HALVANNET ÅR SIDEN: Wenche Foss og hennes dobbeltgjenger, skuespiller Simon Andersen, under lanseringen av boka «Wenche Foss- diva og medmenneske» i november 2009. Foto: Scanpix

Kjendisvenner sørger over Wenches bortgang

(VG Nett) For kort tid siden snakket Simon Andersen (41) med Wenche Foss på telefonen. Da avtalte de å møtes. Det rakk de aldri.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Hele Norges diva - Wenche Foss - døde i dag, 93 år gammel. Hun sovnet stille inn på Diakonhjemmet i Oslo omgitt av familie etter lang tids sykeleie.

Les også: Wenche Foss er død

Protokoll:Skriv en siste hilsen

Bildespesial: Wenches liv i bilder

Simon Andersen er kjent for å parodiere Foss. De to var ikke bare lystige samarbeidspartnere. De utviklet også et nært vennskap etter at de ble kjent med hverandre for 14 år siden. Andersen mottok nyheten om Foss' død med tungt hjerte.

VAR NÆR VENN: Simon Andersen (41). Foto: Eivind Griffith Brænde

- Jeg synes det er vemodig og trist, men samtidig så er jeg fylt med en takknemlighet og glede for at jeg har vært så heldig å få kjenne henne. Jeg vet jo hvor syk hun har vært den siste tiden, sier Andersen til VG Nett.

- Bonustid

Han beskriver Foss som «en ener».

- Og hun var unik. Jeg snakket med henne på telefonen for en veldig kort stund siden, og da skulle vi møtes og kose oss med litt mat. Men så ble hun veldig dårlig, og som hun sa: «Alt er bonustid for meg nå», forteller Andersen.

- Jeg og Wenche ble kjent for 13-14 år siden i regi av «Nitimen» på Theaterkafeen i forbindelse med at jeg gjorde parodier på henne. Da sa hun til meg at vi måtte bli gode venner. Men da presiserte jeg at vi ikke kunne bli for gode venner, for da ville jeg sensurere meg selv når jeg parodierte henne. Da svarte hun: Du er jaggu litt smartere og klokere enn jeg trodde. Hvis jeg skal beskrive Wenche, så vil jeg beskrive henne som unik, sier Andersen til VG.

MØTTE PRESSEN: Toralv Maurstad i dag. Foto: VGTV

- Betydd uendelig mye

Toralv Maurstad (84) møtte pressen på Nationalthetret i dag for å minnes sin nære venninne og kollega kort etter at dødsfallet ble kjent.

- Vårt samarbeid bredte seg over 60 år. Jeg har spilt sønn, far, tvilling og elsker. Wenche har betydd uendelig mye for meg, forklarte Maurstad, som snakket med Wenche på telefon for en ukes tid siden.

Han beskrev Wenche som intuitiv og musikalsk.

- Hun var full av scenisk talent. Og hun var rikt utrustet og varm. Wenche fikk alle vanskeligheter til å bli positive. Hun var hele Norges Wenche.

På spørsmål om hva han vil savne mest, svarte Maurstad: - Mennesket Wenche.

Les også: Stjernediva og medmenneske

- En vegg har falt ut

Foss var gudmor for skuespiller Mari Maurstad (54) som møtte Foss senest for to måneder siden, på åpningen av den nye teaterkafeen.

- Det var siste gangen hun gikk ut. Det var nok fordi Toralv (Toralv Maurstad, red anm) spiller der. Det er veldig rart - som om en vegg av norsk teater har falt ut, sier Mari Maurstad om Foss' bortgang.

1997: Mari Maurstad og Wenche Foss på Nationaltheatret. Foto: Tom-Egil Jensen

- Selv om man har gått og ventet på det, så er det veldig rart. Ettermælet vil vare lenge. Jeg tror virkelig en hel generasjon vil huske henne, også de unge. Wenche er et ikon på en måte, sier Maurstad og bruker flere store ord om sin gudmor og kollega.

- Et fyrtårn

- Wenche var et fyrtårn. Det er ingen som henne, og det kommer heller aldri til å bli noen som henne. Hun var en krysning av kongelig og kone med nekene. Hun kunne være begge, både på scenen og privat, sier Maurstad til VG Nett.

- Wenche hadde en overlevelsesevne som var enorm, en energi - en positiv energi - som alle i samfunnet nøt godt av. Brystkreften, downs - hun tok alltid parti med de svake i samfunnet, minnes Maurstad, som også husker filmstjernens temperament.

- Alle visste hvem hun var. Hun kunne ikke ta trikken, og følte alltid at hun måtte underholde. Hun ble rasende over urettferdighet og sa alltid rett ut hva hun mente.

Maurstad berømmer Foss for at hun alltid fikk andre til å føle seg vel.

- Hun kunne ha en så dårlig dag, men likevel ville hun gjøre dagen din til en god dag. Plutselig kunne hun begynne å snakke om det falske brystet sitt. Hun var veldig selvironisk og la aldri skjul på skavanker. Kongelige eller vanlige folk - alle var hennes likemenn, forteller Maurstad.

- Sprudlet til det siste

- På slutten var hun så forferdelig syk. Man skjønte hvor det bar. Jeg vet hun hadde mye smerter, og at det tappet henne for krefter. Likevel sprudlet hun helt til det siste. Det var en fest å være sammen med henne. Alle ville ha en bit, sier Maurstad, som verdsetter et perle- og diamantsmykke hun fikk av Foss.

- Et fantastisk smykke og et godt minne. Hun fulgte alltid veldig opp med gaver og sånn, forklarer Mari Maurstad.

Derfor var hun den definitive diva

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOLKEKJÆRE DIVAER: Åse Kleveland og Wenche Foss på et bilde fra 1997. Foto: Scanpix

- Derfor så elsket

Åse Kleveland (61) beskriver det som «uvirkelig» at Wenche Foss er borte.

- Jeg sitter og lurer på om vi egentlig kan klare oss uten henne. Hun har vært en nasjonalskatt, absolutt den fremste når det gjelder kunstnerisk aktivitet. Wenche var folkelig i ordets aller beste forstand. Derfor var hun så elsket, sånn som alle skulle ønske vi var, sier Kleveland til VG Nett.

- Wenche var raus og grenseløst omtenksom. Det føles veldig vemodig nå, sier Kleveland, som møtte Foss senest i fjor høst

- Jeg kan ikke si nøyaktig når det var, men det var ikke i en nær og privat sammenheng. Selv om Wenche var syk, så var det veldig vanskelig å se på henne hva hun gikk gjennom. Hun var fremdeles med der det skjedde.

Kjært minne

Kleveland har tatt vare på et bilde fra sitt første møte med teaterdivaen.

- Det er fra Drammen teater i 1963. Jeg står som 14-åring ytterst til høyre, og i midten står Wenche Foss. Den utrolig rause måten hun møtte en sjenert 14-åring på, er en opplevelse jeg har båret med seg hele livet. Den gjør at hun betyr noe helt spesielt for de fleste, sier Kleveland til VG Nett.

MINNES: Siv Jensen. Foto: Scanpix

- Et stykke kultur er borte

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, sier at det ikke bare er en teaterdronning som er gått bort med Wenche Foss, men også et stykke norsk kultur.

- Det er en bauta i norsk kulturliv som er gått bort. Hele Norge har et nært og godt forhold til Wenche Foss. Jeg beundrer henne ikke bare for alt hun har bidratt med til norsk teater og scenekunst, men også for hennes humør og hvordan hun alltid tenkte positivt og så mulighetene i livet. Det har bidratt til å gjøre henne til vår folkekjære diva, sier Siv Jensen til NTB.

NRK-sjefen: - En bauta er borte

- Wenche Foss var en bauta i NRK, en av de største i rikskringkastingens historie, mener NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas.

Han fremhever alle de store og viktige rollene Wenche Foss har hatt i både radio og TV, og ikke minst alle spillefilmene hun medvirket i som også ble vist på fjernsyn.

- En slik bortgang blir selvsagt lagt merke til på Marienlyst, sier Bjerkaas til NTB.

- Jeg opplevde henne som utrolig nysgjerrig og våken selv i høy alder, og hun var svært observant, sier kringkastingssjefen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder