NÅ: Elizabeth Smart på en pressekonferanse i Utah i april i år. Smart er aktiv i arbeidet mot trafficking. Foto:Rick Bowmer,Ap

Ble kidnappet og gjort til «brud» som 14-åring - nå er hun blitt mamma

Elizabeth Smart (27) har vært åpen om marerittet hun opplevde som 14-åring. Men få har visst at hun fødte et barn for tre måneder siden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

13 år har gått siden USA og resten av verden 5. juni 2002 ble rystet over nyheten om at en 14 år gammel jente hadde forsvunnet sporløst midt på natten – kidnappet fra sitt eget soverom i andre etasje i familiens hjem i Salt Lake City i Utah.

Elizabeth ble bortført i pyjamas mens foreldrene og fire brødre lå og sov. Hennes ni år gamle lillesøster Mary Katherine lå på samme rom og var det eneste vitnet til å se Elizabeth bli truet ut av sengen og båret vekk av en mann med pistol.

SKYLDIG: Brian David Mitchell og Wanda Barzee. Foto:AP,

Ni måneder senere ble den selvutnevnte «profeten» og omstreiferen Brian David Mitchell og hans kone Wanda Barzee pågrepet. En trolig hjernevasket Elizabeth, som var fylt 15 år, var da sammen med dem.

Dømt: De holdt Elizabeth (15) fanget

Under rettssaken kom det frem at tenåringsjenta var blitt torturert, voldtatt og sulteforet. Kun ett døgn etter bortføringen, skal Smart ha blitt gift med den mannlige kidnapperen i en bisarr seremoni.

SONER: Brian David Mitchell fikk livstidsdom. Her avbildet i fengselet i 2010. Foto:Colin E. Braley,Ap

Mitchell ble dømt til livstid bak murene, mens kona fikk 15 års fengsel. For Elisabeth begynte den lange prosessen med å komme tilbake til et normalt liv.

– Har det kjempefint

Det er Elizabeth Smarts far som forteller til East Idaho News at han har blitt bestefar. Elizabeth og hennes skotske ektemann Matthew Gilmour fikk en datter tidligere i vår.

– Elizabeth har det kjempefint. For tre måneder siden ble hun mamma til en liten jente som har fått navnet Chloe, forteller Ed Smart.

Sammen med datteren har Ed Smart de siste årene vært en engasjert pådriver i arbeidet med å finne bortførte og sexmisbrukte barn gjennom Elizabeth Smart Foundation. Det er også viktig for Smart-familien å vise at det er mulig å få det godt igjen etter å ha opplevd noe så traumatisk som det Elizabeth gjorde.

– Vi vil at alle ofre skal forstå at man kan overleve. Vi ønsker at de skal finne drømmene sine og det nye håpet i livet som hjelper dem til å bli den beste utgaven av seg selv, sier Elisabeths far.

Selv om Elisabeth har snakket og skrevet åpenhjertig om sine grusomme opplevelser, og om hvordan hun den aktuelle natten våknet med en kald kniv mot strupen, har hun ønsket å holde nyheten om fødselen unna offentligheten til nå. Men nå skriver flere medier om den glade begivenheten.

– Dette er noe helt privat, noe hun ønsker å holde for seg selv, forklarte den nybakte bestefaren til The Salt Lake Tribune under et arrangement for å stoppe trafficking for få dager siden.

Elizabeth Smart giftet seg med Matthew Gilmour i 2013. De er begge mormonere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FAR OG DATTER: Elizabeth Smart og faren ed Smart på en pressekonferanse i 2011. Foto:Jim Urquhart,Ap

Historien om Elizabeth har blitt TV-film, og for to år siden ga hun selv ut boken «Elizabeth Smart – My Story». Der fortalte hun om tiden i fangenskap. Hun skrev også om at hun flere ganger var nær muligheten til å bli fri fra kidnapperne, men at sjansene gikk fra henne.

Blant annet betrodde hun at hennes egen onkel bare var noen meter fra henne to dager etter kidnappingen, da det ble arrangert en svær leteaksjon for å finne henne, men at hun ikke rakk å gi seg til kjenne.

14 ÅR: Slik så Elizabeth ut da hun ble kidnappet. Foto:Ho,REUTERS

Seks år etter kidnappingen uttalte Elizabeth seg for første gang til pressen.

– Jeg prøvde å rømme mange ganger, men han sa hele tiden at hvis jeg gjorde det, så ville han drepe hele familien min, fortalte hun.

Hun beskrev det som et mirakel at hun ble funnet.

– Jeg føler meg så heldig som kom gjennom dette uten varige mén. Mitt budskap til andre i samme situasjon, er at de ikke må gi opp.

I 2011 fikk Elizabeth, som er musikkutdannet, en engasjement som TV-reporter hos ABC.

Jobbet for familien

Kidnapperen kjente til Elizabeth etter å ha gjort forefallende arbeid på huset for familien hennes. Han skal ha blitt besatt av den unge jenta, som han så på som sin kone.

Les også: Angrer kidnapping

VG+: Hun ble torturert, voldtatt og sulteforet

PLAKATER: Hundrevis av mennesker deltok i leteaksjonen etter Elizabeth Smart i Utah i 2002. Store boards ble hengt opp over hele USA. Foto:M. Spencer Green,AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder