HAGEFEST: Kronprins Haakons 40 års dag ble feiret med stor hagefest i fjor. Med sikkerhetskostadene rundt kronprinsparets to fester, kom regningen på over 5 millioner kroner. Foto: Scanpix

Prislapp på kronprinsparets 40-årsfeiringer: 5,1 millioner kroner

Samtidig som Slottet gikk med underskudd på 6,7 milloner kroner i fjor

Artikkelen er over fem år gammel

Slottet alene brukte 2,4 millioner kroner på å feire 40-årsdagene til kronprinsparet. Det bekrefter kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet overfor VG.

- Men jeg har ingen ytterligere kommentar, sier hun.

I tilegg brukte politiet over 2,7 millioner kroner på sikkerheten rundt de to festene. Det er NRK som skriver om dette i forbindelse med at Slottet i dag har lagt frem årsberetningen for 2013.

Overfor VG sier Hagen at i tillegg til disse kostnadene kommer Slottets lønnskostnader i forbindelse med de to arrangementene.

- Men siden vi ikke har splittet opp lønnskostnadene, vet vi ikke hvor mye det dreier seg om ved disse to anledningene, sier Marianne Hagen.

I anledning 40-årsdagen til kronprins Haakon var Skaugum blitt forvandlet til et skikkelig festivalområde med boder, utedo og en stor scene. Flere kjente artister spilte på Skaugum-scenen både lørdag og søndag.

I årsberetningen som ble overlevert til Stortingets Presidentskap, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Riksrevisjonen, går det også frem at Slottet gikk med et underskudd på 6,7 millioner kroner i fjor.

En annen type kongelige fester

- All den stund vi har så lite å sammenligne med når det gjelder slike fester er det vanskelig for meg å si noe om denne pengebruken, sier kongehus-ekspert,statsviter og førsteamanuensis i journalistikk, Carl-Erik Grimstad til VG.
- Men det jeg kan si noe om er at denne type kongelige festligheter har en annen rolle nå enn tidligere og med en annen type invitasjonsliste. Tidligere var festen delt i to. En offisiell del og en privat fest med gamle venner. Nå er arrangementene blitt noe mer midt i mellom, fortsetter Grimstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder