MEDALJEN: Margit Sandemo viser stolt frem Kongens fortjenstmedalje som hun er tildelt for som det blant annet står i begrunnelsen «gjennom sine frodige og fantasifulle eventyr har forfatteren Margit Sandemo skapt stor leselyst hos det norske folk» . Tirsdag skal hun Slottet og takke Kongen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Forfatter-dronningen skal takke for medaljen: Margit gleder seg til å møte Kongen

Kongen kommer helt sikkert. Det gjør Margit Sandemo (90) også. Tirsdag ettermiddag inviterer han til mottakelse på Slottet for mottakere av Kongens fortjenstmedalje. Margit er en av dem og hun gleder seg veldig.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Dette er stort. Jeg har aldri vært på Slottet før og jeg har aldri truffet Kongen før heller, sier Margit Sandemo til VG.

Hun er kommet til Oslo ens ærend fra Skillinge i Sør-Sverige hvor hun har bodd de siste årene.

- Jeg håper virkelig at jeg får snakket litt med ham. To minutter holder lenge, det. Jeg har allerede tenkt på hva jeg skal snakke med ham om, sier Margit Sandemo.

- Jeg skal i hvertfall fortelle ham at han har en fantastisk flott datter og jeg skal også si noe om hvor flott jeg synes det norske kongehuset er. Men jeg skal helt klart ikke si noe om det svenske kongehuset. Kanskje han til og med har lest at jeg har fortalt om at vi egentlig er i slekt. Spør han, skal jeg fortelle ham om at Christian den 4. er en av mine stamfedre og han er en av kong Haralds stamfedre også. Men bare hvis han spør, altså.

INVITASJONEN: - Jeg håper virkelig at jeg også får anledning til å snakke litt med Kongen, sier Margit Sandemo. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Margit Sandemo, som tidligere også har støttet prinsesse Märtha Louise når det har stormet som verst rundt henne i engledebatten, har forberedt seg godt foran mottakelsen på Slottet. Hun viser frem en oversikt som forteller at hennes slektskap til Christian IV som var konge av Danmark fra 1577 til 1648, går til generasjoner tilbake.

- Så jeg har kongelig blod i meg og det stammer fra morssiden, slår Margit fast med et lurt smil om munnen.

Det var under feiringen av 90 årsdagen sin i april i år, at hun fikk vite at hun var tildelt Kongens fortjenstmedalje. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgagnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

- Jeg ble så glad at jeg begynte å gråte. Det var et sjokk og jeg ante jo ingenting på forhånd, sier hun.

I begrunnelsen heter det blant annet:

«Gjennom sine frodige og fantasifulle eventyr har forfatteren Margit Sandemo skapt stor leselyst hos det norske folk. Det er mange som forteller at det var «Sagaen om Isfolket» som for alvor åpnet dørene til litteraturens verden på åttitallet. Siden den gang har det kommet flere bokserier og enkeltstående romaner. Margit Sandemo har en stor tilhengerskare - og hun er minst like populær i Sverige og på Island som hun er i Norge».

- Det var også utrolig godt å få Kongens fortjenstmedalje akkurat da jeg fikk den. Jeg trengte den virkelig og det var en ordentlig trøstemedalje, sier Margit.

BREVET FRA KONGEN: - Det kom som et sjokk og jeg ble så glad at jeg begynte å gråte, sier Margit Sandemo om tildelingen av Kongens fortjenstmedalje Foto:Jan Petter Lynau,VG

Hun viser til den langvarige og kraftkrevende konflikten hun på det tidspunktet hadde hatt gående med en norsk advokat som hadde saksøkt henne for nesten 600.000 kroner.

- Men det er heldigvis det et tilbakelagt stadium, sier Margit som nå bare ser frem til mottakelsen på Slottet og muligheten til å møte Kongen.

- Jeg gleder meg veldig, men samtidig har jeg spurt meg selv mange ganger: Er jeg virkelig verdt dette, har jeg virkelig fortjent det?

I invitasjonen fra det Kongelige Hoff, står det «Margit Sandemo med ledsager» og som ledsager har hun med seg sin eldste sønn, Henrik (69).

- Han ble nylig pensjonist. Tenk jeg har en sønn som er pensjonist, sier hun og ler godt.

Men om sønnen er pensjonist, har moren ingen planer om å gå over i pensjonistenes rekker. Til tross for at hun har solgt millioner av bøker.

- I år 2000 fant jeg ut at jeg hadde solgt over 37 millioner bøker, alle land inkludert. Bøkene om Isfolket utgjorde alene 25 millioner av dette salget. Hvor mange bøker jeg har solgt nå, har jeg ingen anelse om, sier Margit Sandemo.

Bok nummer 182 kommer senere i høst. Hun er godt i gang med bok nummer 183 og har planene klare for to bøker til.

- Men jeg får ikke lov av forlaget å skrive serier lenger. Det hadde vært lettere for meg enn å skrive enkeltstående bøker. Men jeg tror de er redde for at det skal bli en litt for brå slutt, sier Margit Sandemo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder