KONGELIG EIENDOM: Skaugum i Asker har vært kongefamiliens private eiendom siden 1929. Nå er det kronprinsparet og deres familie som bor her. Foto:JAN PETTER LYNAU,VG

Kronprinsparet vraker rivesøknad etter råd fra Fylkesmannen

Fylkesmannen var uenig i kronprinsparets planer om å rive flere av bygningene på Skaugum i Asker. Nå gjør Slottet helomvending i deler av storoppryddingen på den kongelige eiendommen.

Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter planen skulle ni av 41 bygninger rives. Nå er tallet inntil videre redusert til seks.

Det bekrefter seksjonsleder i byggesaker i Asker kommune, Anne Katrine Westerheim, overfor VG.

Blant bygningene som sto på rivingslisten til kronprins Haakon (41) og kronprinsesse Mette-Marit (41), var den 199 kvadratmeter store Rødlåven som ble bygget tidlig på 1900-tallet og Bråtan fra slutten av 1800-tallet.

– Søknaden for Rødlåven er trukket fra Slottets side. Fylkesmannen var ganske sterkt imot dette, og vi fikk også en del reaksjoner fra lokale innbyggere, så den blir ikke revet, sier Westerheim.

ROJAL RIVEPLANER: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kommer ikke til å rive like mye på Skaugum som opprinnelig planlagt. Foto:GISLE ODDSTAD,VG

Det er fortsatt usikkert hva som skjer med de to andre bygningene som ikke er omfattet av den siste rivegodkjennelsen.

– Jeg tror de kommer til å søke en dispensasjon for disse to bygningene, men det behandler vi ikke nå, sier seksjonslederen.

Landbruksdirektøren hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Morten Ingvaldsen, er fornøyd med det nye vedtaket.

– Vi ga uttrykk for at Rødlåven burde bli stående. Når den nå blir bevart, så er vi glade for at vårt råd ble tatt til følge, sier Ingvaldsen.

VG var i kontakt med kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, tirsdag ettermiddag.

Da ønsket hun ikke å kommentere riveplanene ut over at de har søkt om og fått tillatelse til å rive et antall bygninger.

Onsdag skriver Hagen følgende i en tekstmelding til VG:

– Vi har foreløpig søkt om, og fått tillatelse til, å rive seks bygninger. For de resterende to bygningene mener vi også det er tungtveiende grunner for riving, men tar en runde til med søknadene. Rødloven er i svært dårlig stand og det er ikke behov for den med dagens drift. Bråtan er i svært dårlig stand og har ikke vært beboelig på mange år, skriver hun.

Hagen legger til at de ser på mulighetene for å utvikle denne eiendommen for boligformål samtidig som de tar vare på noe av de tradisjonelle arkitektoniske særpreget.

– Riving og nybygg ser ut som den beste løsningen. Uthuset er fredet og det vil vi selvfølgelig ivareta. Dette er tankene så langt men vi er i prosess og søknadene er som sagt ikke sendt. Vi forsøker å finne de beste og mest bærekraftige løsningen for disse byggene og med disse tiltakene blir det enklere å forvalte den resterende eiendomsmassen, avslutter hun.

Det var i fjor sommer det ble kjent at kronprinsparet ønsket å rive flere hus på Skaugum.

Nabokrangel på Sørlandet: Milliardær dumpet kampesteiner hos naboen

Riveplanene skapte sterke reaksjoner i lokal miljøet da de ble kjent, men kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, fortalte til lokalavisen Budstikka at oppryddingen var nødvendig.

– Dette er en nødvendig storopprydding. Bygningene vi søker om å få rive, er ikke lenger egnet til det de ble bygd for. De er ikke i bruk, og det er ikke behov for dem i dag, sa Hagen.

Til VG sier Hagen at hun ikke ønsker å kommentere de nye riveplanene ut over at de har søkt om og fått tillatelse til å rive et antall bygninger.

Les også: Kronsprinsparet tok barna ut av offentlig skole

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder