SKREKKSCENARIET: Forhåpentlig klarer politiet sammen med arrangørene å forhindre lignende kaos som oppsto under Bieber-konserten ved operahuset i fjor sommer. Foto: Roger Neumann

Gjerder inn Bieber-fansen

Sikkerhetstiltakene under Bieber-besøket

Rådene: Slik får du best konsertopplevelse

(VG Nett) Flere kilometer med gjerder er ett av sikkerhetstiltakene som skal holde hordene med fans trygge når Justin Bieber kommer på besøk til Norge.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Det vi er mest redde for er store folkemasser i bevegelse. Derfor er det blant annet veldig mye gjerder som skal benyttes. Mange kilometer med barrikader skal brukes, sier politioverbetjent Tomm Berger ved Asker og Bærum politidistrikt til VG.

Popfenomenet Justin Bieber (19) spiller tre utsolgte konserter på Telenor Arena på Fornebu 16., 17. og 18. april. Det betyr at drøyt 66.000 norske «beliebere» skal på konsert med helten i løpet av tre hektiske dager.

Berger skal være innsatsleder under Bieber-konsertene i Norge. Sammen med arrangøren Atomic og sikkerhetsselskapet ProSec har politiet vurdert hvilke tiltak som bør, og skal, på plass for å ivareta sikkerheten best på alle mulige måter.

Har lært av kaoset

- Vi lager en trygg trafikkavvikling, slik at folk ikke kommer i konflikt med trafikken. Man har også gjerder og soner som er nøye satt opp og dimensjonert, slik at folk ikke skal bli klemt, opplyser han.

På grunn av gjerdene skal det ikke være mulig å stoppe med bil for å slippe av eller plukke opp personer, foruten dedikerte henteområder.

- Vi er livredd for en situasjon der noen blir påkjørt og skadet, sier Henning Kristiansen, operativ leder i ProSec, til VG.

SKAPTE KAOS: Justin Bieber skapte hysteri da besøkte Oslo i fjor. Foto: Mattis Sandblad, VG

Justin Bieber besøkte Norge i mai i fjor i forbindelse med gratiskonserten i regi av plateselskapet. Svært mange ungjenter ble klemt sammen på et lite område da tenåringsidolet opptrådte ved Operaen i Bjørvika. Minst 49 ble skadet og 19 sendt til sykehuset under og etter konserten.

- Vi har lært av det, selvfølgelig, og har klare synspunkt på hvordan vi bør gjøre denne gangen, hevder Kristiansen.

- Hovedlærdommen er jo å være sikker på at man er tidsnok på plass, så man ikke blir overrumplet av at mange fans har ankommet og får en situasjon man ikke klarer å reversere, mener Berger.

Ifølge en undersøkelse gjort av Atomic har nærmere 80 prosent av de som skal på Bieber-konserten svart at de planlegger å være ute på området rundt Telenor Arena to til fem timer før konserten starter.

Unik interesse

- Med enkel regning skjønner vi at nærmere 20.000 kommer til å være til stede før dørene åpnes. Det gjør dette spesielt, påpeker Kristiansen.

Politiet oppfordrer på det sterkeste publikum til å ta offentlig transport som buss og tog. Etter planen skal gangveien fra Lysaker stasjon være gjerdet inn, og det vil også være vakter langs gangveien.

- Det blir helt trygt å spasere ut til arenaen, og vil ta 10-15 minutter i vanlig gangtempo, forteller Berger.

Shuttlebusser vil gå til Telenor Arena fra Oslo sentrum. I tillegg har konsertarrangøren satt opp ekspressbusser fra 28 byer i Norge.

Det skal også legges opp til å selge mat og drikke på utsiden, slik at konsertgjengerne ikke skal bli dehydrerte og ha matmangel.

- Er man litt oppkavet og litt giret opp så glemmer man å spise. Det er viktig å få i seg mat og drikke slik at de får oppleve konserten, oppfordrer Kristiansen.

ProSec har mellom 200-250 ansatte som skal jobbe med Bieber-konsertene på Fornebu, i tillegg til politi.

- Vi går aldri ut med hvor mange som er på jobb. Vi kommer til å være mange dag, kveld og på natten, opplyser Berger.

Kristiansen er ikke bekymret for håndteringen av folkemassene inne i Telenor Arena.

London-besøk

- Normalt er det to rader med barrikader foran scenen. Nå blir det tre stykker, med et nøye tilpasset antall mennesker inni hver.

Fra tidligere er det kjent at en delegasjon med representanter fra arrangør, politi og sikkerhetsselskap har vært på London-besøk for å se hvordan Justin Bieber-besøk har vært håndtert i den engelske hovedstaden.

- Vi har 25 års erfaring med sikkerhet på store konsertarrangementer i Norge. Vi har også vært i møte med produksjonsledere, og crewet til Justin Bieber, for å være forberedt. De sa vi var ekstremt langt fremme i forhold til de fleste andre land på dette, forteller Kristiansen.

BILDESERIE: Se Justin Biebers første Norgesbesøk i bilder

Gode råd for konserten:

** Pass på at du får i deg nok mat og vann gjennom dagen og kvelden.

** Kle deg godt. Det kan fremdeles være kaldt i april, og det norske været kan være uforutsigbart.

** Hold deg sammen med dem du skal på konsert med. Gjør gode avtaler på hvor dere skal møtes om dere skulle komme bort fra hverandre.

** Lytt alltid til beskjeder fra arrangør, politi, vakter, helsepersonell og andre som jobber på arenaen.

** Ikke press i køen og hold dere rolige. Alle vil få plass inne på arenaen, så ingen grunn til å stresse. Hvis du vil ut av mengden kan du gå ut til siden, og trekke deg tilbake til et område med mindre trykk.

** Ingen harde gjenstander vil være tillatt inn på arenaen. Dette gjelder også paraplyer, flasker, brusbokser etc.

** Profesjonelt foto- og videokamera er ikke tillatt. Du kan ta med deg mobilkamera eller kompaktkamera.

** Vi anbefaler på det sterkeste at alle under 13 år går i følge med foresatte eller eldre venner som også har billett til konsertdagen.

Kilde: Atomic (http://atomicsoul.no/justin-bieber-faq/)

SE VIDEOENE FRA JUSTIN BIEBERS FØRSTE NORGESBESØK:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder