Publikummer: - Som å kjøpe billetter til en fotballkamp og bli henvist til en fotballpub

STORSKJERM-SHOW: Skuffelsen var stor blant deler av Spellemann-publikummet da de måtte se prisutdeling på storskjerm. Foto: TROND RYENG

Publikum raser etter Spellemann-show i Stavanger

(VG Nett) Da Trond Ryeng fra Stavanger ba om fire av de beste plassene under Spellemann, hadde han ikke regnet med å måtte se showet på storskjerm.

 • Audun Beyer-Olsen

Artikkelen er over syv år gammel

- Det er som å kjøpe billetter til en fotballkamp, men så blir du henvist til en fotballpub, sier Ryeng til VG.

Sammen med tre andre, var han til stede da musikkpris-utdelingen Spellemann gikk av stabelen i Stavanger konserthus lørdags kveld.

Med kjendiser, direktesending på NRK og Rogaland-artister blant favorittene, var det høye forventinger hos Ryeng fra Stavanger og andre publikummere.

Søndag skrev Stavanger Aftenblad om skuffelse hos publikum etter lørdagens prisutdeling.

BAKGRUNN: Her er alle Spellemann-vinnerne i 2013

- Vi hadde blitt lurt

Årets prisutdeling var lagt til to saler i Stavanger konserthus, og publikum ble fordelt mellom disse to. Hoveddelen av showet var lagt til Zetlitz-salen, hvor til sammen 15 Spellemannspriser ble delt ut.

Blant disse var de gjeve prisene som «Årets spellemann», «Beste popalbum» og «Årets hit». Her var underholdningen kjente band som Big Bang og Kaizers Orchestra.

I den andre salen, med navn Fartein Valen-salen, ble seks priser delt ut, deriblant hedersprisen, jazzprisen og samtidsmusikkprisen. Underholdningen besto blant annet av Kringkastingsorkesteret (KORK) og Ole Paus.

En publikummer i denne salen sier til Stavanger Aftenblad at han føler seg lurt. Den samme følelsen sitter også Ryeng igjen med.

- Vi skjønte at vi hadde blitt lurt da vi kom inn i salen. Vi ble sittende å se på KORK og en storskjerm som gikk opp og ned. Vi kunne like gjerne vært hjemme og sett dette på TV-en, sier Ryeng.

Ber om refusjon

Etter en snau time forlot han og resten av selskapet hans salen

- Folk var høflige nok til ikke å klage høylytt, men det burde de ha gjort. Det var en skam. Jeg kommer til å klage til de som solgte oss billetten og be om refusjon. Vi vil også ha en beklagelse, sier han.

Ingunn Westre, også hun fra Stavanger, fikk plass med mannen i samme sal. Barnevakt var hentet inn og forventingene var å se artistene som skulle opptre.

- Vi var klar over at det var to saler, men det var ingen informasjon om at showet skulle være i den andre. Billettprisen var den samme i begge, sier Westre til VG.

Som Ryeng vil hun også be om pengene tilbake.

- Vi satt og klappet til en storskjerm. Det ble det mindre av etter hvert. Etter pausen var det et betydelig antall ledige seter. De så nok heller showet hjemmefra. Jeg har allerede sendt mail til Stavanger Konserthus, NRK og Spellemann. Jeg skriver at vi er misfornøyd med salget av billetter og informasjonen forut, og gjerne vil ha billetten refundert, sier Westre.

ROGALENDING: Peder Losnegård, alias Lido Lido, vant årets nykommer og Gramostipend på 250.000 kroner. Her på den røde løperen under gårsdagens Spellemann-utdeling. Foto: JØRGEN BRAASTAD / VG

- Ikke like bra i begge saler

Per-Harald Nilsson, administrerende direktør i Stavanger konserthus, opplyser til Stavanger Aftenblad at kulturminister Hadia Tajik og andre VIP-gjester satt i denne salen.

Han sier også at de meldte fra om bekymring om det dårligere underholdningstilbudet i den ene salen til produksjonsselskapet og NRK.

- Det stemmer at vi tok opp dette på et tidlig tidspunkt, men da de hadde kommet lenger i planene fikk vi beskjed om at det kom til å bli bra i begge salene. Dermed plasserte vi også VIP-gjestene - inkludert kulturministeren - i Fartein Valen, sier Nilsson til lokalavisen.

Han beklager hvis noen føler seg lurt etter lørdagens show.

- Vi synes det er forferdelig leit at deler av vårt lokale publikum har hatt en slik opplevelse. Vi har fått mange entusiastiske tilbakemeldinger i den andre salen, men de som satt i Fartein Valen-salen har opplevd at det skjedde for lite og at de i for stor grad ble sittende å se på storskjerm, sier han til VG.

Direktøren henviser til produksjonsselskapet Dinamo for de som ber om pengene tilbake.

Innrømmer skjevfordeling

Dag Hvaring i selskapet Dinamo er ansvarlig produsent for Spellemann-showet. Til VG forklarer han at bakgrunnen for fordelingen av underholdningen på de to salene var TV-produksjonen.

- Vi har en stor ambisjon om å lage den maksimalt beste TV-sendingen fra to saler. Det er komplisert fordi det nødvendigvis må være pauser i salene. Det var viktig å bruke begge salene for å få vist frem det fantastiske anlegget, men også for å kunne ha både symfoniorkester og store rockeband. Ikke minst var det viktig å gi mange anledning til å oppleve en Spellemannpris-utdeling, sier Hvaring til VG.

Han innrømmer at det ble en skjev fordeling av prisutdelinger og opptredener i de to salene. Til sammen var det 2600 publikum som så showet fra salene, hvorav cirka 1400 i Fartein Valen-salen og 1200 i Zetlitz-salen.

- Det ble en skjev fordeling og vi er enige i at det burde være en lik fordeling av opplevelser. Vi synes det er svært beklagelig at publikummere har hatt en dårlig opplevelse og kommer til å besvare de henvendelsene vi får. Vi vil med en gang etter påske sette oss ned for å diskutere hva vi gjør for å kompensere publikum som er misfornøyd, sier Hvaring.

- Har dere informert godt nok om forskjellen på underholdning i de to salene i forkant?

- Åpenbart ikke, og det er vi veldig lei oss for.

- Kan dere forsvare prisen på 495 kroner pluss avgift for publikummerne i Fartein Valen-salen?

- Det må vi vurdere.

Les også

 1. Ida Jenshus tok sin tredje av tre mulige

  STAVANGER(VG) Ida Jenshus gir ut plate med to års mellomrom. Og vinner Spellemannpris med samme tidsrom.
 2. Årets Spellemann til Kaizers Orchestra

  STAVANGER (VG) Kaizers Orchestra stakk av med den gjeveste prisen under Spellemann-utdelingen lørdag kveld.
 3. Admiral P: Tok med mamma på Spellemann

  STAVANGER (VG) Admiral P tok med hele familien på den røde løperen til Spellemann-showet der han er nominert til Årets…
 4. Spellemann i Stavanger: lokal dominans

  STAVANGER (VG) Kaizers Orchestra, Tønes og LidoLido er tre av de mange Spellemann-nominerte artistene fra Rogaland som…
 5. Hip hop-artistene kan vinne Spellemann-festen

  NORSK DESIGN- OG ARKITEKTURSENTER (VG) Til tross for at Spellemann har droppet hip hop-kategorien, kan hip hop-artistene…
 6. 9 av 11 Spellemann-artister ikke nominerte

  Bare to av artistene som opptrer under Spellemannprisen i morgen er prisnominerte.
 7. Spellemann kutter hiphop-prisen

  Spellemann forklarer kategori-vrakingen med at de ikke har fått inn nok påmeldte kandidater.
 8. VG-kommentar: En av disse bør bli Årets Spellemann

  Susanne Sundfør og Kaizers Orchestra er de heteste kandidatene til den gjeveste Spellemannprisen for 2012 - som burde…

Mer om

 1. Spellemannprisen

Flere artikler

 1. Artistene: - Nico & Vinz blir Årets Spellemenn

 2. Album ikke lenger et krav: Spellemannprisen endrer spillereglene

 3. Spellemann 2015 – her er vinnerne

 4. Ole Paus er Årets Spellemann: - Elsker dette landet

 5. Går sammen om streaming-prosjekt: – Low Key og teit

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder