på annenplass bak Conchita i fjor; den nederlandske duoen The Common Linnets med sin smått hypnotiserende country-flørt «Calm After The Storm» – to artister som i utgangspunktet ikke er innenfor Eurovision-segmentet, men som likevel hevder seg.

På samme måte insisterte den norske duoen på en lavmælt fremføring, ganske klassisk med rygg mot rygg-stilling i sin kjærlighetsduett med sirklende kameraer over seg. Det var et bilde vi har sett mange ganger, og som like ofte fungerer som en effektiv motsats mot alt utstyrshysteriet som vanligvis preger Melodi Grand Prix og Eurovision. Av og til får vi rett og slett så mange inntrykk at det enkleste er det mest effektive.

Min favoritt, Alexandra Joner, tapte på det lørdag kveld. Kjetil Mørland og Debrah Scarlett tjente på det. Staysman & Lazz fikk bare kald – og godt stekt – nachspiel-pizza som takk.

Heldigvis. Nå gleder jeg meg litt til å presentere – og representere – en verdig låt i Wien i mai.

* Se alle terningkastene fra lørdagens show her!

* Mørland og Debrah Scarlett: Vi skal til Wien!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder