TILBAKE: Paul Waaktaar-Savoy er tilbake i rampelyset etter at a-ha ble nedlagt for godt. Her sammen med vokalisten i bandet Jimmy Gnecco. Deres aller første låt med samme navn som bandet - «Weathervane» - er hovedlåten i filmatiseringen av Jo Nesbøs «Hodejegerne». Foto:

Nytt Waaktaar-Savoy-prosjekt blir «Hodejegerne»-låt

(VG Nett) Paul Waaktaar-Savoy er tilbake med sitt første prosjekt etter a-ha. Det hovedlåten til den kommende storfilmen «Hodejegerne», basert på Jo Nesbøs krimsuksess.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Låten heter «Weathervane», akkurat som det løselige musikkprosjektet Paul har inngått med sin mangeårige venn fra New York-miljøet, Jimmy Gnecco (37).

VGTV: Se premieren på musikkvideoen til «Weathervane»

VGTV: Fra a-ha til Hodejegerne

- Vi ble kjent med hverandre via en felles venn helt i starten av Savoy, rundt 1996, og han har bidratt blant annet på «The Breakers» (fra albumet «Savoy», 2004) og varmet opp for a-ha på avslutningsturneen i fjor høst. Da også ble jeg superimponert, og selv om vi fra tid til annen hadde snakket om å gjøre noe sammen, ble praten hyppigere ettersom dette var a-has siste turné, forteller Paul Waaktaar-Savoy (49) til VG.

Les anmeldelsen her

- I den perioden, rundt 2003/2004, var jeg tilfeldigvis på utkikk etter noe nytt, og jeg har alltid elsket a-ha og ikke minst Pauls låtskriving. En stund pønsket jeg ut en eller annen måte å bli vokalist i Savoy på, ler Jimmy Gnecco.

Les flere rampelysnyheter her.

Buckley-venn

Han er ingen smågutt selv. Gnecco, som var nær venn av - og deler skremmende stemmelikhet med - avdøde Jeff Buckley, fikk definitivt noe annet å gjøre i 2004 da han og bandet Ours flyttet til Los Angeles for å spille inn sitt fjerde album med selveste Rick Rubin.

Resultatet «Mercy» kom ikke før fire år senere.

- Jeg er veldig stolt av den platen, men det tok altfor lang tid. Alt i bransjen forandret seg rundt oss og kompliserte ting. Etterpå trengte jeg å gjøre noe annet, sier Jimmy Gnecco som i fjor ga ut soloalbumet «The Heart» (tilgjengelig på WiMP).

Nytt karrieresteg

For Paul Waaktaar-Savoy ble den aller siste kvelden med gutta i a-ha den 4. desember i fjor selve springbrettet for neste steg i hans karriere.

- Akkurat det var tilfeldig, men det ligger en kraft i det også. Vi hadde en svær avskjedsfest på Rådhuset etter den siste konserten i Oslo Spektrum. Der kom Morten Tyldum, regissør for «Hodejegerne», bort til meg og spurte om jeg ikke hadde noe liggende som han kunne bruke til filmen. Da hadde jeg faktisk akkurat skrevet denne låten, smiler Waaktaar-Savoy.

Han innrømmer at det var en helt spesiell stemning i Spektrum-garderoben etter konserten den 4. desember.

- Det var merkelig, likevel rakk vi ikke å reflektere så mye over det akkurat da. Vi hadde en enormt lang turné bak oss og fortjente en fest også for å ha avsluttet den, ikke bare 25 år med a-ha, sier Waaktaar-Savoy som har hatt en del kontakt med Morten Harket det siste halvåret, uten at han helt vet hva hans tidligere bandkollega nå skal gjøre.

Magne Furuholmen på sin side har fortsatt sin kunstnergjerning både som musiker og billedkunstner etter a-ha-avslutningen.

Likevel medgir Waaktaar-Savoy at han så for seg en lengre periode som bakmann - som låtskriver og/eller produsent for andre - noe han også har gjort en del av siden januar.

- Men denne sjansen til å fronte noe igjen allerede nå var for god til at den burde unnslippe. Jeg liker måten dette har utviklet seg på. Weathervane er ikke satt sammen på slump, vi har kjent hverandre lenge og han har akkurat den stemmen med rekkevidden som mine låter trenger for å bli utnyttet fullt ut.

Les mer om musikk på VG Rampelys her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder