Jul på Kongsseteren for kronprinsfamilien

Kongeparet får kronprins Haakon og familien hans på
besøk i jula, som tradisjonen tro feires på Kongsseteren og med
julegudstjeneste i Holmenkollen kapell første juledag.

Artikkelen er over fem år gammel

Onsdag stilte kongeparet og kronprinsfamilien opp på den årlige julefotograferingen, som i år fant sted i den røde salong på Slottet.

– Så kjempeflott, utbrøt kronprinsesse Mette Marit da hun fikk øye på pepperkakeslottet som var satt fram i salongen. Pepperkakeslottet, en gave fra Fridheim barnehage, ble nøye studert og beundret av alle familiemedlemmene, store som små.

Til tross for en litt utradisjonell start på julemåneden, med statsbesøk i Myanmar og subtropisk klima, lot julestemningen til å være på plass hos kong Harald og dronning Sonja.

Bytter på

De siste årene har kongeparet vekslet mellom å feire julaften sammen med kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louises familier. I år er det kronprinsfamilien som skal til Kongsseteren julaften, med tradisjonell julegudstjeneste i Holmenkollen kapell dagen etter. Prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og deres tre døtre var gjester i fjor, men i år feirer de privat og skal i Lommedalen kirke første juledag.

For hele kongefamilien blir det en litt annerledes feiring i år, ettersom de i november mistet prinsesse Kristine, som døde hjemme i Spania, 82 år gammel. Den norskfødte tanten til kong Harald var fast gjest hos kongefamilien i Norge i jula. Hun var gift med svenske prins Carl, bror av kronprinsesse Märtha, kong Haralds mor.

Titt innenfor

For dem som er litt nysgjerrige på kongefamiliens jul, er det en idé å benke seg foran NRK TV første juledag. Da sender statskanalen programmet Året med kongefamilien, med Nadia Hasnaoui på Kongsseteren i samtale med kongeparet. Ifølge forhåndsomtalen vil kongeparet blant annet snakke om sin rolle i dagens Norge, og kritikken mot kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise det siste året.

I hele desember har kongehuset for øvrig hatt sin egen gjennomgang av 2014, ved å legge ut et høydepunkt fra året per adventsdag i en egen julekalender fra Slottet. (©NTB)

Mer om

 1. Kongehuset

Flere artikler

 1. Slik blir kongefamiliens jul

 2. Kong Harald er sykmeldt

 3. Harald og Sonja feirer sin 25. jul som kongepar

 4. Kongeparet, Märtha og Durek Verrett til gudstjeneste

 5. Feiret 45-årsdagen med familien

 6. Dronning Sonja er syk

Fra andre aviser

 1. Jul på Kongsseteren for kronprinsfamilien

  Fædrelandsvennen
 2. Slik feirer kongefamilien jul

  Bergens Tidende
 3. Kongeparet, Märtha Louise og Durek Verrett til gudstjeneste

  Bergens Tidende
 4. Kongeparet og kronprinsfamilien feirer jul hver for seg

  Bergens Tidende
 5. Dronningen til gudstjeneste med plaster på nesen

  Fædrelandsvennen
 6. Kronprinsparet fra hytta til kirken

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder